cestování

Reklamace zpožděného letu Ryanair a jak jsem dostal 500 EUR zpět

Cestujete často? A cestujete letecky? My ano a tak se sem tam stane, že má let zpoždění. Vlastně, když se nám to stalo, zpoždění bylo max. hodinku, což se dá vydržet. Když jsme ale začátkem léta 2018 letěli s manželkou do Bergama v Severní Itálii, pěkně jsme si na letadlo počkali.
 
Letěli jsme s Ryanairem, takže letenky za pár kaček za cenu nižšího komfortu. Problém ale nastal pár minut po příchodu na letiště. Mělo se odlétat a let byl posunut z neznámých důvodů. Nejprve o hodinu, pak o dvě, nakonec o tři a čtvrt hodiny. A jestli znáte ostravské letiště, pak víte, že tam není absolutně co dělat.
 
Nicméně zpoždění jako takové z technických důvodů by se dalo pochopit, nikdo přece nechce letět v rozbitém letadle, to dá rozum. Problém číslo jedna byl, že nám nikdo nedával žádné informace, sedíte v hale, letadlo je skrz okno 20 metrů od vás, posádka a personál stojí před letadlem a nic se neděje. 
 
Paní, která na letišti měla službu znuděná, bez jakékoliv dávky empatie a při všem nás odkazovala na oficiální informace na tabuli (tedy žádné), ale poskytla nám alespoň informace o možnostech kompenzace za zpožděný let. 
 
Kolem dvou hodin v rámci letů do 1500 Km tuším občerstvení a nad 3 hodiny už 250 EUR na osobu. Super, tak toho pojďme využít. Je to několikanásobně více, než stály letenky a ubytko, tak alespoň že tak.
 
Samozřejmě dovču jsme si řádně užili a po návratu do Ostravy jsem začal věc řešit s Ryanairem. No a jak myslíte, že to proběhlo. Zatímco všechny rezervace jim online fungují skvěle, na to jsou opravdu jedničky. Tak reklamační formulář skoro k nenalezení a hlavně, věčně hlásil chybu. Snad dvacetkrát za sebou a nešlo to odeslat. Po dvacátéprvé heuréka, formulář odeslán s hláškou, že zpoždění sice bylo, ale let jsme nastoupili, takže nemáme nárok na odškodnění.
 
Jak to? Vždyť je na to nějaký evropská směrnice nebo dokonce zákon. Letecká společnost musí dá kompenzaci, když je problém na její straně. Ale ne…
 
Takže když to nejde po dobrém, vyřeší to právníci:-) Vzpomněl jsem si, jak mi kdysi nějaký portál nabízel spolupráci v rámci mého portálu spolucestujeme.cz, takže jsem se na ně obrátil. Dodal pár dokumentů jako podklady pro začáte sporu a bylo to. Už na samém začátku mě upozornili, že to může trvat až 6 měsíců a že je to běžná praxe. Jinak odměna za jejich služby je 25% + DPH, což nám udělalo cca 3800 Kč, ale s přihlédnutím k mým investicím je to pořád výhodné.
 
A na základě tohoto sporu mne sám Ryanair cca za tři týdny kontaktoval s tím, že se omlouvají a přiznávají mi kompenzaci ve výši 500 EUR za let Ostrava > Bergamo. Parádaaaaa. Ale to jen díky tomu, že se do sporu vložili právě Claimcloud a celé to akcelerovali. Dneska už mám peníze na účtě (viz. příloha) a plná spokojenost.
 
vratka-ryanair
I když jsem si původně myslel, že tyhle služby moc nefungují, tak do budoucna vím, že podobné spory budu řešit jen skrze ně. I když to něco stojí, tak sám bych to asi horko těžko komunikoval a vlastně s podobnými low costy ani není moc kde (třeba dodnes jsem od nich nedostal fakturu za nerealizovaný pronájem auta a není možné jim kamkoliv napsat).
 
Čili toliko mé zkušenosti s právní pomocí reklamace zpožděného letu a jedno velké díky. Kdybyste měli jakýkoliv dotaz, klidně napište a rád pomohu.
Na závěr malé resumé naší cesty: 2x letenka = 2700 Kč + ubytování cca 5.600 Kč = 8300 Kč. Vráceno 12.900 Kč – 3800 Kč provize za vyřešení reklamace = 9.100 Kč.

 

LinkedIn, social media

Více obrázků v jednom postu na Linkedin

Linkedin prochází poslední dobou doslova evolucí. Přidává nové funkce a zdá se, že se probouzí z dlouhotrvajícího zimního spánku. Jednou takovou novinkou, které osobně velmi tleskám, je možnost vložit do příspěvku (zatím jen u osobního profilu) více fotek najednou.

Tato novinka byla do účtů nasazena 27. července 2017 a prozatím tuto vychytávku uděláte jen na zařízeních s iOS. A jak tedy od teď budou vypadat vaše timeliny na Linkedin? Třeba takto:

Multiple pictures na Linkedin

 

Jestli vás zajímají novinky z Linkedin, sledujte mě přímo tam.

podnikání, práce

Nejsou lidi? HRko 2017!

Hodně se pohybuji mezi lidmi, mezi lidmi co podnikají, mezi firmami. A fráze “Nejsou kvalitní lidé” je slyšet snad všude. Na druhou stranu ještě stále (a podle mě také v hojné míře), existují v kraji firmy, které sice říkají, že nejsou kvalitní lidé, zároveň jim platí základní mzdy, firemní kultura zde neexistuje a personální oddělení funguje možná tak proto, aby rozdali stravenky a spočítalo dovolené.

A my se ptáme, Co když je to všechno trochu jinak? Co když kvalitní lidé jsou, ale nejsou kvalitní firmy, pro které by stálo za to pracovat? Proč by měl šéf firmy očekávat loajalitu a ochotu lidí pracovat nad rámec, když se k lidem nechová s úctou?

A proto jsme s kolegou Petrem Juříčkem z BforB Ostrava vymysleli konferenci HRko 2017. Nebude to ale klasická konfera ve stylu 5 slajdů o firmě, 2 o spíkrovi a pak možná něco o tom, co že to v tom ejčárku děláme.

Self promo a firemní marketing bude zakázaný a velký důraz bude na přednášku formou případovky. Případovky zaměřené na jeden jediný projekt, který pomohl jednu z šesti firem personálně nakopnout na level100. Tedy udělat z ní magnet pro lidi.

6 spíkrů, 6 projektů od 6 top firem. 19. října 2017 v Ostravě. www.hrko.cz

Lineup je už teď našlapaný jako málokterý, no posuďte sami: SAZKA, ŠKODA Transportation, CZECHOSLOVAK GROUP, PRK Partners nebo BROSE!

Takže… bookujte si termíny, ať jste v obraze:-)

LinkedIn

[případová studie]: Jak díky komunikaci na Linkedin zvýšit povědomí o značce i počet objednávek >> Kateřina Jasinská

Kateřina je mou kolegyní z obchodního klubu Business for Breakfast. Učí obchodníky jak správně navolávat schůzky a také píše knihu Nejsem kaktus.

Ta bude určena právě pro obchodníky, pro které je telefon nezbytnou součástí jejich obchodního procesu a mou rolí bylo udělat okolo značky “Kateřina Jasinská” na sítích trochu haló.

Tady jsou konkrétní čísla, jak to po měsíci dopadlo:

LinkedIn

Zložení firemní stránky na Linkedin výrazně zjednodušeno

companyPageaddKonečně! Inženýři v Linkedin dostávají rozum a zjednodušují základní funkce této sítě. Aktuálně třeba zakládání nových firemních stránek, což byl ostatně předtím pěkný oříšek.

Proč? Protože když jste si chtěli založit firemní stránku na Linkedin, museli jste k tomu mít unikátní emailovou doménu.

Pro jednu stránku ok, co ale když spravujete stránky pro více klientů? A co když ti klienti mají business založený na frenšízovém podnikání a tedy mají pro každou frenšízu mailovou adresu na stejné doméně? Tak jste měli problém!

Tomu je ale nyní konec a firemní stránku na Linkedin nově založíte snad na dvě kliknutí. Jediné, co k tomu potřebujete je zadat jméno stránky >> zadat URL stránky >> potvrdit, že jste oficiálním zástupcem >> a stránku založit.

Paráda.

linkedinStranka1

linkedinStranka2

LinkedIn, social media

[inspirace]: Napište si Linkedin headline jako ti nejlepší

Možná také přemýšlíte, jak v rámci headlinu na svém Linkedin profilu co nejlépe vystihnout to, co děláte. Jak co nejvíce zaujmout na první pohled. Jak se odlišit už ve výsledku vyhledávání.

Tak pro vaši inspiraci jsem dal dohromady 50 příkladů headlinů od předních světových lídrů a osobností napříč obory. Nejedná se o žádný žebříček, konkrétní hodnocení, apod., prostě jen 50 příkladů toho, jak se svým mottem pracují ti, kteří jsou špičky ve svém oboru nebo mají desítky, stovky i milióny followerů na Linkedin.

  1. Jeff Weiner, CEO at Linkedin
  2. Guy Kawasaki, Chief evangelist
  3. Uschi Schreiber, A 2016 LinkedIn Top Global Voice; Chair, Global Accounts Committee & Global Vice Chair, Markets at EY
  4. Kofi Annan, Former UN Secretary-General, Chair of the Kofi Annan Foundation
  5. Satya Nadella, CEO at Microsoft
  6. Jack Welch, Executive Chairman, The Jack Welch Management Institute
  7. Bill Gates, Co-chair, Bill & Melinda Gates Foundation
  8. Mary Barra, Chairman and Chief Executive Officer at General Motors
  9. Michael Moritz, Partner, Sequoia Capital
  10. Richard Branson, Founder at Virgin Group
  11. Mike Bloomberg, Entrepreneur, philanthropist, and three-term mayor of New York City
  12. Tony Robbins, #1 New York Times best-selling author, life and business strategist, philanthropist, entrepreneur
  13. Shaquille O’Neal, Business mogul, Former athlete, Purveyor of fun
  14. Oprah Winfrey, CEO, Producer, Publisher, Actress and Innovator
  15. Simon Sinek, Optimist and Founder at Simon Sinek, Inc.
  16. Brendon Burchard, #1 New York Times Bestselling Author. Top 100 Most Followed Public Figure on Facebook
  17. Michael Dell, CEO and Chairman at Dell Technologies
  18. Gary Vaynerchuk, CEO of VaynerMedia, Partner at Vayner Capital, 4-Time NYT Bestselling Author
  19. Whitney Johnson, Thinker, Writer, Speaker, Advisor, Doer
  20. effrey Towson, LinkedIn Top Voice for 2016 – Professor of Investment at Peking University, Author & Keynote Speaker
  21. Deepak Chopra MD (official), Founder, Chopra Foundation
  22. Lucy P. Marcus Non-Exec Board Director ● columnist Project Syndicate ● Professor
  23. Pam Moore, Social Media Keynote Speaker | CEO Marketing Nutz Training Consulting Agency – Forbes Top 5 Most Influential
  24. Michael Spencer, LinkedIn Top Voice 2016 | Copywriter | Social Media & Content Strategist at Freelance
  25. Katie Martell, On-demand marketer
  26. Alan Wolk, I help people figure out where the television industry is heading.
  27. John Nemo, Helping Business Coaches & Consultants Generate More Business Online via Webinars & Social Media
  28. Ann Handley, Digital marketing & content expert. Wall Street Journal bestselling author. Keynote speaker.
  29. Martin Lindstrom, Branding Expert & Consultant | Consumer Branding Expert | Best-Selling Author | Brand Futurist | Prof. Keynote Speaker
  30. Brian de Haaff, CEO, Aha! — #1 product roadmap software
  31. Anand Chandrasekaran, Director @Facebook. Prev. Snapdeal / Freecharge CPO, Bharti Airtel / Wynk CPO, Yahoo. Co-founder, Aeroprise. Angel Investor.
  32. Thomas Lockwood, PhD, Design, Inno & UX Leadership – Consult & Recruit
  33. James Caan CBE, Serial Entrepreneur and Investor in People with Passion
  34. Adam Grant, Author: GIVE AND TAKE, ORIGINALS, OPTION B; Wharton professor; NYT writer
  35. Kelly Hoey, Networking Expert In A Hyper-Connected World
  36. Dr. Marshall Goldsmith, #1 Leadership Thinker, Exec Coach, NYT Bestseller. Dartmouth Tuck Professor Mgmt Practice
  37. Daniel Goleman, What Makes a Leader? Emotional and Social Intelligence
  38. Robert Graves, Captain B737
  39. Benét J. Wilson, Aviation ♕ / Travel Journalist & Engaging Content Creator ► Masterful Writer and Editor ►Branding & Content Marketing
  40. Jim Marous, Publisher | Fintech Strategist | Keynote Speaker
  41. Shelly Sanchez Terrell, Author of The 30 Goals Challenge for Teachers
  42. Robyn D. Shulman, M.Ed., Teacher | 2016 LinkedIn Thought-Leader Featured with Education Influencers | Education Reporter | Sr. Editor @51Talk |
  43. Atif Rafiq, Chief Digital Officer | Startup Mentor | Ex-Amazon, Yahoo, AOL, startup CEO
  44. Gilles Babinet, Entrepreneuriat, Digital Champion
  45. Gretchen Rubin, Bestselling writer about habits and happiness www.gretchenrubin.com
  46. Mandi Bishop, Healthcare Firebrand | Social Entrepreneur | Data Evangelist | Speaker | Blogger
  47. Jacques Kpodonu, MD, cardiac surgeon /LinkedIn Top Voice 2016 in Healthcare /author
  48. Chester Elton, Author of “What Motivates Me” & “All In,” NY Times Best-Seller
  49. Anuj Puri, India real estate entrepreneur & former Chairman & Country Head at JLL India
  50. Vijay Anand, The Startup Guy. Dreamer; Most days an optimist.
LinkedIn

[revoluce na Linkedin:-)] Změna headlinu i obrázků u odkazu

Zdá se to neskutečné, ale Linkedin po několika letech nasazuje vskutnu “revoluční” novinku pro správce firemních stránek: konečně můžeme změnit headline u sdílených odkazů včetně změny náhledových fotek. 

Sice se to zdá jako nepatrná změna, ale kdo spravujete firemní stránky víte, že nemít možnost změnit titulek odkazu nebo nahrát nový náhledový obrázek bylo peklo! (nehledě na to, že u webů, které nenabízely v základu žádný náhledový obrázek jste toto museli řešit bannerem a odkazem v těle příspěvku).

Takže za mě určitě potlesk:-)

upravaTitulkuLinkedin

networking, podnikání, rozhovor

…protože kontakty mají zlaté dno

Tento příspěvek není úplně tak o Linkedin, Facebooku nebo online marketingu. I když o jakémsi druhu marketingu ano – o tom síťovém. Jsem velmi aktivní v oblasti setkávání se s lidmi, kontakty jsou pro mne velmi důležitá součást práce, vlastně ta nejdůležitější. Takže není divu, že jsem se po čtyřech letech a založení vlastního klubu v Opavě, vrátil zpět do Business for Breakfast – klub Ollies.

Ten jsem měl tu možnost a čest vést jako moderátor celý rok a nyní nastala chvíle, kdy moderátorské otěže přenechávám dalším členům. A právě u této příležitosti jsem byl vyzpovídán Petrem Juříčkem – majitelem licence BforB pro Ostravu a rozhovor se mnou, tentokrát na téma kontakty a organizace práce, si můžete přečíst níže.

LinkedIn

Search Alert znovu na Linkedin

Linkedin je v novém, to jste si asi už všimli. Bohužel změny rozhodně nejsou k lepšímu, ale musíme se s tím naučit žít. Řada funkcí, která byla volně dostupná ve free verzi už dostupné nejsou.

Každopádně pro vás obchodníci a ejčáristi mám jednu pozitivní zprávu. Linkedin vrátil do základní verze Save search alerty. Tedy funkci, kdy si můžete výsledek hledání uložit a nechat zasílat jednou týdně na mail.

Jedná se o hodně užitečnou věc, kterou oceníte zejména tehdy, když hledáte hodně detailně, používáte boolean operátory, závorky, uvozovky a všechno dohromady a abyste nemuseli složitě podmínky kopírovat a ukládat si je někde bokem, jednoduše si je uložíte přímo na Linkedin a výsledky vám chodí rovnou do mailboxu.

linkedin Save search

LinkedIn

Linkedin 2017

Linkedin sice ohlásil dokončení nasazení nového designu na všechny profily asi před 14 dny, ale u mě se změny projevily cca 2 dny dozadu. Jestli nový profil stále ještě nemáte, tak tady je pár postřehů z “Linkedin 2017“.

1/ rozšířené vyhledávání je pryč, ale…

Ukončení rozšířeného vyhledávání a jeho přesun pod Sales Navigator jsem se popravdě obával nejvíce. Po síti kolovaly informace o tom, že bude zrušeno zcela a to včetně logických operátorů. To se naštěstí nepotvrdilo. Boolean operátory fungují stále a dokonce byly ještě doplněny o další parametry, pomocí kterých lze na Linkedin vyhledávat. Zároveň platí, že vyhledávání doznalo značných změn směrem ke zjednodušení, takže mrkneme na ně:

Už tedy žádné rozšířené vyhledávání, ale jeden centrální příkazový řádek.

Výsledkem vyhledávání je pak komplexní výsledek složený z výsledků hledání v Jobs a People s možností další filtrace podle skupin, společností, článků, …

Jak vidíte, filtrování výsledků nezmizelo, ale přesunulo se na pravou stranu. Nicméně v trochu osekané funkcionalitě. Nově můžete filtrovat výsledky hledání podle: typu spojení, lokality (primárně země, ale lze zadat i město), aktuální a předešlá firma, obor (za což jsem osobně rád), jazyk profilu, “neziskové zájmy” a škola. 

Zároveň nezmizela možnost filtrování výsledků boolean operátory AND, OR a NOT.

Co je ovšem trochu nepříjemné je, že pokud zadáte nový dotaz, musíte ho pak vždy znovu zafiltrovat třeba podle města. A hodně bolestivou změnou je, že byla zrušena funkce Uložit vyhledávání, díky které jste ve starém Linkedinu měli možnost uložit si až tři vyhledávací filtry a nechat si je pak zasílat do mailu na týdenní nebo měsíční bázi.

Co zároveň Linkedin do vyhledávání přidal je možnost dalších filtrovacích dotazů, kterými jsou:

  •  firstname:
  •  lastname:
  •  title:
  •  company: hledání v aktuálním zaměstnání
  •  school:

Příklad Linkedin: title:”software engineer” NOT lastname:doe school:(harvard OR stanford)

2/ Kdo si zobrazil můj profil

V předchozí verzi poměrně hodně podrobný přehled o tom, kolikrát byl váš profil prohlédnut, kdo konkrétně si jej prohlédl, ale také z jaké firmy a další sociodemografie. Stejně podrobná statistika pak byla i u čísel ke čtenosti delších článků, ze kterých šlo také vyčíst plno dat o osloveném publiku. Ve starém LIN rovněž benchmark vašeho profilu k ostatním lidem ve vaší síti.

Tohle všechno je pryč.

Nově se do sekce Kdo si prohlížel můj profil dostanete přes vlastní profil a hned pod úvodním blokem najdete odkaz do této sekce.

Opět vidíte posledních 5 lidí, kteří si vás prohlédli (v základním režimu Linkedin), co se týče dalších pohledů, vidíte pouze souhrný pohled na to, jak si stojí váš profil v porovnání s minulým týdnem + 3 společnosti, jejichž zástupci si váš profil zobrazili + informaci o tom, že např. 4 lidé jsou z oboru IT + 1 blok s informací o tom, odkud se k vám lidé dostali (např. vyhledávání Linkedin). Všechno ostatní je už Premium.

Co je naopak lepší než ve staré verzi jsou statistiky čtenosti příspěvků publikovaných na zdi. Zde se dostala verze, kterou bylo možné sledovat jen v mobilní verzi.

A u konkrétního postu pak statistiky nejsou zase tak zlé + stejné statistiky ve stejné podobě lze sledovat i u tzv. Pulsů.

Mimochodem ve stejné sekci najdete i kartu pro procházení vaší nedávné historie, tedy toho, co jste sami na síti dělali (dříve modré tlačítko na profilu >> View recent activity).

3/ No a konečně profil

Profil samozřejmě doznal obrovských designových změn. Nově vypadá hodně “mobilně”, za mě určitě posun k lepšímu. I když se proslýchalo, že z profilu mají zmizet rich media, není tomu tak. Rich media jsou stále, jen jsou upozaděny a primárně skryty (viditelné na první pohled jsou jen u aktuálního zaměstnání), každopádně média přišla o možnost vložení vlastního titulku (nebo se alespoň nezobrazuje).

Další změnou u médií je jejich zobrazení, kdy jsou vidět jen první tři s možností posuvu.

Mnohem lépe je zde řešeno např. ovládání jazykových verzí profilu, kdy nově lze také jazykovou mutaci odebrat (to buď ve starém LIN nešlo nebo jsem to nebyl schopný najít). Nově je to přímo u konkrétní jazykové verze.

Další novinkou na profilu je jiné a lepší uspořádání publikovaných článků a nedávná historie. Ta již není skryta pod modré tlačítko v záhlaví profilu, ale je vidět zároveň s přehledem článků a to i v případě spojení 1. stupně. Pěkné.

Kontaktní informace se přesunuly na pravou stranu, ale stále, stejně jako u předchozí verze, jsou poměrně neviditelné.

Novou podobu nebo spíše funkcionalitu mají i Skills, které jsou primárně vidět jen tři nejsilnější a je možné je dále měnit, přetahovat, … Toto je novinkou u desktopu, na mobilech to již nějaký ten měsích takto funguje.

A poměrně zásadní změnou je prezentace ostatních informací jako jsou projekty, kurzy, ceny, apod. Ty již nejsou vizuálně provázány s pracovní zkušeností a stojí jakoby odděleně. Zároveň všechny tyto bloky jsou sloučeny do tzv. Accomplishments a pro jejich zobrazení je musíte otevřít (primární pohled je globální údaj o počtu např. projektů):

Závěr profilu je věnován sledovaným skupinám a osobnostem. I tato sekce doznala změn v podobě sloučení do jednoho celku, nově jsou tedy jak sledované firmy, osobnosti i skupiny v jednom bloku s možností další filtrace. Kdo využíval skupiny ke kontakotování lidí mimo vlastní síť, tak tato možnost je funkční stále:-)

Nutno podotknout, že z profilů vašich spojení 1. stupně zmizel blok Relationship, kde byla možnost sledovat vaši soukromou komunikaci, nastavit si reminder třeba na zavolání za týden a tagování kontaktů.

4/ Kontakty

Sekce My connections doznala za poslední rok, dva snad třetí změny. Při školeních se pokaždé setkám s tím, že posluchači mají tři verze kontaktů. V Linkedin 2017 máte pod odkazem My Network primární pohled na nevyřízené pozvánky a lidi, které byste mohli znát. Správu kontaktů ve 1st můžete provádět až po kliknutí na počet vašich spojení.

Ale filtrování můžete provádět již jen podle křestního jména, příjmení a Recently added + fulltextové hledání. Už žádné štítky. Z tohoto pohledu můžete spojení také odebrat, jen se smazání kontaktu přesunulo pod tři tečky na pravé straně.

No a kdo používal kontakty z Linkedinu k dalšímu marketingu, tak nemusí zoufat. I nadále lze celou databázi vyexportovat, jen to není tak easy, jako v předešlé verzi. O export musíte požádat a Linkedin ji pak exportuje později, přičemž jste informováni emailem. (exportoval jsem a první várka expotu měla asi 300 mb a je to zřejmě záloha celého vašeho profilu, ne pouze kontaktů)

Závěr?

Myslím, že nové změny nejsou až tak drastické, jak jsem osobně očekával. O některé funkce jsme přišli, ale stále je Linkedin i v základní verzi velmi zajímavým nástrojem pro práci s kontakty. Na druhou stranu, kdo potřebuje hlubší práci, bez Sales Navigatoru nebo jiných programů se neobejde.

Jakmile narazím na další novinky nebo vychytávky, najdete je zase tady.

Aktualizace #1: Zdá se, že v novém designu již nemají články tak výrazné notifikace, resp. články již žádné notifikace nemají:(

LinkedIn, networking

Social selling na Linkedin zase o něco snadnější: tipy pro odbourání ledů

Máte občas chuť napsat nějakému obchodnímu partnerovi v rámci Linkedin zprávu, abyste zůstali v kontaktu, ale nevíte, jak začít?

Tak právě vám jde Linkedin hezky naproti. Nově začal do mobilní verze své aplikace “rolovat” novou funkci, která vám dá a zároveň za vás napíše tipy, jak začít novou konverzaci.

Tyto návrhy vycházejí z aktualizací a profilu partnera, takže jsou maximálně personalisované a z vás se tak stane networkingová hvězda:-)

Jak to celé funguje? Mrkněte na video…

infografiky, LinkedIn

[infografika] Linkedin v ČR – aktualizovaná data

Rok se s rokem sešel a v rámci nových školení “Buďte hvězda Linkedin” jsem aktualizoval i infografiku znázorňující velikost českého Linkedin. Data vycházejí z reklamního nástroje Linkedin, víc oficiálnější data snad už ani nejsou:-)

Každopádně mrkněte na rok starou infografiku a porovnejte ten nárust. Počet uživatelů v ČR vzrostl z cca 650 tis. na 920 tis., oblast Recreation & Travel vystřelila na druhé místo v nejzastoupenějších oborech a třeba v Job titles spadlo IT na čtvrtou příčku. Wow.

Linkedin v ČR v roce 2017

LinkedIn

10 otázek na Michaela Radu, otce industrial upcyclingu a Linkedin influencera

Pana Radu znám z oboru logistiky. Často ho potkávám na různých logistických fórech jako je Logistics Ride, kde edukuje posluchače v roli spíkra. Setkávám se s ním ale také velmi často na Linkedin, kde patří mezi nejvýraznější postavy “mé sítě”.

Jako jeden z mála publikuje obsah a informace z oboru industrial upcycling a e-motion na různých místech Linkedin a výrazně tak popdoruje jak svou osobní značku, tak známost celého odvětví IC. I když to není marketingový specialista, a vlastně právě proto, rozhodl jsem se ho vyzpovídat, jaké jsou jeho best practices v rámci práce na Linkedin, co se mu osvědčilo a proč vůbec tuto síť používá.

Michael Rada o Linkedin

Jste průkopníkem oboru industrial upcycling. Představte nám v pár větách, co to vlastně je.

INDUSTRIAL UPCYCLING je průmyslové odvětví zabývající se
systémovou prevencí vzniku odpadu a to hlavně v prostředí průmyslových
závodů. Na rozdíl od stávajících systému managementu odpadu, nenechává
dokončit proces jeho vzniku, ale přeruší jej a tím pádem má možnost
nacházet podstatně širší možnost uplatnění ve kterém dochází, mimo jiné i k
prodloužení životního cyklu výrobků. Více informací lze získat jak na mém
blogu, tak i na portále www.industrial-upcycling.cz, kde je mimo jiné ke
staženi free e-book na toto téma.

Tedy velmi zajímavý obor se slibnou budoucností. Ideální pro B2B publikum na Linkedin. Vy jste na Linkedin hodně aktivní, v čem vidíte výhody této sítě pro vás a váš obor?

Od počátku mého vstupu na LINKEDIN, tedy vice než 6 let, nazývám
LI profesním facebookem. Důvodem nejsou pochybnosti, ale naopak efektivita
této sociální sítě, jejíž cílem (z mého pohledu) je spojovat profesionály
jak v oboru, tak mezioborově a vytvářet tak základ silné a fundované
komunity. Funkci HR nástroje beru jako velmi okrajovou záležitost. Pro
INDUSTRIAL UPCYCLING, jako nové průmyslové odvětví je LI silným nástrojem,
protože všechny I-U procesy jsou škálovatelné a aplikovatelné bez ohledu na
lokaci a proto odborníci komunikující a spolupracující i díky platformě LI
jsou a budou velmi ceněni.

K jakým účelům Linkedin především používáte? Je to budování značky, networking, nové akvizice?

Linkedin využívám hlavně ke komunikaci napříč platformami. Vím sice, že
i budování brandu je možné, nemám však na tuto část kapaciti, protože
většina mých projektů je fyzických a virtuální stránka je jen doplňkem.
Druhým největším využitím je sdílení a to jak příkladů, tak ideí a nápadů.
Až donedávna to bylo i pro sdílení know-how k výrobkům, poslední rok však
narostl počet hlavně asijských uživatelů, kteří považují LI za trading
portál pro své výrobky, a zdroj nápadů pro své továrny, proto jsem tuto
stránku využití omezil

Máte v tomto směru nějaké osvědčené workflow?

Má hlavní workflow spočívá v každodenním využití a okamžité reakci
na zajímavé příspěvky, či uživatele. Držím se systému CTM, který práci
ještě zefektivňuje

Jak jsem se zmínil, vy patříte mezi nejvýraznější lidi z “mé obchodní sítě”, jak se vaše aktivita odráží na vašich obchodních cílech?

Má Linkedin aktivita (která je z pohledu některých uživatelů nad hranicí
únosnosti) se neodráží na dosahování obchodních cílů přímo. Napomáhá však
jejich definování, případně modifikaci (dle prezentovaného vývoje
technologií apod.)

Často postujete v angličtině, kde je podle vás největší rozdíl mezi uživateli českého Linkedin a v užívání této sítě v zahraničí?

Rozdíl mezi českými a zahraniřčními uživateli je obrovský. Rozdíly
jsou však i na příklad mezi Německými, Britskými, či již zmiňovanými
Čínskými uživateli. Z mého pohledu se zatím tuzemští uživatelé bojí otevřít
a diskutovat. Zažil jsem i zaměstnavatele, kteří LI považují nejen za
ztrátu času, ale jeho požívání i za přestupek. Není to tak a je nutné ho
brát jao nástroj a tak ho I používat a věřím, že to I tuzemští uživatelé
pochopí.

Využíváte pro propagaci svého brandu/oboru i některý z placených nástrojů jako třeba Linkedin Ads, Sales navigator, apod. Proč ano, proč ne?

Na Linkedin nepoužívám žádný z placených nástrojů a to ani placený
profil. Důvod je prostý, profil jsem si vyzkoušel ve FREE trial time a
nepřinesl téměř nic z toho, co jsem hledal. Jsem však rád, že blogovací
platforma je zatím zdarma a věřím, že to tak I zůstane, přeci jen jsem měl
možnost být jedním z prvních tuzemských LI blogerů a tento nástroj oslovuje
uživatele velmi efektivně, I když není prolinkovaný mimo LI.

Co byste doporučil lidem, kteří chtějí s Linkedin začít, ale neví jak? Máte nějaké best practices?

Mé doporučení na začátek práce s LI je prostý. ZAČNĚTE. Vytvořte
si svůj profil a doporučuji jej vytvořit bez příkras (optimálně anglicky) a
začněte s Linkedin pracovat minimálně jednou denně. Sledujte jak se vytváří Vaše
síť a sami ji tvořte. Reagujte na návštěvníky Vašeho profilu a nebojte se
řici svůj názor, či otevírat nova témata. Nebudete-li tak činit a
skončíte-li jen u vytvoření a umístění profile, mohli jste si totiž ušetřit
čas.

Získal jste díky Linkedin někdy nějakou zakázku?

Díky LI jsem získal obchodního partnera a možnost participovat
například na projektu www.muzespodnikat.cz . LI mi však nepřinesl žádnou
konkrétní objednávku.

Mimo Linkedin jste velmi aktivní i na poli psaní blogu. Nedávno jste přesunul svůj blog na nové médium, proč nevyužíváte k psaní blogů i nástrojů Linkedin?

Na Linkedin bloguji a to v angličtině, množství příspěvků je však s
porovnáním s tuzemským blogem na www.parlamentnilisty.cz , či dříve
www.idnes.cz nesrovnatelné. Jedním z důvodů je jak angličtina, tak
skutečnost, že zatímco průměrná čtennost tuzemských blogů je ve stovkách až
tisících, tak ta na LI je v desítkách max stovkách. Na druhou stranu,
byla-li by možnost se dostat mezi INFLUENCERs, svou aktivitu bych zvýšil,
zatím jsem členem UNFLUENCERS.

 

 

LinkedIn, networking

Zvýrazněné skills u mobilního Linkedin

Uff, poslední dobou Linkedin chrlí jednu novinku za druhou. V tomto týdnu byla představena nová vylepšená funkcionalita pro vaše dovednosti – skills.

Tedy u osobních profilů jsou primárně zobrazovány ty nejsilnější skills podle počtu jejich potvrzení. Zároveň tyto vaše dovednosti jsou dále zvýrazněny podle toho, kdo si váš profil zrovna prohlíží a těmto lidem jsou nabízeny shodné dovednosti k potvrzení.

Jak uvádí Linkedin, lidé s min. 5 skills ve svém profilu jsou až 17x častěji oslovováni recrutery.

Že by výzva?

Linkedin skills

LinkedIn

Na Linkedin v mobilu si nově můžete uložit článek na později

Linkedin přichází v mobilní aplikaci se záložkami na články z Publisheru.

Určitě to znáte, tolik fajn článků, co byste si rádi na Linkedin přečetli, ale přes den na to nemáte čas a když si je poznačíte někam mimo, většinou to dopadne tak, že článek prostě zapadne.

Linkedin teď přichází s novinkou, která přesně tohle řeší. Na mobilní aplikaci si můžete nově uložit články pro pozdější čtení.

Prostě, uvidíte článek a u něj je nová ikonka modré stuhy. Jakmile na ní kliknete, článek se vám uloží do fronty ke čtení.

K němu se pak můžete kdykoliv vrátit a to tak, že si v mobilu najedete na váš profil, kde v záhlaví vidíte počet uložených článků. Po rozkliknutí se dostáváte přímo na seznam a třeba o víkendu si články můžete dočíst. Jednoduché, ale velmi užitečné.

Linkedin záložky

záložky na Linkedin

 

 

záložka na Linkedin

LinkedIn

Linkedin nasazuje nový admin pro firemní stránky

Linkedin se v poslední době dynamicky mění. Dnes (17. 10. 2016) třeba nasadil zcela novou verzi administrace pro firemní stránky.  Nový layout se více přibližuje k novému grafickému konceptu, který Linkedin nasadil třeba u blogovací platformy Publisher.

Zároveň přináší vyšší přehlednost a okamžitý pohled na týdenní statistiky stránky. Co je ale velkou novinkou je, že nový layout umí mnohem lépe pracovat s obrázky u sdílených odkazů na externí weby.

Zatímco doposud jste mohli u sdílených odkazů využít jen velmi malý náhledový obrázek, v novém pojetí Pages je počítáno se 100% šířkou obrázků, stejně jako třeba na Facebooku.

Od toho si slibuji zvýšení clickrate odkazových postů a celkové zvýšení dosahu i zapojení followerů stránky.

linkedin s novým adminem pro Pages

LinkedIn, práce

Linkedin nově umožňuje snadnější spojení recruiter x kandidát

Linkedin tento týden (okolo 5.10.2016) představil horkou novinku – Open candidates, kterou oceníte, pokud hledáte novou práci. V rámci sekce Jobs, kde si standardně můžete procházet nabídky na zaměstnání šité vám na míru dle vašich preferencí, můžete také nově  recruterům říci, že jste volní a jaký typ práce hledáte.

Tím primárně usnadníte recruiterům hledání a váš profil bude lépe dohledatelný. Zatím je tato novinka postupně rolována do účtů a v ČR není dostupná (ani s US nastavením).

Každopádně jak to celé funguje můžete vidět na oficiálním videu níže.

LinkedIn, networking

[uživatelský výzkum]: Jak Češi používají Linkedin 2016

Často se při svých konzultacích nebo školeních Linkedinu setkávám s tím, že lidé již tuto síť znají, ale využívat jej umí minimálně. Jsou nadšeni, když zjistí, že Linkedin není vlastně jen obyčejný životopis, ale skrývá se za ním blogovací nástroj, interní CRM, možnost práce s kontakty nebo rozšířené hledání kontaktů, díky kterému ve spojení s externími pluginy můžete vydolovat email na téměř kohokoliv.

A tak jsem před létem sestavil dotazník, kterým jsem uživatele české verze Linkedin vyzpovídal třeba o tom, jestli je pro ně Linkedin pochopitelná síť, k čemu ji vlastně používají, jak dlouho praxi mají za sebou nebo zda využívají všechny možnosti svého profilu.

A odpovědi jsem shrnul do této případovky.

Cítíte, že máte ve využívání Linkedin rezervy? Ozvěte se a v rámci školení Linkedin to můžeme dohnat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Infografika o velikosti Linkedin v ČR

 

LinkedIn

[návod] Práce šitá na míru díky Linkedin JobSeeker

Hledáte nové zaměstnání a pořád nemůžete trefit ten pravej flek? A kde hledáte? Osvědčený standard Jobs.cz, prace.cz + regionální portály? A o Linkedin JobSeeker jste slyšeli?

Linkedin JobSeeker je platforma v rámci sociální sítě Linkedin, kde firmy publikují své (placené) pracovní pozice. Ale není to jen tak obyčejné tržiště s volnými místy. Díky tomu, že máte svůj profil (a vy určitě máte) dobře optimalizovaný, máte vyplněné své nejsilnější pracovní vlastnosti ve Skills, … tak Linkedin dobře ví, co vám jde a kde jste dobří a podle toho vám může nabídnout pracovní místo přesně pro vás.

Navíc když k tomu přidáte možnost vlastní definice vysněného jobu, pak máte v rukou nástroj, díky kterému si práci najdete raz, dva. Tenhle nástroj se jmenuje Linkedin JobSeeker a proto, že je to nástroj sociální sítě, mimo klasické popisy pozice vidíte i příběhy lidí, kteří ve firmě pracují + co je důležitější, vidíte, přes koho jste na firmu napojeni. Tedy kdo z vašich spojení 1. stupně na Linkedin v té společnosti pracuje nebo vás může doporučit.

Není to skvělé?

Linkedin JobsSeeker najdete v hlavím menu pod funkcí Jobs >> zde se vám na hlavní stránce zobrazí ty pracovní pozice nebo firmy, které odpovídají vašemu profilu (a jsme zpět u tunningu osobního profilu) >> no a když se Linkedin trochu seknul, pak si v submenu na položce Preferences můžete nastavit detailnější filtrování pracovních pozic >> třeba od klíčových slov, velikosti firmy nebo místa pracoviště.

Linekdin JobSeekere homepage

 

Linkedin JobSeeker homepage

 

Potřebujete se zdokonalit v práci s Linkedin? Zkuste moje otevřená nebo firemní školení Buďte hvězda Linkeid.

 

Uncategorized

Linkedin novinky: Pulse je mrtvý, ať žije Publishing

Linkedin se poslední dobou začíná dynamicky měnit. Jednou z takových změn je vyčlenění blogovací platformy Pulse z hlavního menu z kategorie Zájmy a změna názvu na Publishing.

Mimo názvu spočívá změna v zohlednění moderního designu s full-width bannerem a lepší práci s obsahem jako takovým.

Co naopak ze článků zmizelo je možnost vložit tři tagy ke článku a tím jej dostat i k lidem mimo vaši síť kontaktů.

Tak jako tak, stále se jedná o “nejagresivnější” a nepřehlédnutelnou obsahovou platformu, jakou Linkedin nabízí. Když napíšete nějaký článek, tak se totiž všem lidem, které máte v seznamu, objeví notifikace o článku v hlavním menu.

Novinka je rolována zatím jen do účtů v angličtině, jestli ji tedy chcete využívat, zkuste si v nastavení Linkedin přepnout jazyk na EN.

Linkedin Pulse v novém kabátu

 

Chcete objevit další novinky nebo funkcionality Linkedin? Zkuste moje školení Buďte hvězda Linkedin.

LinkedIn, social media

[Linkedin novinky]: Kdo si přečetl váš osobní post na Linkedin

Linkedin ve své mobilní verzi zavedl celkem užitečnou novinku. Nově máte možnost u osobních postů (vaše příspěvky na Linkedin publikované na zdi) vidět údaj o tom, kolika lidem se váš příspěvek zobrazil, ale také to kdo jsou tito lidé.

Tedy nejaktivnější čtenáři tohoto postu z vaší sítě na Linkedin, z jaké společnosti jsou, jakou pozici tito čtenáři ve firmě zastávají a nebo z jakého regionu pocházejí.

Pro obchodníky určitě užitečná věcička.

A jak to vypadá v praxi?

Linkedin rozbor čtenářů na mobilu Linkedin rozbor čtenářů na mobilu

Linkedin rozbor čtenářů na mobilu Linkedin rozbor čtenářů na mobilu

content marketing, LinkedIn, networking, online marketing, podnikání, rozhovor, social media

Rozhovor s manažerkou salonu Bernhardt, Marií Kadlecovou, o zapojení Linkedin do obchodní strategie

Marie Kadlecová mě zaujala na Linkedin na první pohled, nejen profilovou fotkou, ale i způsobem, jakým Linkedin využívá. Poslala mi pozvánku “do své sítě” a protože když si mě někdo přidá jen tak, většinou se zeptám, zda se známe.

Marie hbitě odpověděla a brilantně skloubila odpověď na mou otázku i promo svých produktů. A tak to má vypadat. Málo firem umí s Linkedin pracovat, snad i proto, že Linkedin je síť, kde největší váhu v komunikaci nemá samotná firemní stránka, ale zaměstnanci firmy.

Ti na Linkedin svou profesionalitou mohou šířit brand zaměstnavatele dále a šířit i důležitá sdělení v rámci Linkedin a podnikání firmy. Prostě zaměstnanec = ambasador.

Linkedin fotbálek

A protože Marie Kadlecová pracuje jako manažerka salónu oděvní firmy Bernhardt, napadlo mě jí krátce vyzpovídat na téma Linkedin & obchod:

 

Dobrý den Marie, co vlastně děláte, v čem spočívá vaše práce?

[Marie Kadlecová] Dobrý den,
vedu zakázkové krejčovství, Salon Bernhardt, který najdete v Pasáži Černá Růže na Příkopě. Mám zodpovědnost za chod pobočky, ale celkově i za Český a Slovenský trh. Naše společnost je totiž výrobní, máme továrnu v Prostějově, pracujeme na základech OP (Oděvní podnik) Prostějov. Neprodáváme pouze pod brandem Bernhardt, ale šijeme hlavně pod značkami partnerů, díky tomu oblékáme například Bondovky Spectr a starší, Dánského Prince, Louise Hamiltona  F1, hodně hollywoodských hvězd a podobně.

 

Pracujete v oboru fashion, v oblasti pánské módy, což je poslední dobou dost konkurenční obor. Jak to vidíte vy a jaké nástroje prodeje nejvíce využíváte?

[Marie Kadlecová]  V České Republice a hlavně v Praze k dnešnímu dni existuje 21 konkurenčních salónů, zabývajících se stejným oborem. Některé navíc šijí na našich výrobních kapacitách v Prostějově, takže disponují stejným produktem. Z toho důvodu pak vítězí nejlepší servis a péče o zákazníky, na co já kladu největší důraz! O klienty je velký boj, proto působím i na poli korporátním, máme kontrakty s bankami, finančními skupinami, ale oblékáme i hotely, menší aerolinky, autodealerství a podobně. Dokonce působíme i ve státním sektoru, kde oblékáme některá ministerstva. Díky tomu nám přijde množství klientů, kteří si vyzkouší produkt v práci a poté ho chtějí i soukromě. Dříve jsme klienty získávali nejvíce formou akvizice, tedy cílenými maily a telefonáty. Vzhledem k tomu, že tuto techniku používají firmy ve všech oborech, není již tato forma žádoucí, protože potenciální klienty otravuje. 
LinkedIn je proto skvělý nástroj jak dát o sobě nenásilně vědět.

Je pro vás Linkedin klíčovým nástrojem pro oslovení, stěžejnějším než třeba klasický telefon nebo email. Ale jak na to jdete? Máte ověřený postup? Resp. když někoho oslovíte, jakou máte úspěšnost z tohoto kanálu?

[Marie Kadlecová]  Ověřený postup je, ale já ho z časových důvodů nepoužívám. Je třeba každého vytipovaného klienta oslovit a nabídnout služby. Řekla bych, že úspěšnost je z oslovených 70ti lidí tři, kteří zareagují nazpět. Já na LinkedInu, ale pouze publikuji. Jelikož píšeme blog na našich stránkách www.oblekypraha.cz, mám mimo jiné i díky tomu obsah, který lidi zajímá, představuje a ukazuje naše produkty. Snažím se i o vtipný obsah, například vtipná videa s finalisty soutěže Muž Roku, které oblékáme, nebo fotka ze salonu s Pokémonem. Je třeba reagovat na politickou i sociální situaci a umět ji přetvořit na spojovací článek mezi Vámi a klientem.

A když jste na Linkedin tak aktivní, využíváte nebo zkusila jste někdy Linkedin Premium účet? Proč ano, proč ne?

[Marie Kadlecová]  Účet LinkedIn Premium jsem zkoušela, ale nemyslím si, že by byl v mojí profesi třeba. Je to můj subjektivní názor a třeba byste mě poučil o opaku 🙂

 

Používáte Linkedin i pro svůj osobní branding? A jak? (články, posty na zdi, skupiny, …)

[Marie Kadlecová]  Osobní branding. Zastupuji firmu Bernhardt, ale náš business je založen hlavně na osobních kontaktech a vazbách. Právě z toho důvodu jsem si vybrala společnost s nejlepším produktem na trhu a já jsem pyšná na to, že je s ní moje tvář intenzivně spojována. Klient nejde za značkou, ale za mnou a za mým doporučením, proto bych si ho nedovolila zklamat!

 

Podle čeho na Linkedin cílíte? Jak vybíráte potenciální zákazníky a jak je hledáte?

[Marie Kadlecová]  Na LinkedInu cílím celkem jednoduše, dle profese potenciálního klienta a rovněž i podle jeho profilové fotografie. Nespecializujeme se pouze na muže, ale šijeme i pro dámy.

Jestli tedy potřebujete poradit v oblasti oblékání, obraťte se právě na Marii a když si budete chtít prohloubit své znalosti z Linkedin, zkuste zavolat zase mě🙂

LinkedIn, podnikání, social media

Nejčastější chyby při publikaci (nejen) na Linkedin a jejich řešení

Linkedin v ČR celkem dost dynamicky roste. I když je ještě stále používána především pro “výměnu vizitek” a úmělý hon za počtem spojení, postupem času se situace lepší a sleduji, jak stále více lidí sem tam publikuje nějaký ten obsah na své zdi.

To je obecně velmi dobře, protože Linkedin rozhodně není jen o honěním se za bájným číslem 500+ u počtu kontaktů. Linkedin, tak jak tuto síť vidím já, je nejlepší nástroj pro budování osobního brandu, ať jste zaměstnanec (protože i zaměstnanec si dnes musí svou značku budovat), zaměstnavatel i živnostník.  Je to bohatá studnice know-how v rámci skupin i Pulsů, ale také příspěvků na zdi.

A právě publikování příspěvků na zdi, byť je to v podstatě velmi triviální záležitost, je předmětem tohoto článku.

Publikování příspěvku na Linkedin je snadné…

…co je ovšem těžší a v čem celá řada lidí dělá chybu, je obsah příspěvku.  Velmi často se setkávám s obsahem svých kontaktů na Linkedin, kteří jsou v publikování sice celkem čilí, ale v rámci publikace dělají jednu velkou a společnou chybu:

Když něco publikují na zdi, třeba odkaz nebo sdílí příspěvek někoho jiného, neuvedou u něj žádný svůj komentář.

Představte si, že na nějakém portálu vyjde zajímavý článek. Vy jste jej již četli a nebo odkaz na něj již viděli na jiných sítích. Pak ten samý článek, resp. odkaz, vidíte v příspěvcích dalších osob na Linkedin, ovšem pouze v podobě uvedené výše, tedy místo textu jen link s načteným náhledem cílového webu a nic víc.

Proč by to mělo v této podobě vás nebo někoho jiného zaujmout? No a co? Co tím chtěl autor příspěvku řící? Chtěl poukázat na něco konkrétního nebo jen na nějakou pasáž? Chtěl tím říci, že s obsahem souhlasí nebo že s ním nesouhlasí? Možná. Každopádně takto přesdílený obsah bez jakéhokoliv kontextu, vy jako uživatel Linkedin,  velmi rychle přejedete a pokračujete dál v projíždění zdi.

Mě nezajímá ten článek, ale váš kontext!

A přitom řešení je tak jednoduché. Prostě, když chcete něco sdílet, dejte tomu vždy kontext, proč o tom píšete. Pro nás, vaše kontakty, není důležitý ten sdílený článek samotný,  ale právě to vaše konkrétní sdělení k němu. Je to ten váš pohled na určitou věc, nezajímá nás až tak ten cílový článek, ale informace, proč s ním souhlasíte nebo nesouhlasíte, zda to děláte ve firmě stejně nebo máte jiné zkušenosti, to že umíte pohled autora článku ještě více doplnit a dát do kontextu s vaší praxí.  To všechno nás zajímá a když tam tento kontext dáte, v jedné větě, pěti slovech nebo pár souvětích, zaujmete mnohem více, než x-krát přesdíleným článkem se zkrácenou url místo textu.

Tunning vašich příspěvků (nejen) na Linkedin

Osobně při školeních Linkedin používám pár příkladů, jak můžete svou komunikaci posunout trochu dál a třeba zasáhnout o něco více lidí. Čtěte pozorně a aplikujte v praxi:-)

1/ Když o někom v postu mluvíte, vždy použijte zmínku

To určitě znáte z Facebooku nebo Twitteru, když mluvíte o někom konkrétním, začněte znakem “@” a začněte psát první znaky z jména vašeho Linkedin přítele. Jakmile uvedete před jménem zavináč a začnete psát první znaky ze jména, objeví se vám číselník lidí, kteří tyto znaky ve jméně mají a můžete je tak v příspěvku napřímo zmínit. Jim pak přijde avízo o tom, že jste je zmínil. Váš post ale také  uvidí i přátele tohoto člověka, nehledě na to, že ten dotyčný se k postu může vyjádřit nebo nasdílet do své sítě.

mentionLinkedin

Stejně tak to funguje i v případě, kdy hovoříte o firmách.  Pokud má firma na Linkedin svou firemní stránku, můžete ji zmínit opět přes “@”. Samozřejmě takto zmíněné profily (firemní/osobní) a zmíněná jména se stávají aktivními a čtenáři příspěvku se prokliknou na profil zmiňovaného.

2/ URL při sdílení odkazu

Když sdílíte odkaz na web, vždy po jeho načtení, smazejte cílovou URL. Když ji necháte, nic se nestane, ale prostě post bez URL jen s načteným náhledem působí lépe. V případě Linkedin se při zapomenutém URL v textu nic extra nestane, protože Linkedin URL zkracuje automaticky, ale ne všechny sítě toto umějí a pokud používáte pro měření prokliků z konkrétních postů třeba utm tagy nebo šílené parametrické url, bude to vypadat dost divně. Tedy pro jistotu, URL z postu vždy vymažte.

3/ Analyzátor headlinů, prostě vytuňte si svůj headline na max!

Určitě to znáte. Jestli se zastavíte u nějakého příspěvku na sociálních sítích, rozhodne nejspíše to, jestli má zajímavou grafiku a nebo poutavý a křiklavý headline. A jestli nejste v psaní headlinů příliš zběhlí, můžete zkusit free online nástroj coschedule.com/headline-analyzer, který vám udělá supr grafický rozbor vašeho social media headlinu.

headlineanalyzer

Prostě, jak silný je váš “nadpis” z pohledu sdílení na soušlech, kolik má % ze 100 možných, z kolika % je emočně zabarvený, obsahuje-li čísla, výzvu k akci, jak silná jsou první a poslední tři slova, atd. Celkem zábavná věcička…

link: http://www.cocshedule.com/headline-analyzator

4/ Canva – grafikem za pár vteřin

Sám jsem býval profi grafikem. Ve Photoshopu tedy umím celkem dobře. Ale velmi často používám Canva.com. Online grafický nástroj, kde nemusíte řešit rozměry bannerů nebo jak nastylovat ten či onen nadpis. Prostě si jen vyberete z galerie líbivou šablonu a mírně upravíte, klik – klik a je hotovo.

Právě pěkná grafika je tím, co výrazně zvýšuje šance vašeho postu, že si jej někdo všimne nebo na něj klikne. Lidé primárně nečtou, jedou po zdi, scrollují a někde se zastaví. Téměř jistě se zastaví tam, kde je nějaký obrázek nebo video, teprve až poté čtou, co je u obrázku napsáno (takže super text můžete špatným obrázkem zcela zabít).

A tady je čas pro Canvu.

canvacom

Obrovskou výhodou je, že můžete pracovat v týmech. Třeba já Canva.com nasazuji u klientů, kteří si jedou své soušly sami, ale potřebují zlepšit komunikaci po grafické stránce. Mají tým lidí a ti si mezi sebou jednotlivé kreativy nebo grafické layouty nasdílejí, vše online a zdarma.

Sečteno podtrženo

…možná i vy děláte tyto chyby při psaní na Linkedin:

– sdílíte odkazy na články nebo fotky bez jakéhokoliv kontextu
– nepoužíváte obrázky v příspěvcích a tím se možná ochuzujete o engagement
– když někoho zmiňujete, nepoužíváte mentions přes znak @ a tím se ochuzujete o reach
– když už sdílíte odkaz na článek, neměníte headline a perex náhledu (a proto máte možná nízké CTR)
– nepublikujete nic ze svého profesního života a tím se ochuzujete o osobní PR:-)

…a teď už stačí jen začít:-) Pokud byste chtěli vědět o možnostech Linkedin víc, přijďte na mé školení nebo já přijedu za vámi.

LinkedIn, online marketing, PPC, social media

Reklama na Linkedin: obor logistika – případová studie

Na Linkedin je stále více Čechů, je to fantastický nástroj pro budování osobního i firemního brandu a ještě fantastičtější nástroj z pohledu cílení reklamy. Pokud cílíte na B2B segment, není snad jiná síť, kde můžete tak přesně publikum zacílit jako na Linkedinu. Bohužel je reklama v porovnání s jinými PPC velmi drahá, minimální nabídka za proklik je zde 2,5 eura, za což jste schopni udělat celodenní kampaň na Facebooku i Adwords, navíc vám z toho budou padat i konverze. Jak je to tedy u Linkedin v praxi?

linkedin

Vyzkoušel jsem testovací kredit 90 euro a tady jsou konkrétní čísla u firmy, která je čistě B2B z oboru logistiky a vzdělávání. Testoval jsem kampaň jak mimo zeď, tak přímo na zdi jako sponzorovaný vzkaz.

celková čísla za newsfeed i okolní formáty
výše investice 82 euro
počet impresí 11.081
počet prokliků 41
CTR 0,41%
cena za proklik celkem 2 euro
počet konverzí 1
výkon kampaně na zdi
výše investice 63 euro
počet impresí 1480
počet prokliků 35
CTR 2,36%
cena za proklik celkem 1,84 euro
výkon kampaně na okolních formátech
výše investice 19 euro
počet impresí 9534
počet prokliků 6
CTR 0,408%
cena za proklik celkem 2,01 euro

 

Sociodemografie klikajících uživatelů na LINKEDIN

Na obrázku níže se můžete podívat, jak vypadají rozbory prokliků z kampaně. V podstatě cílení nastavené na začátku odpovídá i celkovému výkonu na konci. Z grafů je vidět, že na reklamu klikali přesně ti lidé, kterým byl vzkaz určen a z toho počtu (zatím) objednala 1 osoba.

linkedinADSsociodemo

 

Pro koho jsou tedy reklamy na Linkedin určeny? Určitě pro firmy v oboru B2B, máte tak skvělý nástroj, jak dostat sdělení k lidem, kteří o něčem skutečně rozhodují. Máte k dispozici silný reklamní nástroj, kterým tyto lidi zacílíte a sdělení jim doručíte. Určitě doporučuji cílit na zeď Linkedin, kde má reklama x-násobně vyšší výkon než v okolních pozicích (kde je navíc podle tvrzení klientů zcela neviditelná). A je určitě určena pro firmy, které mají vyšší rozpočet do online marketingu. Obecně řečeno, pokud máte na kampaň pár tisíc korun měsíčně, raději zkuste zacílit na Facebooku, kde při dobrém cílení uděláte pěkné výsledky i za pár tisíc. Vy ostatní si budete muset ještě chvíli počkat, až Linkedin svou “cenovou politiku” nepřehodnotí.

content marketing, Facebook, online marketing, PPC, social media

případová studie: komunikace na Facebooku – obor drinks&beverages

Slíbil jsem další malou případovku na organický nárust engagementu díky změně komunikačního modelu, tak tady je.

Tentokrát se jedná o stránku propagující lehké alkoholické nápoje, téma, které jsem vždy chtěl dělat. Některá témata jsou na kontinuální komunikaci velmi těžká, ale vína a alkohol je pro mě drem job, protože tohle téma je tak široké, že se do něj vějde kreativní promo výrobků samotných, stejně tak jako edukace nad jejich výrobou, fotky z teambuildingu, rady sommeliéra, různá zažitá klišé a tak pořád dokola. Navíc jazyk kolem vín je velmi košatý, takže se komunikací dá opravdu vyhrát.

Zde jsem celou komunikaci vč. podpůrných Facebook ADS přebíral od října. Předtím si profil vedl klient sám, ale díky jeho časové vytíženosti nebylo možné v interní správě dále pokračovat.

Schéma komunikace na Facebooku je základem

Zde jsem nasadil jednoduché komunikační schéma: pondělí jedeme zajímavosti/citáty ze světa vín (absolutně nejpopulárnější komunikační téma, které je schopno nasbírat organicky desítky lajků a sdílení za pár hodin), v úterý jedeme jeden z článků na blogu, čímž podporujeme i webový traffic a dáváme najevo, že nejsme jen prodejci, ale máme za sebou odbornost i sommeliéry. Čtvrtek komunikujeme jedno nebo více vín jako Tip sommeliéra na víkend. Prostě některé víno okoštujeme a dojmy dáme online vč. pěkné a líbivé koláže (např. láhev vína na dřevěném pozadí, z něhož vykvétají lístečky, …) a poslední komunikační den, někdy pátek, někdy sobota prezentujeme nějakou vinnou zajímavost. V poslední době třeba vinné omyly, což je seriál o klišé, které mají lidé ve spojení s vínem zažité nebo autentické fotky z prodejny, která je ve stylu vinného sklípku.

Díky těmto seriálům, změně rétoriky, kterou k fanouškům mluvím + naprosté změně grafiky (zjednodušení + sjednocení), došlo k výraznému navýšení zapojení fanoušků do komunikace, kdy v září byl součet denního engagementu 323, zatímco v listopadu už 1204, nárust tedy 4x za dva měsíce. Stejně tak dramatický je i nárust počtu unikátních oslovených lidí, ze zářiových 3tis. na listopadových 15 tis. A i když mě v komunikaci na sociálních sítích zajímá hlavně interakce fanoušků a podpora brandu a jeho hodnot, komunikace se pozitivně odrazila i na konverzním poměru z kanálu Facebook, přičemž v září to bylo něco přes 3% a v prosinci přes 10%.

září (před správou) říjen 2015 (se správou) listopad 2015 (se správou)
počet fans 960 1.148 1.403
Daily Page Engaged Users 323 708 1.204
Daily Total Reach 15.041 17.521 29.981
Daily Organic Reach 3.112 7.852 15.356
Daily Organic impressions 7.922 17.943 30.829
Daily Organic Reach of Page posts 2.882 5.922 12.628
Konverzní poměr z FB 3,57% 0 5% (+prosinec 10,7%)
infografiky, LinkedIn, networking, online marketing, podnikání, social media

infografika: Statistika & velikost LinkedIn v ČR : aktualizováno

Už dlouho nosím v hlavě nápad zmapovat české prostředí LinkedIn, tak tady to je.

Dal jsem dohromady veřejně dostupná a oficiální čísla z reklamního nástroje LinkedIn pro Českou republiku z pohledu celkové velikosti Linkedin u nás. Najdete tam data podle zastoupení oborů, velikosti firem, věkového složení i seniority uživatelů. Je třeba říci, že i když se jedná o oficiální a jediná čísla, která Linkedin nabízí, někdy, především v rozpadech na další mezisoučty, příliš nesedí (jako např. u celkového počtu uživatelů x ženy x muži).

Obecně vzato je v České republice přes 600 tis. profilů, kupodivu z dat vychází, že se již nejedná o síť ajťáků a marketérů (jako tomu bylo v roce 2012, kdy IT byl nejzastoupenějším oborem z pohledu job function), ale třeba z pohledu deseti největších oborů na síti, kraluje výroba, hightech segment a travel.

Z pohledu pracovních funkcí je jedničkou engeneering, následovaný prodejem a až na třetím místě je to oblast IT.

Pokud vás zajímá věkové složení uživatelů, pak nejsilnější cílovkou je věkové rozmezí 25-33 let s 88 tis. uživateli, následováno 35-44 let reprezentované 69 tis. uživateli, přičemž nejslabší skupinou jsou lidé nad 55 let.

A jak je na tom Linkedin z pohledu seniority uživatelů? Nejvíce zastoupenou skupinou s 92 tis. profily jsou nováčci následováni seniorními pracovníky v počtu 54 tis., na třetím místě v počtu 40 tis. uživatelů na pozici manažerů, …

Překvapení? A to se ještě podívejte na podobnou statistiku z roku 2012, kterou vydal MediaGuru a můžete porovnat, jak se síť během těch tří let proměnila.

Na závěr je třeba říci, že se jedná o data z oficiálního reklamního nástroje Linkedin z 16.ledna 2016, data se tedy mohou průběžně měnit a sám Linkedin je vždy prezentuje se symbolem plus zaokrouhlené na tisíce (např. 76.000+).

Linkedin Czech Republic 2015Infografiku o Linkedin je možné volně šířit, avšak v nezměněné podobě.

>> Poslechněte si také můj rozhovor o Linkedin pro rádio ZET << nebo si něco málo přečtěte na MediaGuru.cz

content marketing, Facebook, social media

Případová studie: meziměsíční nárust o 100vky procent díky autentické komunikaci #1

Dělám firmy autentické. To je moje motto, které vždy představuji klientům na úvodních schůzkách. Právě autenticita v komunikaci na Facebooku, potažmo na sociálních sítích, je základní klíč k úspěchu firem na tomto poli (z pohledu engagementu fanoušků se značkou). Marketingových materiálů mají zákazníci dost, ty jsou určené pro reklamu, ne pro komunikaci v rámci timeliny.

Vedl jsem celou řadu firemních facebook stránek, které jsem přímo řídil, tedy komunikoval za společnost nebo komunikaci řídil a povím vám, pokud chce firma v rámci komunikace uspět, musí být autentická. Musí být jasně čitelná pro fanouška a fanoušek musí dostávat zajímavý obsah, který ho bude bavit a bude mu ukazovat, co se děje pod pokličkou.

like-1135176_1280

Žádná klišé, ale vydestilování firemních hodnot a příběhů, které se linou napříč komunikací. A díky těmto příběhům se pak fanoušek sledující firemní stránku, kam se promítají její hodnoty, ztotožní (nebo neztotožní) s firmou, ale ne kvůli nízkým cenám nebo slevovým akcím, ale díky těmto příběhům a hodnotám, které firma reprezentuje.

Pod článkem přikládám příklad a jasné výsledky komunikace pro jednoho z mých klientů z oboru fashion, kde jsou jasně vidět ukazatele jako je dosah příspěvků, počet oslovených fanoušků (reklamou i organicky), … měsíc před mou správou a v rámci prvního měsíce pod mým vedením.

Ty rozdíly mezi neřízenou komunikací a promyšlenou komunikací s autentickými fotkami a komunikačními seriály jsou celkem drastické. Zatímco v srpnu (bez mé správy) dosáhla stránka v součtu denního reache (oslovení unikátních uživatelů) na 4270 lidí, tak v září to bylo 34.968 a v prosinci už 66.737. U zapojených lidí do komunikace (což může být lajk, sdílení, komentář nebo jen zvětšení fotky) to bylo v srpnu v součtu za všechny dny v měsíci 311 lidí, v září 1731 a v prosinci 1218 (což je sice pokles oproti září, ale 4násobně více, než v srpnu).

V rámci komunikace používám především autentické fotky z butiků doplněny o zajímavosti ze světa módy, záběry z výroby nebo fotky personálu ze školení, workshopů a kontinuální práce s ambasadory, což v celku dokresluje společnost jako výrobce oblečení + jako odborníky, kteří si sami řídí výrobu a sledují aktuální trendy.

srpen (před mou správou) září 2015 (se správou) prosinec 2015 (se správou)
počet fans 567 772 1.218
Daily Page Engaged Users 311 1.731 1.218
Daily Total Reach 4.270 34.968 66.737
Daily Organic Reach 4.270 15.646 18.127
Daily Organic impressions 11.130 38.845 39.698
Daily Organic Reach of Page posts 3.991 12.962 15.409

* jedná se o měsíční součty denních čísel

Rada na závěr? Zakomponujte do komunikace autenticitu. Fanoušci chtějí vidět, co se ve firmě děje, chtějí mít možnost něco ovlivnit, zapojit se do dění, vidět tzv. pod pokličku. Marketingové matriály fanoušci mohou a umějí získávat z jiných zdrojů jako je web, newsletter nebo katalog.

Jestli vás zajímá více, napište mi nebo sledujte blog dál, mám připraveny další názorná čísla z oblasti drink&beverages.

LinkedIn, networking, online marketing, podnikání, social media

Linkedin Premium účet a Sales Navigator, stojí to za to?

LinkedIn je podle mě jediná sociální síť, na které by měl mít profil každý. Jestli jste zaměstnanec, živnostník nebo šéf firmy, každý z vás si zde najde to své a může pro svou kariéru vyždímat tuhle síť na max. Stačí jen vědět jak na to.

V tomto článku bychom se ale podívali na zoubek prémiovému účtu LinkedIn a vyhledávači leadů Sales Navigator. Vyplatí se platit 60 euro měsíčně nebo si vystačíte se základním profilem? Jestli o Premium účtu přemýšlíte, čtěté dál.

Jaké jsou rozdíly mezi základním a Premium LinkedIn

V rámci premiového placeného účtu na Linkedin získáte pár funkcí navíc oproti základnímu profilu, asi tím prvním, čeho si všimnete, je označení vašeho účtu jako prémiového. Všude, kde se objeví vaše jméno (výsledek vyhledávání, detail profilu, …) se objeví malá ikonka “in”, označující prémiový účet.

Dalším, teď už o něco významnějším prvkem v rámci Premium LinkedIn účtu je možnost vidět historii lidí,  kteří si prohlíželi váš profil za posledních 90 dní. S tím už se dá celkem dobře obchodně pracovat, pokud to umíte správně uchopit. Ale zase, i tato funkce se dá celkem elegantně obejít u základního profilu, takže i zdarma se k této historii dostanete (díky externímu pluginu).

Jestli jste headhunter nebo děláte do HR, pak se vám určitě bude hodit, že uvidíte neomezený počet výsledků vyhledávání, kdy standardní počet výsledků u základního profilu je omezený na tuším pár set záznamů. Tuto funkci využijete ale asi opravdu pouze tehdy, pokud je vaším core businessem právě hledání talentů.

Jestli jste HR recruiter, pak se vám určitě bude hodit, a je to pro vás v tomto bodě naprostá nutnost, že můžete kontaktovat v rámci funkce Inmail kohokoliv na LinkedIn i mimo spojení 1. stupně. A právě zde se pozná, kteří HR to myslí skutečně vážně a kteří ne, drtivá většina recruiterů, kteří mě kdy na LinkedIn kontaktovali, nejprve zašlou pozvánku k seznámení, navíc ještě s generickým textem a tím to končí. Záznam v databázi přidán, bod odškrtnut a jede se dál. Děláte-li tedy do HR, premiový účet, prosím, zvažte a když už někomu posíláte invitation, vždy, opakuji, vždy  připojte i osobní text, proč se s protistranou chcete seznámit. Nicméně, i tato funkce lze obejít a i tady platí, že pokud nemáte zaplacen Inmail, můžete poslat soukromou zprávu i lidem mimo spojení 1. stupně (dokonce těch variant je několik).

Co dál? S prémiovým účtem se dostanete na profily i spojení 3. stupně a dostanete se na jejich kompletní znění. Hm…:-)

Dál získáte možnost nechat se představit spojením 2. stupně prostřednictvím vašeho přímého kontaktu. Resp. tato možnost je free v základním profilu, ale v premiovém je možné požádat tuším o 15 představení (na rovinu, kolikrát píši interní zprávu prostřednictvím LinkedIn i lidem z oblasti startupů a marketingu, kteří by měli používat Lin denně, ale ani nevědí, že jim nějaká zpráva přišla. Takže jestli se chcete prostřednictvím LinkedIn nechat jen představit, rychlejší bude si vygooglit telefon na dotyčného a zavolat mu).

Tak, a blížíme se do finále a tím je asi to nejpodstatnější v rámci prémiového účtu a tím je rozšířené vyhledávání + hledání v Sales Navigatoru.

Rozšířené vyhledávání na LinkedIn a Sales Navigator

Rozšířené vyhledávání je podle mě asi to nejzásadnější co premium účet nabízí. Zaprvé se vám v rámci rozšířeného hledání (které najdete pod stejnojmenným odkazem v horní liště vedle políčka pro vyhledávání) zpřístupní i vyhledávací kolonky označené oranžovou ikonkou “in”.

Můžete tedy nově hledat kontakty třeba podle toho, jestli zrovna hledáte majitele firmy, služebně staršího manažera nebo firmu s 250+ zaměstnanci. Tohle je už celkem zajímavý nástroj, který využijí hlavně hard core obchodníci, kteří hledají nové kontakty v jasně daném segmentu (výrobní firmy, decision makeři, velikost firmy 200-500 lidí).

A nástavbou rozšířeného vyhledávání je Sales Navigator.

Sales Navigator je taková interně-externí aplikace LinkedIn, kterou najdete v hlavním menu na pravé straně.

Když Sales Navigator prvně spustíte, musíte projít jednoduchou konigurací, která se sestává z výběru firem, do kterých se chcete s obchodní nabídkou dostat. Jakmile firmu vyberete, v pravé polovině obrazovky se vám objeví seznam lidí, které na LinkedIn přímo znáte a ve firmě pracují a které si můžete uložit jako tzv. leady.

Druhým krokem je propojení Sales Navigatoru s CRM Salesforce, tuto možnost jsem osobně nezkoušel, ale pokud tohle CRM používáte a propojíte je, získáte nad kontakty další kontextuální souvislosti jako je počet schůzek, volání, apod.

Na základě vybraných firem a leadů vám v třetím kroku Sales Navigator nabídne další firmy, které by vás mohli na základě vašeho zájmu zajímat.

Dalším krokem v nastavení je volba místa, o které se v rámci prodejů zajímate. Tedy země, město, … Těch můžete vybrat více.

Předposledním krokem je volba odvětví. Zde si zvolíte zda vás pro váš business zajímá administrativa, logistika nebo třeba venture kapitálové firmy. A tím posledním v rámci nastavení je volba pozic lidí, na které v rámci obchodu cílíte.

Jakmile máte Sales Navigator plně nastaven, získáte pohled na seznam leadů, tedy lidí, kteří pracují na daných pozicíh a v daných firmách, které jste si v rámci konfigurace zvolili. V rámci tohoto pohledu, výsledku hledání, můžete profily prohlížet, ukládat jako lead a přiřadit ke konkrétní firmě plus rovnou napsat zprávu Inmail bez toho, aniž byste museli být napřímo spojeni.

Celé vyhledávání můžete kdykoliv opakovat v rámci rozšířeného hledání, které se v Sales Navigatoru nazývá Lead Builder. S tím se mi pracovalo celkem fajn, ale narovinu, dokáži si najít leady i bez prémiového účtu. Ten se podle mě hodí pro obchodníky, kteří budou tento nástroj používat pro tzv. cold calls. V případě, že hledáte neznámou firmu, která spadá do vašeho ranku firem, které mohou využít váš produkt, ale ještě o nich nevíte. Když znáte názvy firem, tak si lidi, kteří v nich pracují vyhledáte i v základním profilu velmi rychle a elegantně.

Zajímavou funkcí nejen pro obchodníky jsou sdílená spojení, tedy lidi, kteří máte v rámci spojení 1. stupně vy i hledaný kontakt a přes které se můžete do firmy nebo k dotyčnému dostat. Každopádně i tato funkce je dostupná v základním režimu.

No a asi poslední rozdíl mezi základním a premium účtem je to, že v základním máte jako takový sumář vašeho působení na této síti ukazetel Síla profilu, kdežto v Sales Navigatoru najdete velmi zajímavý a detailnější rozpad pod názvem Social Sales Index (SSI).

Ten obecně obsahuje jedno číslo, které se rozpadá do dalších ukazatelů jako je síla vašeho osobního profesionálního brandu, skóre toho, jak hledáte nové kontakty, míru engagementu a vytváření přátelství.

Všechny tyto parametry máte možnost porovnat nejen s průměrem ve vašem oboru, ale také s vaší sítí obchodních přátel. Tohle se mi velmi líbilo, ale na druhou stranu, toto neprodává, že?

Závěr

Jestli se Premium LinkedIn vyplatí nebo ne nechám na vás. Asi hodně záleží na způsobu použití a na vaší profesi (a také na tom, jestli se vám vyplatí dát 60 eur měsíčně). Drtivou většinu funkcí, které obsahuje premium verze můžete obejít nebo získat díky různým pluginům a ty co ne můžete zase nahradit díky různým kombinacím v základním profilu.

Jestli ale používáte Salesforce a pracujete v týmu, může být Sales Navigator velmi silným pomocníkem v budováním nových businessů.

Máte s LinkedIn Premium vlastní zkušenosti? Napište mi do komentářů nebo na mail. A jestli si Premium chcete vyzkoušet, máte možnost jej získat na měsíc zdarma.

podnikání, práce

Vyzkoušeno za vás: založení s.r.o. 100% online [aktualizováno]

Potřebujete založit firmu?

Máte několik možností:

  • Založit si ji sám. To ale zabere dost času, když ho přepočtete na hodinovku, vyplatí se nechat si firmu založit.
  • Druhou možností je nechat si založit firmu advokátem, který, jak píšou kluci z Na stejné lodi ve svém článku, dnes umí založit firmu na jednom místě za nějakých 13.000 Kč a dokonce je v plánu, že založení s.r.o. by mělo kompletně vyjít na nějaké 3 tisíce.
  • Třetí možností je koupit si hotovou ready made firmu, to ale pokud nepotřebujete historii, nemá dnes příliš význam (základní kapitál sro je jen 1 Kč, dříve to bylo 200 tis. a to byl důvod prošč sáhnout pro ready made).
  • A poslední variantou je založit si firmu onlinu, pouze za cenu povinných poplatků a jediné, kam musíte skutečně jít, je ověřit si podpisy na Checkpointu a ověřené dokumenty následně poslat.

Tu poslední možnost jsem aktuálně využil i já a natolik mě překvapila, že jsem se o tom rozhodl napsat článek. Nové eseróčko jsem zakladál přes zalozfirmu.cz, což je veřejně prospěšná organizace, která je primárně financovaná asi z EU a firmy, ať již s.r.o., akciovky nebo jen živnostenské listy, zakládá pouze za povinné poplatky, tedy celkově založíte s.r.o. za 12.533 Kč a obrovskou devizou této varianty je založení plně online.

Na zalozfirmu.cz si založíte účet, který vás provede všemi formalitami, nahrajete dokumenty, veškeré další potvrzování probíhá online buď na portálu nebo mailem a opravdu mimo prvotní odeslání ověřených dokumentů nemusíte chodit nikam.

V rámci ceny získáte založení firmy vč. společenské smlouvy, založení firemního účtu, všech výpisů z živnostenského i obchodního rejstříku, registraci živnostenských listů, atd.

Veškeré tyto činnosti si naklikáte ve vašem uživatelském účtu, jako byste nakupovali v eshopu. V podstatě firmu založíte na pár kliknutí🙂 Cokoliv se s vaší firmou “děje” je vidět ve vašem uživatelském účtu, takže máte možnost sledovat zakládání skoro v přímém přenosu:-) Jediné, co v rámci registrace není (a chybí) je registrace na příslušném finančním úřadu, toto si budete muset oběhnout nebo vyřídit přes datovku sami.

Takže jestli o firmě uvažujete, určitě to zkuste, #vyzkousenoZaVas a 100% spokojenost. Celkově celý proces trvá cca 7-10 dní.

Další info tady.

Aktualizace 2018

Služby zalozfirmu.cz jsme využili těsně nv závěru roku 2017 s tím, že jsme zakládali spol. ivnty s.r.o.. Celý proces doznal výrazného zrychlení, kdy firma byla založena do  7 dní a s výrazně nižší cenou než při mé první zkušenosti. Pokud nebudete měnit zakládající listinu, pak máte s.r.o. založené do týdne s cenou 7.500 Kč se všímvšudy.

LinkedIn, networking, podnikání, PPC, social media

LinkedIn Ads aneb reklama na LinkedIn v praxi

Používáte LinkedIn? Že ne? To byste měli, zvláště pokud se živíte jako OSVČ, podle mě je to jedna z nejlepších sociálních sítí na budování povědomí o svém “produktu a značce” a jestli na soušlech být nechcete, tady byste fakt být měli.

Jestli se chcete dozvědět o LinkedIn něco více a od začátku, podívejte se na můj starší článek 10+2 tipy pro start vašeho LinkedIn.

Pokud už LinkedIn používáte, svůj profil máte vytuněný jako hvězda, působíte ve skupinách, píšete blogy na Pulsu, tak je možná na čase se podívat, zda by nebylo vhodné poslat pár euro i do LinkedIn Ads.

I na LinkedIn totiž můžete promovat své firemní stránky a získávat tak nové, relevantní followery nebo promovat konkrétní posty a propisovat je opět relevantnímu publiku přímo na jejich zeď.

Nově totiž LinkedIn testuje nové reklamní rozhraní, které si dnes ukážeme krok za krokem a které osobně velmi vítám. Designově se dost podobá Power Editoru na Facebooku, navíc nabízí velmi dobré zacílení profesní cílové skupiny, ale bohužel, má to jedno velké ALE, které se dozvíte na konci (tohoto článku i na konci konfigurace reklamy🙂

Tedy pojďme se podívat, jak ten nový správce reklam v LinkedIn vypadá a jak se reklama zakládá.

1/ obecně se do správy reklam dostanete z horního menu na položce Obchodní služby >> inzerovat na LinkedIn

začínáme s LinkedIn ADS

2/ voalá, vítejte v novém Správci reklam

spavceLinkedInAds2

Ta podobnost s Facebook Power Editorem je celkem patrná, že? Takže jsme v novém správci, kde na úvodním screenu volíte reklamní účet, který chcete aktuálně spravovat (menu Stránka nebo Přidat účet). Ve spodní části tabulky vidíte aktuální rozběhlé kampaně a pod jakou stránku reklama spadá. Kliknutím na název účtu se dostanete do správy rozběhnutých kampaní a do sekce, kde si již můžete vytvořit kampaň novou.

3/ Vytvoření nové reklamní kampaně a přehled těch probíhajících

vytvoreni-reklamy-LinkedInADS

Na screenu výše vidíte ovládací centrum aktuálních kampaní na LinkedIn, kde byste za “normální provozu” viděli statistiku právě probíhajících reklamních sestav vyjádřených jak číselně, tak graficky v grafech. Zároveň, co nás aktuálně zajímá více, je žluté tlačítko v pravém horním rohu, kterým založíte novou reklamní kampaň.

A reklamní kampaň můžete v tomto kroku založit v rámci dvou zaměření: “Vytvořit kampaň na sponzorování aktualizace” – díky této funkcionalitě můžete vytvořit reklamní sdělení (příspěvek), který budete v rámci určitého cílení propisovat přímo do newsfeedu cílové skupiny. Prostě Promoted post.

A nebo můžete využít druhou variantu, kterou vám LinkedIn nabízí a tou je “Vytvořit kampaň s textovými reklamami“. Díky takto zaměřeným kampaním se bude vaše reklama zobrazovat v ohraničeném prostoru v reklamních jednotkách kolem news feedu (tedy na pravé straně, ale třeba i nad samotným newsfeedem). Tuto variantu můžete zvolit třeba když nemáte firemní LinkedIn stránky k propagaci webu nebo v druhém případě, když stránku máte a potřebujete o ní dát vědět a získat nějaké nové followery.

Mě osobně přijde zajímavější cílit přímo do newsfeedu, protože i když LinkedIn začíná se svou reklamní sítí konečně něco dělat, reklama mimo newsfeed mi přijde neviditelná (a z dřívějších testů neúčinná).

4/ Cílíme na relevantní publikum přes promovaný příspěvek do newsfeedu

vyberKampaneNaLinkedIn1

Tedy, jakmile stisknete  “magické” žluté tlačítko pro založení reklamy, zvolíte si jaký typ kampaně chcete vést. Pro lepší zásah volíme variantu první, tedy promovaný příspevek do newsfeedu.

V dalším kroku si zvolíte název sestavy a jazyk kampaně.

volbaJazykaLinkedIn

Jakmile zvolíte jazyk, přijde na řadu výběr buď již vypublikovaných postů, které chcete podpořit reklamou nebo vytvořit nový speciální post určený pouze pro reklamní účely (na Facebooku se tomu říká dark post).

Podívejte se na zvýraznění na obrázku níže, kde se ten nový LinkedIn dark post vlastně zakládá, někdy celé prostředí LIn nepůsobí moc user friendly a než jsem to našel, pár chvil to zabralo:-)

VyberPostuLinkedIn

Pokud vyberete konkrétní příspěvek ke sponzorování, pak se vám, opět trochu neintuitivně, zaktivní tlačítko nazvané Sponzor vybrán, v pravém rohu nad přehledem postů (někdy má LinkedIn problém i s názvoslovím).

Tedy “Sponzor vybrán“:-) a vrhneme se na asi ten nejsilnější nástroj LinkedIn pro svět B2B a sice samotné cílení reklamy:

CileniLinkedInZaklad

Zde krásně vidíte, podle jakých parametrů můžete LinkedIn reklamu cílit a není toho málo. Když bychom si vzali jako vzor mého klienta zaměřeného na logistiku, pak můžeme zvolit cílení např. země Česká republika (593 tis. lidí v rámci celé ČR) > dále bych volil Obor činnosti: “Doprava” s dalším rozpadem do konkrétních disciplín, kdy získáme z 593 tis. publika publikum o velikost 12 tis. lidí.

Všechny tyto zaměření můžete vybírat i z připraveného číselníků, takže cílit můžete opravdu přesně.  Určitě bych vybral cílení na Pracovní funkci v rámci firmy,  přičemž po výběru pracovní funkce mi zbývá cílovka o velikosti 2000 lidí a dalším cílení by v tomto případě již nebylo efektivní, protože by publikum bylo příliš malé. A takto můžete pokračovat, až si nevyselektujete kampaň určenou přesně pro vaši personu.

Možnosti cílení na LinkedIn

  • Název společnosti, tedy cílit můžete podle jména společnosti a jejich zaměstnance. Toto má význam u velký firem, kde tímto získáte relevantní, ale ne příliš omezenou skupinu.
  • Obor společnosti, kde si vybíráte zaměření firmy podle oboru a to vč. výběru z oficiálního číselníku.
  • Cílit můžete i podle velikosti firmy, od těch malých do 10 hlav po ty obří s 10.0000 a více zaměstnanci.
  • Jestli potřebujete zacílit jen inženýry, pak no problem s cílením Pracovní tituly (víte, že na LinkedIn je 7.000 českých inženýrů?).
  • A co když je váš obor tak specifický, že o třeba jen schůzce s vámi mohou rozhodnout pouze CFO, CTO nebo COO? Ani zde není problém, protože zacílit můžete na konkrétní služební zkušenosti. A jestli řešíte business jen s řediteli, tak těch je na CZ LIn 3000🙂
  • Jestli máte třeba unikátní software, který je určen pro Supply Chain specialisty, pak je můžete zacílit podle dovedností. A jestli někdo tuto vlastnost ve svých skills má, zobrazujte mu cílenou reklamu.
  • A pak můžete cílit podle dalších, spíše obecnějších sociodemografických údajů jako je věk, pohlaví, ale třeba také škola, studijní obor, apod.

Jak tedy vidíte, reklama na LinkedIn je unikátní právě v možnostech cílení, kdy můžete oslovit přesně ty profesionály, které potřebujete. Toto na Facebooku neuděláte, snad ani ne proto, že by to prakticky nešlo, ale v tomto směru nemá Facebook dostatek dat, abyste to zacílili.

Tak, zacílení cílovky máme a můžeme se vrhnout k závěru.

Hned pod možnostmi cílení na zájmy a vlastnosti najdete dvě implicitně zaškrtlé možnosti rozšíření cílení.

lookalikeLINJestli znáte Facebook ADS jak svý boty, tak se jedná o něco podobného jako Lookalike audiences a rozšíření zobrazování reklamy i mimo LinkedIn. V tom prvním případě se cílení rozšíří i na lidi, kteří z velké části odpovídají vašemu zvolenému cílení. Pokud potřebujete zasáhnout zcela konkrétní cílovku, tuto variantu bych vypustil. V případě zobrazování reklam i mimo LinkedIn je myšleno zobrazení např. na portálu SlideShare, případně dalších, které spadají přímo pod LinkedIn, což vlastně není tak špatné.

5/ Cena reklamy a jedno velké ALE…

A jsme skoro u konce, tady přichází celkem překvapení v podobě nastavování rozpočtů a cen za proklik (za imprese). Ceny na LinkedIn se udavájí v EUR a i když se mi jak nové prostředí správce, tak možnosti cílení reklamy moc líbí, tady se soudruzi z LinkedIn celkem sekli a díky brutálním cenám, ať již za prokliky nebo za imprese, je stále ještě PPC reklama na LinkedIn v našich podmínkách nevyužitelná.

Neumím si představit, že v době, kdy se u bannerů na Adwords dostanete klidně pod 2 Kč za proklik a stejně tak u Facebooku, je min. příhoz za proklik z LinkedIn 2,2 EUR a minimální denní rozpočet 10 EUR! Za těch 2,2 EURa uděláte promoted post kampaň pro malou facebook stránku na celý den s reálnými výsledky. Z dřívějšího experimentování mi vyšla cena prokliku v kampani cílené na získávání nových fanoušků dokonce na 4,5 EUR, o ceně za followera ani nemluvím.

Takže jestli se vám inzerce na LinkedIn vyplatí či nikoliv záleží asi na cílovce a maržích, které ve vašem businessu máte. Každopádně při těchto cenách se snad více vyplatí sezvat vaše potenciální zákazníky na jednu velkou konferenci a oslovit je cíleně tam (nebo je přes custom audiences oslovit 10x levněji na Facebooku:-).

Snímek obrazovky 2015-09-29 v 13.11.53

Přitom je to velká škoda, LinkedIn jako síť má obrovský potenciál, který spočívá právě v možnosti cílení na profesní dovednosti, ale nesmyslně nastavená cenová politika z tohoto nástroje dělá zatím záležitost, kterou pro tuto chvíli zatím můžete v klidu vypustit z hlavy a můžete se v rámci šíření svého “brandu” věnovat organickým formám propagace jako je působení na vlastní zdi, psaní blogů v Pulsu nebo příspěvků ve skupinách.

Máte s LinkedIn ADS reálné zkušenosti? Napište mi nebo je dejte rovnou do komentářů.

Adwords, content marketing, display reklama, infografiky, LinkedIn, online marketing, seo

Případová studie: online marketing pro Logistickou akademii

V dnešním blogpostu bych chtěl ukázat na reálných číslech a reálném klientovi, jak vám může pomoci komplexně uchopený online marketingový mix ve vztahu k návštěvnosti vašeho webu a ve výsledných konverzích.

Logistická akademie je vzdělávací instituce, která školí logistiky v každé fázi logistického řetězce. Její primární zaměření však nejsou jedno či dvou denní kurzy, ale certifikace logisitků, což je dlouhodobé vzdělávání, na jehož konci je finální obhajoba reálného projektu, která vyúsťuje v získání světově uznávaného logistického titulu Alog., Mlog., Plog.,…

Zadání projektu bylo poměrně zapeklité, prostě oslovte lidi, kteří jsou logistiky, ale hlavně kteří jsou logistiky a nevědí o tom:-) Druhým takovým cílem bylo zvýšení poptávek z webu a zvýšení průměrné denní návštěvnosti kolem 100 návštěv (berme v potaz, že se jedná o velmi úzkou cílovou skupinu lidí, kteří by mohli o tato témata mít zájem).

Použité kanály

PPC v Adwords

Jak se to tedy řešilo? Byla navržena základní komunikační kostra. Společnost dříve spravovala jiná agentura, která se zaměřila na vyhledávání na Seznamu v rámci Skliku. Výsledkem tohoto snažení bylo získání trafficu max. 5 lidí denně z placených kampaní, což nebylo moc, konverze se nesledovaly. V podstatě online marketing negeneroval klientovy téměř žádné výsledky.

Takže první, co bylo navrženo z pohledu naší cílovky bylo odříznutí Skliku a přechod na Adwords. V rámci Adwords se kampaň dále dělila na kampaně ve vyhledávací části, tedy v klasickém výsledku hledání na Google, kde se nasadily další subkampaně vždy podle konkrétního logistického tématu, kurzu, …

Dalším zdrojem návštěvosti z Adwords je obsahová síť, která rozhodně mrtvá není a právě zde se ukazuje její silný význam, protože generuje skutečné konverze a v poměru se searchem ne málo. Takže zobrazujeme grafické bannery na tématických webech s tématikou dopravy, logistiky nebo vzdělávání, které se nějak logistiky dotýká.

V poslední řadě byl do kampaně začleněn remarketing, tedy cílení na uživatele, kteří již na webu byli a značku znají. Těmto lidem se zobrazují jiné bannery nebo texty, než lidem, které chytáme v klasické obsahové sítí. Většinou zde nasazuji kreativy s konkrétními kurzy nebo tzv. nejbližší logistické kurzy a právě u těchto bannerů se dosahuje cca 2x vyššího CTR než u klasického tématického cílení (což ale není žádná novinka).

Pro porovnání s Sklikem a dobou “před” vodí tyto kampaně denně několik desítek návštěv denně a generují konverze. Od začátku “nové” správy jich bylo dosaženo jen díky Adwords 416, což při průměrné ceně kurzu 7.000 Kč je pěkný 2,9 mio Kč.

Content marketing

Další nedílnou a velmi silnou součástí kampaní pro Logistickou akademii je content marketing, kdy se začal psát pravidelný blog ze života logistiky (články na základě vytipovaných témat píše skvělá copyqueen Bára). Podle Analytics, Trends, Skliků, Adwords a důkladné SEO analýzy se provedl výběr témat pro pravidelné publikování článků, které se píší v kadenci 3x měsíčně.

Témata jsou spíše laická právě proto, aby zaujala lidi, kteří v logistice pracují, ale zároveň pro ně nebyla témata příliš akademická (příklad: se SEO masterem jsme zjistili, že lidé hodně hledají seznam logistických škol, takže jsme se skvělou copywriterkou Bárou napsali článek se seznamem všech logistických škol a druhý článek proč je lepší studovat Logistickou akademii a ne vysokou školu).

Takže se začal psát blog, z předešlé frekvence cca 1x článek za dva měsíce se frekvence zvýšila na 3x měsíčně s jasně stanovenými a promyšlenými tématy, které jsou v rámci logistiky nejvíce hledané. A výsledkem je, že blogposty se pravidelně umisťují v TOP10 zdrojích návštěvnosti.

Jaký má blog vliv na návštěvnost webu?

Za období od 9.7.2013-28.2.2014, tedy období “před”, přišlo z organického hledání na web Logistické akademie přesně 4.400 návštěv. V období “po” se počet návštěv za časový úsek 01.03.2014 – 09.07.2015 zvýšil z organického hledání na 13.866 návštěv, tedy více než trojnásobně!

Zároveň psaní blogu působí jako taková malá remarketingová “past”, kdy vybrané blogposty jsou zasílány společně s výběrem nejbližších kurzů 2x měsíčně na emailovou databázi přes Mailchimp. Lidé si otevřou mail, přečtou jej a dokončení je na blogu. Při návštěvě webu pak návštěvníci spadnou do remarketingového seznamu a pak jim už zobrazujeme upotávky na aktuální kurzy po celém webu.

Emailing

Jak jsem psal výše, pro emailing používám Mailchimp. Zde se nechala původně dělat speciální grafická šablona podle designu webu, později jsem přešel k responsivní šabloně dělané přímo v editoru Mailchimpu. Obsahově využívám dva formáty mailů, jeden čistě zaměřený na kurzy ve formátu nadpis, datum – popis kurzy – cena a button nebo obsahově-prodejní newsletter, kdy hlavním sdělením je část blogpostu a výpis 3-4 kompaktních boxů s aktuálními kurzy. Samozřejmě to, co rozhoduje o otevření/neotevření mailu je hlavně jeho předmět a maily poukazující na nějaký blogpost mají vyšší open rate než ty, které avizují jen kurzy.

Třešínka na dortu, LinkedIn

No a posledním kanálem v rámci komunikačního mixu je LinkedIn a firemní stránka. Není to nějaký pilíř, na kterém je to celé postaveno a bez kterého by se kampaně neobešly, ale nějaký traffic to generuje, dokonce generuje i jednotky konverzí a důvodem, proč jsme na LinkedIn je právě to, že tato síť shromažďuje profesionály a cílovkou se pro nás pěkně hodí.

Závěr

Celým tímto marketingovým mixem, složeným vlastně z poměrně základních kanálů jsme se dostali za stejné období z původních 8.814 návštěv webu na 36.559, což představuje skok z 5.433 unikátních návštěvníků na více než 22 tis., kteří prohlédli přes 99 tis. stránek v porovnání s dobou “před”, kdy toto číslo bylo 30 tis.

Co je ale důležitější, že z webu začaly chodit objednávky kurzů, za období 01.03.2014 do 09.07.2015 jich přišlo 416, což při průměrné ceně za kurz 7.000 Kč představuje celkem 2,9 mio Kč při nákladech do Adwords kolem 82.000 Kč bez DPH.

INFOGRAFIKA: logistická akademie

výsledky online marketingu pro značku Logistická akademie

prezentace k případovce

LinkedIn, networking, online marketing, social media

10+2 tipy pro start vašeho LinkedIn, aby vám fungoval

Znáte LinkedIn? Určitě ano, jestli se zajímáte o podnikání nebo marketing, určitě tam jste také. A jestli tam jste, tak byste měli vytěžit z LinkedIn co nejvíce. V podstatě je to snadné, ale hodně lidí tuto síť nevyužívá naplno. Jedná se o online networkingovou sociální síť, prostě síť pro profíky, kde nefrčí fotky z dovolených, ani fotky právě narozených štěnátek, ale businessové tipy, rady, infografiky, tipy na zajímavé profesní články a tak vůbec. Prostě, jestli patříte také do skupiny těch, kteří “ty sociální internety” moc nemusíte, tak tuhle síť byste podceňovat neměli, protože díky ní můžete být výrazně vidět a třeba i získat nějakou tu zakázečku:-)

linkedin

V tomto článku si ukážeme 10 věcí, které byste měli mít vyladěné na 100%, abyste zaujali třeba nového zaměstnavatele nebo obchodního partnera a vůbec, tyhle věci vám pomohou být na LinkedIn vidět více než ostatní.

LinkedIn je v podstatě takový vylepšený interaktivní životopis, takže samotným základem je mít skvěle zvládnutý a vyplněný vlastní profil. Snadné? Jo, ale většina lidí to tak nemá!

Navíc, když si vyplníte svůj profil na max, třeba i podle tohoto návodu, tak tím posílíte sílu profilu (hodnotí se jako počet kontaktů, interakce na LIn a to, jak máte vyplněný profil, maximum je Hvězda LinkedIn) a to bude mít výrazný vliv na výsledky hledání a tedy i na vás.

#fotka

Naprosto začátečnická věc, ale věřte, že plno lidí ji podceňuje. Také máte v profilovce fotku z dovolené, z večírku, z dětmi nebo nějakou super momentku v tílku kdesi v parném létě? Okamžitě pryč. Zajděte k fotografovi a nechte si udělat profesionální business fotku. Nemusí být zrovna v obleku od Armaniho, ale musí mít nějakou úroveň.

#motto

Motto, je ten řádek, který je hned po vaším jménem. Podle mě jedna z nejdůležitějších věcí v rámci tunningu LinkedIn. Zde prostě napište něco, co k vám neoddělitelně patří nebo prostě čím se zabýváte. Zkuste být ale trochu kreativní, místo strohého označení “manager” zkuste použít třeba “creative copywritter & Apple fanboy”. 100% vám pomůže, když mj. v mottu uvedete klíčové slovo, pod kterým chcete být nalezitelní.

Proč tolik povyku pro nějaké motto? Protože mimo vaší fotky a jména se tento řádek propisuje do většiny dalších částí LinkedIn, takže ostatní prostě kouknou a vidí, v čem je vaše core zaměření. Plus, když si do motta přidáte i nějakou ikonku, získáte další pozornost “čtenářů” LinkedIn newsfeedu, protože se odlišíte. Ve Win můžete použít zkratky jako ctrl 12, 23, … třeba se vám bude některá hodit pro váše zaměření.

#souhrn

Souhrn je co do formy téměř shodný jako popis vaší pracovní pozice, ale zde byste měli napsat něco o sobě, co jde napříč celou vaší praxí.  Zatímco u popisu jednotlivých pozic se budete věnovat tomu, co jste v tomhle jobu zrovna řešili, tak v souhrnu byste měli shrnout třeba vaše komplexní pracovní schopnosti, vyzdvihnout silné stránky napříč obory,  atd.  Navíc, i u souhrnu je možné vložit tzv. rich media, tzn. nalinkovat zde třeba odkaz na web, odkaz na prezentaci na SlideShare nebo Prezi, vložit fotku nebo dokument. Jedná se o poměrně novou záležitost a ze zkušeností vím, že ještě ne všechny české účty ji mají aktivovanou. Pokud ji máte, zkuste ji využít, zase tím svůj profil posunute trochu výše.

richmedia2

#pracovní zkušenosti

V rámci bloku Pracovní zkušenosti vyplňte… vaši dosavadní praxi:-) Prostě jako do CVčka zadejte název zaměstnavatele, odkdy do kdy a popis vaší pozice. Ale pozor, když má váš zaměstnavatel nebo vaše firma zřízenou firemní stránku na LinkedIn, tak jakmile začnete psát počáteční písmena názvu firmy, se vám ukáže našeptávač se jmény firem, které mají na LinkedIn svou firemní stránku. A když je tam i ta vaše, kliknutím na její název se ten samozřejmě uloží k vaší pozice, ale zároveň se stane odkaz na firemní stránku a zároveň se to, že jste se k firmě přihlásil v rámci praxe se vaše fotka objeví na této stránce jakože “zaměstnanec” a u této pozice na vašem profilu bude zároveň i logo firmy.

richmedia

#dovednosti

A dostáváme se k podle mě k jedné ze dvou naprosto zásadních funkcí LinkedInu. K dovednostem nebo-li ke skills. To jsou vlastně takové štítky, které jedním, dvěma slovy popisují vaše silné pracovní vlastnosti. A síla je v tom, že lidé, vaše kontakty v rámci LinkedIn, mohou tyto vlastnosti jedním kliknutím potvrzovat.

Toto potvrzení se pak na vašem profilu ukáže tak, že vedle této vlastnosti budou i fotky lidí, kteří vám vlastnost potvrdili (a vám o potvrzení přijde echo do emailu).

Zároveň bych zde chtěl upozornit na samotné zakládání skills, nesnažte zde vymýšlet Ameriku a zadávat vlastní originální dovednosti, ale zkuste se podívat po těch, které jsou nadefinovány v již existujícím číselníku. Bude to mít výraznější vliv na výsledky hledání lidí, kteří hledají lidi, jako jste vy a když už vám začnou lidé skills potvrzovat, tak původní název už asi nezměníte.

#slovní hodnocení

Slovní hodnocení nebo doporučení je věc, o kterou můžete vaše obchodní partnery požádat přes spešl funkci, když kliknete třeba na to modré tlačítko někde v horní části profilu. Zde najdete možnost “požádat o doporučení” a zde si vyberete koho chcete o slovní hodnocení vaší práce nebo osoby požádat, v rámci jaké pozice jste spolupracovali a tuším že v jakém pracovním vztahu jste byli.

Toto hodnocení je velmi cenné, protože sice o něj žádáte, ale ten někdo musí napsat originální text, který vaši spolupráci popisuje. No a jakmile vám jej odešle, dostanete zase echo do mailu a v rámci LinkedIn jej můžete schválit, nebo požádat o úpravu/doplnění.

#projekty

Projekty jsou také jednou z důležitých kolonek na LinkedIn. Popisují v poměrně stručné podobě nějaké dílčí úkoly, které jste v rámci určité pozice, zaměstnání vykonávali a nejsou to právě přímo pracovní pozice. Zároveň k projektům můžete přiřadit další lidi v týmu, kterým se projekt také propíše do profilu, ti jej pak mohou dále sdílet a tak zase noví lidé mohou přijít na váš profil, atd.

Obecně vzato, do projektů můžete dávat věci jako “implementace nového webu”, “marketingová strategie pro podporu nového produktu”, … s přiřazením k pozici např. Brand manager pro XY.

#jak oslovit nový kontakt

Drtivá většina lidí na LinkedIn nebo prostě hodně lidí, používá tuhle síť jen pro “výměnu vizitek”,  ale její síla je v něčem jiném. K čemu je vám 500 kontaktů, když ty lidi ani neznáte, nepotkali jste se? Mnohem efektivnější je přeci mít síť třeba 200 kontaktů, ale z lidí, které nějakým způsobem znáte, spolupracovali jste nebo jste se potkali na konferenci, ale prostě oba o sobě nějakým způsobem víte.

A také se často stává (ne vždy vlastní vinou), že chodí pozvánky od lidí, které neznám nebo je znám jen tak z doslechu a jako text pozvání přijde ten automaticky generováný. OK, ale proč bych to měl přijmout? A takto bude uvažovat plno lidí, kteří LinkedIn používají pro svůj business.

Takže když už budete někoho žádat o přidání do své sítě, věnujte vždy pár minut času tomu, abyste napsali osobní pozvánku a tam třeba zmínili kde jste se potkali, apod. Uvidíte, bude to mít mnohem větší váhu než automatický text, který dotyčný dostane na mailboxu 10x týdně.

#skupiny

Skupiny na LinkedIn najdete v horní liště v položce Zájmy/Skupiny. Jedná se o obrovskou pokladnici lidového know-how. Najdete tam jak české, tak zahraniční skupiny věnované vždy nějakému tématu a samozřejmě i vy tam můžete přispívat a nebo jen čerpat zajímavosti z vašeho oboru. Zkuste to, protože i zde platí, že jen malá část lidí je ve skupinách skutečně aktivních a tím, že zde zveřeníte třeba link na blog, nejen že podpoříte vlastní obsah, ale zviditelníte se ve skupině lidí podobného zaměření jako jste vy (efekt můžete sledovat třeba v sekci Kdo si zobrazil váš profil nebo pak v Analytics).

#pulse

No a poslední služba, díky které můžete ještě více zazářit na LinkedIn je Pulse. Donedávna výsadou jen top influencerů jako je Richard Branson nebo Bill Gates, ale dnes ji již můžete využívat i vy. Jedná se o takovou mikroblogovací službu v rámci LIn (hledejte v Zájmy/Pulse), kam můžete psát vaše myšlenky, rozbory, vysvětlovat infografiky a díky zajímavému obsahu, dostatečně širokému okruhu vašich followerů a štítkům se tento obsah dostane třeba i za hranice česka.

Výhodou Pulse třeba také je, že když vypublikujete nějaký článek, tak se zobrazí avízo na něj všech vašim followers pod ikonkou vlajky v pravém horním rohu LinkedIn.

#tip pod čarou 1

Jestli chcete zaujmout headhuntery a vybíhat co nejvýše ve výsledku jejich hledání, tak se znažte mj. profil optimalizovat na taková klíčová slova, na která chcete být nalezitelní. To znamená zkuste zakomponovat klíčové slovo vaší odbornosti všude, kde to bude dávat smysl a rovnou v různých tvarech tak, jak jej asi mohou zadávat i lidé, co vaše služby hledají.

Jestli vás problematika LinkedIn zajímá a chcete si nastudovat ještě něco víc, tak se podívejte třeba na můj Pinterest účet, mám tam plno infografik ze světa sociálních sítí.

#TIP POD ČAROU 2

A teď, když jste si svůj LinkedIn účet vytunili na max, tak začněte komunikovat! Nezapomínejte na to, že i LinkedIn má svou zeď, kde lze sdílet i jiné věci, než jen to, s kým jste se nově zkamarádili. Mít dobře nastavený profil je jedna věc, druhá je právě komunikace. Zkuste občas pustit do newsfeedu svých obchodních přátel nějakou novinku z vašeho profesního života, fotku z konference, názor na oborový článek, apod. Uvidíte, že se to kladně odrazí na vašem mediálním obraze:-)

Určitě si všechny tipy projděte a nastavte jak nejlépe to jde, uvidíte, že efekt bude jen kladný. A jestli byste snad chtěli vaše působení na LinkedIn více konzultovat, mé dveře jsou otevřené, takže klidně zavolejte (724170007), mailujte nebo si mě přidejte na LinkedIn.

Facebook, online marketing, social media

10 tipů, jak vylepšit vaší firemní facebook stránku

Po dlooouhé době jsem se opět pustil do blogování a v nadcházejícím seriálu bych sepsat některé postřehy ze schůzek s klienty, kteří poptávají konzultace v oblasti sociálních sítí a to, s čím se velmi často setkávám. Hned první článek bude věnovaný tomu, jak co nejlépe vytunnit vaší firemní facebookovou stránku a i když některé rady jsou velmi jednoduché, veřte, že patří mezi nejvíce zanedbávané chybky ze stran firem a podnikatelů, kteří se snaží na Facebooku komunikovat.

#1 Cover fotka

Cover fotka je vlastně banner, který je asi nejviditelnějším prvkem po příchodu na vaší firemní facebookovou stránku. Takže jestli je nejviditelnější, možná nejprestižnější, měla by tomu odpovídat kvalita kreativy i obsah sdělení, který chcete přes fotku na potenciálního fanouška přenést (říkám potenciálního, protože  přímo na stránku se člověk podívá asi jen jednou a to když se rozhoduje, zda-li se stane fanouškem, pak už vše přijímá ve svém newsfeedu).

Cover fotka by měla zapadnout co do stylu kreativy do vaší korporátní identity, do grafického stylu vaší firmy. Měla by okamžitě předat nějakou informaci, předat nějakou emoci, fanoušek by měl okamžitě dostat nějaký wow efekt, aby se prostě podíval a na první pohled nebo z té jedné věty hned věděl, co je gró vašeho podnikání. Níže se můžete podívat na příklad, který není vhodný následování a příklad, který je naopak ukázkou mistrně zvládnuté kreativy.

Můžu cover fotku měnit? Jasně, můžete, ale vždy říkám, cover fotku využívejte ke komunikaci nějakých milestonů, milníků, ve vaší firmě. Nový katalog, nový produkt, Vánoce, důležitá událost, … Neměnil bych ji každý týden, ani ji nepoužíval ke každodenní komunikaci informací, ale skutečně k těm top informacím, které se v čase příliš nemění).

#2 Profilová fotka

Jasně, asi si říkáte, že psát o profilové fotce v tipech pro tunning firemní facebook stránky je pěkná blbost, ale věřte, že fakt velká část firem má právě tuto naprosto easy záležitost nastavenou špatně. Profilová fotka na facebook page by měla obsahovat výhradně logo společnosti nebo nějaký prvek, kterým se firma prezentuje a většina zákazníků ji podle tohoto prvku pozná (takže třeba maskota nebo jen nějakou ikonku, výraznou barvu). Berte v potaz to, že ne každý fanoušek, který uvidí váš post na své zdi si jej přečte, ale měl by vždy podvědomě vědět, že ten post máte na svědomí vy. A když tam bude zmenšená fotka párty chlebíčků nebo dortíků, asi mu to nedocvakne (z praxe, kdy restaurace uváděla do nabídky nové dobrůtky a usoudila, že nejlepší způsob, jak to zpropagovat je dát fotku chlebíčků do profilovky:-). Osobně raději používám logo na bílém, černém nebo nějakém jiném kontrastním pozadí tak, aby samo o sobě vyniklo.

#3 Call to action tlačítka v cover fotce

Věděli jste, že Facebook před pár měsíci přidal možnost vložení do cover fotky takové malé obchodní tlačítka? Hned vedle tlačítka pro like stránky je tlačítko pro call to action, které má 7 pevně definovaných stavů: objednej, kontaktuj nás, stáhni appku, hraj hru, nakup, registrovat se a sleduj video.

Když si jeden z těchto stavů vyberete, nastavíte url pro webovou stránku a pro její mobilní verzi a je to. Pak se právě v coveru začne zobrazovat toto tlačítko, např. sign up a vy můžete sledovat jeho statistiky (počty kliknutí) v pravém administračním přehledu. Je to takový malý předvoj ecommerce funkcí, které Facebook asi plánuje a vy podle toho můžete odvodit určitý obchodní potenciál vaší facebookové stránky.

#4 Záložky, aplikace, appky

V rámci každé facebookovské stránky si můžete nastavit x různých “záložek”, kde generujete nějaký externí obsah. Odkazy na tyhle záložky najdete pod cover fotkou (dva odkazy) a tři odkazy vč. ikon pak v levém sloupci vedle timeline. Všemi těmi úpravami, které na ně Facebook aplikoval, nejsou záložky příliš viditelné a jejich potenciál tedy není bůhví jak veliký, ale můžete je využít třeba pro propojení Facebook s dalšími sociálními sítěmi, kdy právě po kliknutí na záložku se objeví obsah třeba z Instagramu nebo Twitteru.

Nebo Apps můžete rovnou přesměrovat na váš mateřský web nebo dovnitř záložky můžete fláknout sign up formulář Mailchimpu pro sběr emailových adres rovnu na FB a na všechny tyto věci pak můžete fanoušky upozornit spešl postem.

Osobně vždy využívám přesměrování na web a načtení obsahu z jiných soušlů.

#5 Response rate

Míra reakcí na odpovědi je poměrně nová záležitost a vidí ji jen admin, každopádně když se tenhle ukazatel budete snažit sržet na 100%, budete mít šťastnější a spokojenější fanoušky a ti vám to jedno začnou vracet:-) Prostě, jedná se o ukazatel, který vyjadřuje míru vašich reakcí na interní dotazy a zároveň vám ukáže průměrnou dobu, po kterou fanoušek musí čekat na vaši reakci. Jakmile v předchozích 7 dnech udržíte kvalitu vašeho servisu co do odpovědí na min. 90% a 5 min. do odpovědi, ukáže se tato ikona veřejně na stránce a každý fanoušek vidí, jak aktivní v komunikaci s ostatními jste.

#6 Videa

V komunikaci se ale zaměřte na obsah. A jestli chcete jít s dobou, začněte používat videa. Facebook je totiž teď hodně tlačí, takže mají větší dosah než jiné formáty (psal jsem o tom na Linkedin Pulse). Jednoduše řečeno, Facebook potřebuje, ať nenahráváte svá videa na Youtube, ale přímo na Facebook a tak jim také dává vyšší prioritu (zároveň ten nástroj není ještě tak dokonalý), každopádně určitě není samospásné používat v komunikaci jen videa, ale je třeba formáty střídat. Jednou video, třikrát fotku (která má ostatně stále nejvyšší engagement fanoušků), jednou odkaz na externí web, …

#7 Posty s fotkami

Jak jsem psal výše, v předchozích etapách Facebooky to byly posty s fotkami, které měly větší reach oproti jiným formátům. Dnes to jsou videa, každopádně fotky mají stále velký engagement, tedy zapojení fanoušků. A když si s fotkou k příspěvku pěkně pohrajete, bude to mít svůj efekt. Zde doporučuji napsat nějaký super post a právě v té fotce myšlenku dokončit nebo ji nějak podtrnout, aby se ještě více zdůraznila pointa příspěvku.

A jestli nejste zrovna grafik a nemáte Photoshop, zkuste se mrknout na Canva.com, osobně i když jsem grafik a Photoshop mám, ji používám, protože je tady spousta stylů písma zdarma a další předdefinované grafiky, která vám ušetří čas a výsledek bude určitě vypadat lépe než z Malování:-)

#8 Hashtagy

Jestli používáte Twitter nebo Instagram, tak #hastagy určitě znáte a víte jak fungují. Jestli ne, tak zbystřete. Facebook přebral hashtagy vlastně právě z těchto sítí, je fakt, že na českém FB se moc neuchytily a využívají je jen opravdoví geekové nebo znalé agentury, v zahraničí ale firmy na # frčí normálně. A co to tedy je? Jsou to vlastně takové množiny postů, které jsou označeny znakem # a nějakým slovem, které třeba vystihne obsah nebo téma vašeho příspěvku. Když váš nový hashtag ještě na sítí neexistuje, tak jeho prvním použítím se automaticky založí a když jej použije někdo další, jeho příspěvek se do této skupiny také “uloží”. V praxi to funguje tak, že napíšete post třeba Milujeme cestování. #cestovani #travel a tento post se propíše do celosvětové databáze všech postů, které obsahují tagy #travel a #cestovani. Co z toho? Reálně nic moc, ale můžete si zvýšit reach vašeho příspěvku nebo na # můžete postavit třeba uživatelskou soutěž (lidé nemusejí nahrávat fotky na vaší stránku, ale nahrají ji k sobě na zeď a označí soutěžním hashtagem).

#9 Plán komunikace

Komunikace a kvalitní obsah je alfou omegou nejen Facebooku. Když nemáte obsah, super koláže to prostě nezachrání. Osobně nejsem příznivcem nějakých složitých plánování komunikace, toho, že za dva měsíce dám přesně tento příspěvek, apod. protože kdo zná svou firmu, tak ví co má komunikovat Když máte externího správce, tak je ideální najít takového, který začne s vaší firmou žít bue mít v hlavě témata na další půlrok, ale každý start komunikace na jakékoliv sociální síti je těžký. Takže to co vám opravdu na první týdny začátku komunikace pomůže v tvorbě super autentického obsahu je stanovit si takový malý komunikační pláneček:-), kde si rozvhnete, kolikrát a ve které dny budete na Facebook přispívat a k těmto dnům si stavíte okruhy témat, kterými se budete zabývat. Takže třeba v pondělí představíte novinky z vaší dílny, ve středu napíšete blogpost a okomentujete jej na Facebooku nebo Twitteru, ve čtvrtek se můžete fanoušků na něco zeptat a v pátek představíte jednoho člena týmu. Tohle velmi jednoduché schéma vám usnadní vymýšlení obsahu, protože víte, že v pátek představujete kolegy, takže se soustředíte jen na tento okruh. Chcete nějakou ukázku pěkně postaveného obsahu? Mrkněte třeba na Storyous, primárně dělají software pro restaurace, ale na sítích to rozjíždí mnohem obšírněji.

#10 Autenticita

V tomto doporučení naváži na předchozí tip a dám vám zcela zásadní radu, buďte autentičtí! Autenticita se mi v komunikaci vždy vyplatila. To, že jste dali 20% slevu na výš produkt je sice fajn, ale nemůžete na tom stavět komunikaci a navíc je to informace, kterou si fanoušek, pokud chce, může zjistit z katalogů, z prodejen, z webu. Na sociálních sítích chtějí lidé vidět něco více. Chtějí vás poznat, chtějí vidět pod pokličku výrobě, kdo za firmou stojí, čím jste si prošli, co plánujete, kde pracujete … chtějí vidět zákulisní informace, které se jinde nedozví. Když budete autentičtí, navážete s publikem vztah, jak říkám, z fanoušků se stanou zákazníci, kteří u vás nebudou nakupovat kvůli nízké ceně, ale kvůli hodnotám, které představujete a které jsou v souladu s hodnotami fanouška. Na autenticitě jsem postavil komunikaci několika firem a vždy se z nového klienta snažím autenticitu získat, protože sociální sítě nejsou distribuční místo pro letáky z výlohy, apod. Však víte:-)

#11 jeden bonusový: Facebook ADS

A přidám ještě jeden bonusový tip, i když v dnešní době je to spíše nutnost a tou je reklama. Chcete to rozjíždět na Facebooku? Máte super copywritera nebo fakt autentický obsah? Bohužel to nestačí a musíte platit za distribuci tohodle super obsahu fanouškům. Facebook pořád mění svůj algoritmus pro dosah obsahu na fanoušky stránky, aby je “ochránil od spammu”, takže váš příspevek neuvidí 100% fanoušků, ani 80%, ani 50% a někdy ani 15%. Asi by se dalo říct, že čím větší stránka, tím je dosah menší, u malých stránek v řádu stovek až jednotek tisíc fans můžete obecně dosahovat viditelnosti 30% i více procent, ale generálně vzato, když už se rozhodnete začít s komunikací na soušlech, vyčleňte si pár kaček i na nábor relevantních fanoušků a pro podporu šíření obsahu mezi ně. Pozor, nemusí to být nijak vysoký rozpočet, jestli máte stránku o pár tisících fans, nemusíte investovat do reklamy jednoho takového postu týdně více než 100 Kč a i to bude mít svůj výsledek.

Apple, iOS, podnikání

Komplet u Apple aneb první postřehy s Macbook Air

A je to. Několik let jsem po něm pokukoval, ale nikdy se neodvážil ke změně až teď, nebo vlastně před asi třemi týdny. Staré VAIO začalo dost nestíhat a nový ntb s Win 8 je prostě absolutně nepřijatelná volba. Tak jsem se rozhodl a koupil Macbook Air 13.3 a od té doby jsem jak Alenka v říši divů.

Už jsem své první dojmy s Apple psal tady na blogu, kdy jsem si pořídil Ipad mini, pocity byly ze začátku hodně rozporuplné, protože pro mě zásadní věci nefungovaly, ale poté jsem to vyřešil a od té doby si nemohu stěžovat. Žádné sekání, žádné restarty pro uvolnění paměti nebo nabíjení 2x denně. Prostě pohodový a perfektní chod, což mě právě přivedlo na myšlenku přesedlat kompletně na meka. A právě v tomto článku bych chtěl shrnout první tři týdny na naprosto odlišné platformě.

Hodina H, první start Macbook Air

Přinesl jsem ho někdy kolem osmé večer a připravoval jsem se tedy na cca hodinovou práci s nastavením a instalací nového stroje tak, jak to známe asi všichni u Windows šmejdů. Tak tedy ok, děti jsme uložili a já můžu v klidu rozbalit nového miláčka, jdeme na to.

MBA jsem zapl, vítá mě u první instalace. Chce po mě výběr jazyka, což bylo první příjemné překvapení. Na jakoukoliv volbu jazyka jsem najel, v tom jazyce se ozval také příjemný hlas, který volbu jazyka přečetl. Wow, cože? Navolím jazyk, pak se mě Mac ptá, jestli mám Apple ID, po jeho zadání zda neznám heslo na WI-FI. Takže volím domácí wifinu, heslo a …

… počítač je kompletně nastaven a okamžitě připraven k použití včetně veškerého software. Práce na 5 minut ani ne. Tohle je fantastické, přesně ve filisofii osobního počítače. Žádné složité nastavování a instalace všemožného balastu od výrobce a přidružených partnerů. Prostě přinesete počítač, napojíte se na wifi a okamžitě můžete pracovat.

Nastavení

Nastavení vlastně žádná nejsou potřeba, vše je vyladěno od začátku tak, aby vše fungovalo. Dokonce po spuštění Safari si to samo načte záložky a jiné věci ze Safari z Ipadu, prostě neskutečné.

Mobilita je nepřekonatelná

Nejen že Air má asi kilo a je v zavřeném stavu tenčí než můj mobil, naprosto dokonalý na omak s perfektním dílenským zpracováním, ale… Ta výdrž!

Denně, vlastně témař pořád používám Photoshop a prohlížeč s cca 7 a více záložkami, sem tam Open Office a pracuji denně celkem dost hodin a i při takovém použití vydrží Macbook Air ve verzi 13.3 v pohodě 10 hodin práce (možná více, ze začátku)! Absolutně nemusím myslet na to, jestli si s sebou beru nabiječku, nemusím. Prostě ji nepotřebuji, stačí nabíjet jednou za dva dny. Tohle je pro mě vlastnost, kterou jen tak něco nepřekoná.

Navíc, nabíječka má na sobě indikátor stavu nabití, takže i když je MBA zavřený, vidíte, jeslti je nabitý. Dokonalost v detailech.

Výkon

Mám konfiguraci Macbook Air 13.3 s 128 Gb SSD a 1.3 GHZ procesorem. Ještě pár dní před koupí jsem váhal, zda mám přejít z VAIO o 2.5 GHZ na 1.3, jestli se vůbec ten Photoshop spustí a jo, spustí. A co víc, on se spustí asi 5x rychleji než na 2.5 GHZ, na cokoliv kliknete máte hned otevřené, bez záseku, restartů, prostě to funguje. Nic se nezadýchává, protože právě třeba Sony když jsem dělal wireframy nebo třeba jen psal dokument, tak větral tak, že si sousedi myseli, že přistává vrtulník.  MBA se chladí sám svým hliníkovým tělem.

Je prostě vidět to, co jsem říkal už dávno. Na co jsou potřeba do netbooků 2000 mhz procesory a 8 gb ram? Není něco špatně? Proč na webový prohlížeč potřebujeme takový mega výkon? A ono je vidět, že když je dokonale sladěn software s hardware, tak není třeba takového výkonu a taktu a i tak je vše rychlejší než na 2x tak parametricky výkonějším stroji.

Psaní a používání

Takhle, přechod z Win na Maca mi problém nedělal, mimo Adobe mám vše v cloudu, používám jen aplikace, které jsou online, abych mohl dělat kdekoliv bez závislosti na mém počítači a nově mám i Adobe v creative cloudu. Co mi ale trochu dělalo a možná stále dělá problém je, zvyknout si na jiné zkratky a klávesy.

CTRL C/V nahradilo cmd C/V, hodně jsem bojoval s přepínámím klávesnic, kdy jsem nemohl přijít na to, kde se to dělá (dnes už vím, cmd space:), občas si ještě zvykám na multiple výběr souborů nebo ne neexistenci F kláves, ale to jsou fakt jen drobnosti.

Webdesign a grafické práce

… to byla také otázka, kterou jsem řešil. Dá se s tím dělat při uhlopříčce 13.3? Jasně že dá. MBA má rozlišení přes 1400 px, grafika je velmi jemná a uhlopříčka zas tak malá není. Je ale pravda, že od doby, co jsem přesedlal z freelancera a budujeme agenturu, tak drtivou většinu grafiky deleguji a sám dělám jen bannery nebo jednostránkové printy a wireframy a to se v pohodě zvládnout dá.  A myslím, že i kdybych na tom dělal kompletní grafiku webu, neměl bych s tím žádný problém.

Kompatibilita software i hardware

Hodně příjemně jsem byl překvapen, jaká je kompatibilta souboru Office, OpenOffice, aj. z Win. Úplně normálně otevřete cokoliv, od wordu po excel a to díky integraci appláckého balíku (Pages, …), který se již poskytuje zdarma. Co mě také překvapilo je otevírání AI nebo PSD souborů, aniž byste Illustrátor nebo PS měli nainstalovaný. Prostě se podíváte, jak vypadá photoshop výtvor bez nutnosti Photoshop mít.

No a teď k zázraku č. 2: instalace tiskáren.

Týden předtím, než jsem pořídil MBA, jsem instaloval wifi tiskárnu v kanclu na windows. Asi 40 minut. Jedno cédéčko, pak asi giga z internetu, pak to chtělo nějakou lištu a tamten software a tamten software. 40 minut tiskárna! No a na Apple? Wifi tiskárna se nějak nainstalovala sama, prostě to bylo nastavené. Doma jsem instaloval Pixma IP2600, asi 7 let stará tiskárna. Stačí jen zapojit do USB, MAC začne stahovat drivery a za 40 s vám oznámí, že můžete tisknout.

Ostatní postřehy

Na první recenzi by to mohlo stačit, ale ještě tady napíši o vecech, které se výše nevešly. Tak třeba něco jako souborový štítkový systém. Prostě, v rámci Finderu, něco jako Průzkumníka ve Win, jsou po straně takové barevné diodky, které slouží k oštítkování složek nebo souborů. To je super ulehčovadlo, pracovní věci mám označeny červenou a kdekoliv v systému jsem a zmáčku červenou, šup a jsem ve složce 00work.

Nebo práce s touchpadem, to je prostě geniální. Jakmile si na to zvyknete, a já si ještě trochu zvykám na nějaká gesta, tak vám práce s myší přijde hrozně pomalá. Třeba u skrolování stránky nahoru nebo dolu s myší musíte dlouhou točit kolečkem, u touchpadu dvěma prsty přejedete a jste tam, kde jste chtěli být, zatímco na myši byste byli ve třetině:)

Až přijdu zase na nějakou vychytávku, budu je postupně doplňovat.

Závěr?

Závěr je, že se Win vyhýbám, jak to jen jde. Mám ještě plno věcí na starém počítači a nějak se mi to nechce řešit. Na systém a práci s Apple si zvyknete rychle, moc rychle. Nikdy jsem nechápal, co na tom lidi mimo designu vidí. Krásný, ale předražený stroj, který je dokonce Xkrát pomalejší, než jiné Win stroje. Proč proboha?

Protože Apple, protože vše je dokonale sladěno, všechno funguje, opakuji FUNGUJE.

PPC

Seznam Sklik nabízí nově i retargeting!

Remarketing mám rád. Hodně ho v kampaních na Adwords využívám. Zatím však toto speciální cílení reklamy bylo výsadou jen Google Adwords nebo E-targetu.

Nově (v beta verzi) a pod názvem retargeting, jej nasadil také Seznam ve svém PPC systému Sklik.

Remarketing, retargeting, o co jde?

Remarketing, potažmo retargeting je speciální metoda cílení, kdy nezobrazujete svou reklamu v rámci PPC kampaní široké veřejnosti, ale jen těm uživatelům, kteří ve zvoleném období navštívili váš web.

Celé to funguje na základě sledovacího kódu na webu, který po vstupu na stránku uloží do vašeho počítače na příslušnou dobu (kterou nastaví administrátor kampaně) soubor, tzv. cookies, pomocí něhož vás identifikuje a poté vám systém na všech webech, kde je reklamní systém nasazen, zobrazuje příslušnou reklamu.

Tento způsob cílení je dobrý pro eshopy, ale stejně tak dobře se dá využít i pro služby a smyslem je, že obecně zkracuje nebo měl by zkracovat, konverzní cyklus návštěvníka.

Co si pod tím představit? V každém oboru je nákupní cyklus různě dlouhý, někdy je to jeden den, někdy měsíc, někdy déle. Je to doba od prvního vstupu na web až po uskutečnění objednávky. A právě v oborech, kde je nákupní cyklus dlouhý (cestovní ruch, autosalóny, nemovitosti, …), se dá remarketing / retargeting dobře využít, protože jakmile jednou návštěvníka tzv. chytíte, budete mu po určitou dobu zobrazovat svou reklamu … a to téměř všude:-)

Jak funguje Sklik Retargeting

Tento týden jsem začal beta verzi Sklik Retargeting –u testovat.

Obecné nastavení, resp. logika,  je téměř totožná jako v Adwords. Tedy vygenerujete si kód, který vložíte do webu (webů) a začnete vytvářet uživatelské seznamy, které cílíte buďto pomocí  měřícího kódu nebo pomocí URL a tyto seznamy můžete mezi sebou různě kombinovat.

Založíte si kampaň a v detailu sestavy k ní přiřadíte retargeting seznam.  A to je celé.

retargeting od Seznamu

 

Uvidíme, jaké výsledky bude třeba v porovnání s Adwords, Sklik Retargeting mít.

Obecné zásady retargetingu

Pokud vytváříte retargetingovou (remarketingovou) kampaň, měli byste vědět, že bannerová kampaň by neměla být stejná s tou klasicky cílenou kampaní. Remarketingová kreativa by měla jasně vyzývat k akci právě na základě toho, že návštěvník již na webu byl a tedy jej zná.

Zkuste vymyslet nějaký chytlavý slogan s časově omezenou nabídkou, nabídkou slevy nebo určité výhody, kterou získá jen “ten jediný uživatel” v kombinaci s výrazným call-to-action prvkem (tlačítko, výzva k telefonátu, …).

Pozornost ale věnujte také nastavení seznamů uživatelů a to nejen jejich délce, ale různým kombinacím.

Např. nemělo by smysl zobrazovat retargetingovou kampaň těm uživatelům, kteří si zboží již objednali. To by bylo spíše kontraproduktivní a proto je nutné takové uživatele ze seznamu vyloučit.

Co se délky platnosti seznamů týče, platí to samé. Pokud máte zboží, službu, kde je objednací kolorit (délka konverzního cyklu) 3 dny, zobrazovat uživatelům bannery 30 dní by se také mohlo negativně odrazit.

Adwords, Apple, iOS, Ipad

První krůčky s Ipad mini

O tabletu jsem uvažoval dlouho, vlastně od začátku, co tablety přišly do módy. Po pravdě, to bylo tak, že jsem se ještě než přišly tablety na trh, s někým v tramvaji bavil o tom, jak by bylo fajn, kdyby existovalo něco jako je 10-palcový netbook, ale bez klávesnice, jen s dotykovou obrazovkou … a za pár měsíců přišel Apple s Ipadem, náhoda? 🙂

Ale nyní vážně…

Uvažoval jsem o tabletu kvůli práci i kvůli dětem, na dlouho cesty, které občas podnikáme. Potřebuji vyřizovat maily, spravovat fejsbůky a ppc kampaně. Obecně potřebuji něco stabilního, co dlouho vydrží a přitom to je skladné a lehké. I když jsem  uživatelem platformy Android, tak jsem si pořídil Ipad mini od Apple pro jeho perfektní zpracování a avizovanou dlouhou výdrž baterie v kombinaci s naprosto intuitivním ovládáním.

Ipad mám týden a rád bych tady shrnul pár postřehů, které jsem nasbíral.

Intuitivní ovládání? No nevím

Než jsem Ipad koupil, hodně jsem o tom četl, vyptával se lidí, co Apple používají, apod. Všude se dočtete, jak je to strašně jednoduchý a intuitivní systém. Prostě nemusíte nic řešit, vše se nastaví samo, vše je jasné, prostě paráda.

Navrhuji weby, tak něco o UX a intuitivnosti ovládání vím. V tomto mě iOS hned na začátku velmi překvapil. Podle mě není iOS vůbec intuitivní nebo možná ne vůbec, ale prostě Android je mnohem dále.

Uvedu příklad. Hned když Ipad spustíte, máte před sebou několik kroků, kterými přístroj nastavíte. Bílá obrazovka, uprostřed většinou nějaký jednoduchý formulář, který vyplníte a ejhle. Hledám kudy dál… Velká bílá obrazovka, uprostřed dvouřádkový formulář a v pravém horním rohu miniaturní tlačítko OK nebo pokračovat.

Prostě musíte hledat, co kde máte zmáčknout místo toho, aby bylo použito naprosto intuitivní velké tlačítko hned pod formulářem. A tím dokonalé UX nekončí, v některém kroku je OK tlačítko v pravém horním rohu, ale někdy je zase na druhé straně obrazovky nebo místo tlačítka jen světle modrý textový odkaz.

Považuji se za dost pokročilého uživatele, ale tohle mě prostě zaskočilo.

Potřebujete spravovat Adwords? Na Ipadu máte smůlu, i když…

Ipad jsem si koupil hlavně na cesty, když potřebuji spravovat klientům různé PPC systémy. Takže logicky prvním krokem bylo spuštění App Store a search Google Adwords. A nic, žádná aplikace prostě není!

Takže další pokus byl start Safari a test adwords.google.com. A druhé ejhle. Safari po nalogování do prostředí Adwords padá.

Začínám se trochu potit!

Zkouším znovu, naloguji se a ejhle. Safari znovu padá.

No nic, nainstaloval jsem Google Chrome. V Google prohlížeči to přeci musí fungovat, ne?! Stejný postup a ejhle, i Chrome okamžitě padá.

Teď už jsem byl hodně nervózní.

Ipad je hračka pěkná, mladej bude na cestách při promítání filmů na Ipadu spokojený, ale to asi nebyl ten hlavní důvod, proč jsem platil za luxusní Apple.

Takže začínám studovat zahraniční weby a asi celý svět má problém s Adwords na Ipadu. Problém je vždy stejný. Po nalogování okamžitě Ipad padá  na úvodní plochu, na jakékoliv generaci Ipadu.

Po asi 2 hodinách hledání jsem našel odkaz na nějaký speciální prohlížeč v Appstoru za 0,95 Eur, takže jsem ho koupil. Nejen že se mi z účtu strhlo 60 Kč, ale ani tady Adwords nejedou!

To se už potím hodně. Studuji dál… Až někde narážím na zmínku o nějakém puffin browseru, čemuž jsem nevěnoval moc pozornost. Nicméně mě pak trklo, že se jedná o free prohlížeč ze Store a heureka! Tady Adwords frčí parádně, funguje i MCC a nic nepadá.

Takže rada k nezaplacení na závěr, chcete-li spravovat Adwords, hned nainstalujte Puffin browser.

iTunes není potřeba

Jestli se bojíte nesmyslné synchronizace přes iTunes a toho, že když budete chtít nahrát třeba film nebo hudbu, musíte používat jen iTunes, jinak do Ipadu nic nestáhnete, tak tyto obavy jsou liché.

Právě třeba zmíněný prohlížeč Puffin umí stahovat cokoliv a v jakémkoliv formátu a z jakéhokoliv webu. Klidně si můžete stáhnout nějakou reklamu nebo trailer ve formátu avi přímo do Ipadu:-).

No a pak existuje celá řada appek, které avi umějí přehrát. Já používám OPlayer HD Lite .

Takže vlastně Ipad můžete použít velmi snadno jako kdejaké zařízení s Andriodem. Stáhnete video soubor, v Puffinu se vás to zeptá, kam chcete soubor stáhnout (DropBox nebo zařízení) a po stažení vyberete appku, kde se má soubor přehrát.

A teď jsme zase u té intuitivnosti. Tohle opět vyžaduje spíše zkušenosti profíka a pokročilého uživatele, ne začátečníka. Navíc iOS funguje tak trochu zvláštně v tom, že když stáhnete file přes prohlížeč, tak se uloží do prohlížeče (nelekněte se, když si kontrolujete velikost aplikací a prohlížeč má 3 GB!), jenže když pak dáte přehrát soubor v aplikaci, tak se soubor překopíruje (POZOR, jen se nespustí nebo se nepřenese, ale PŘEKOPÍRUJE!!!) zase do této aplikace. Takže ve výsledku máte 1GB soubor jak v prohlížeči, tak duplicitně v přehrávači a je nutné ten původní z prohlížeče smazat, ať neblokuje místo. Popravdě, tahle intuitivnost by mě ani ve snu nenapadla.

Nicméně ano, do Ipadu můžete z webu stahovat a rovnou přehrávat. Není to zas tak uzavřené.

Výdrž u Ipad mini

Popravdě… čekal jsem více. Čekal jsem, že to nebudu muset 14 dní nabíjet:-) Nejvíce žerou baterku wifi a hry. Při přehrávání filmů vydrží Ipad mini cca 10 hodin, u přehrávání hudby mi ukazuje aplikace kolem 40 hodin, u hraní her kolem 4,5 hodin.

Sečteno podtrženo, občas nějaká hra, brouzdání po webu, běžné stahování z webu a začátečnické pokusy, znamenají v praxi nabíjení 1x za 3-4 dny.

Potřebujete 3G? Ne, nepotřebujete!

Také potřebujete být pořád online a tak pošilháváte po tabletu s 3G modulem? Také jsem to tak měl. Jenže rozdíl mezi tabletem s 3G nebo bez 3G jsou tak 3 tisíce. A tohle se dá obejít. Obejít pokud máte telefon, který umí nahradit wifi router. Toto umí iPhone nebo třeba Samsung Galaxy S II.

Pokud máte datový tarif, v nastavení si navolíte wifi router a váš telefon se obratem stává vysílač wifi signálu. Svůj Ipad tak jen přes wifi připojíte a jste online a trojka doma:-)

Aby se miláček neodřel

…tak si kupte obal. A když Ipad, tak jedině Smart Case.

Smart Case koupíte u prodejců Apple kolem tisícovky. Já ho sehnal na Aukru u tohoto prodejce za 420 Kč vč. poštovného a plastového zadního krytu. V úterý objednáno, ve čtvrtek doma.

iOS a Google apps

Na notebooku i na telefonu používám aplikace od Google, Gmail, Drive, Docs, … Tohle všechno si můžete nainstalovat jako appku i na iOS a funguje to skvěle. Jediným problémem je, že není vyloženě originál aplikace na Google Calendar. To lze ale snadno obejít aplikací Calendars by Readdle a opět zdarma. Synchronizuje vše v reálném čase, můžete provádět prakticky všechny úpravy jako v Google a dokonce vám to hází hlášky do horní stavové lišty i na úvodní uzamčenou obrazovku.

Co mě také celkem překvapilo je velikost aplikací a her. Zatímco v Google Play stáhnete stejnou hru/aplikaci a má 100 mb, v Appstore má 600 Mb. To mě docela zaskočilo, vzhledem k tomu, jak jsem si myslel, že 16 Gb bude booohatě stačit.

Mobilita

… je asi to, co oceníte nejvice, pokud běháte po schůzkách. Mám v týdnu průměrně do 4 do 10 schůzek a hned po prvním schůzkovém dni jsem věděl, že se mi investice vrátila a hodně to ovlivnilo k pozitivnímu můj pohled na Ipad. Je to prostě bomba. Nemusím s sebou tahat moje patnáctkové Vaio a na to navázaný bordel v ntb brašně:-) Vezmu si jen tašku přes rameno s Ipadem a vyrážim.

Při meetingu se na Ipad mini zapisuje naprosto špičkově, když jsem to porovnával na prodejně, tak na mini se píše mnohem lépe než na velké verzi. Mobilita na Ipadu vám dá křídla:-)

Závěr

Kdybych měl po tom týdnu a hodinách studování návodů vybrat jiný typ tabletu, asi bych nevybral. Sáhl bych zase po Ipadu. Jestli tohle malé review vyznívalo příliš kriticky, tak se nelekejte. Když to člověk dostane pod kůži a ví kde hledat informace, jde to jak po másle. A nezbytným parametrem je, že prostě chce Apple.

Ale podle mě je prostě Android intuitivnější, nemusím číst návody, jak něco nahrát nebo řešit co a jak funguje nebo nefunguje.

Na druhou stranu nikdo ještě neudělal tak kvalitní výrobek, co do dílenského zpracování,  jako je Ipad. V Android tabletech je velká nekonzistentnost a recenze na ně nejsou zrovna moc dobré.

Jakmile budu džunglí iOS prostupovat hlouběji, budu pokračovat ve zveřejňování svých poznatků.

Takže stay tuned:-)

aktualizováno 11/12/13

Dnes je to týden, co jsem eplíka přinesl domů, pár schůzek jsem absolvoval jen s ním, bez notesu a velkého ntb, už jsem si to celé tak nějak osahal a jsem nadšený. Je to paráda a určitě bych neměnil, i přes ty nedostatky, které to má. V podstatě to nejsou nedostatky, protože se dají obejít. Úplně se těším, až za pár týdnů někam poletíme a připnu ho malýmu na zadní sedačky, do letadla a tak:-)

aktualizováno 19/12/13

V podstatě od doby, kdy jsem Ipad mini přinesl domů jsem s ním odjel všechny schůzky a … už ho nedám z ruky a dělat na notebooku je jako krok do středověku. Prostě jsem si na něj tak zvykl, že si už pracovní život bez něj neumím představit. Při prvních krůčcích jsem byl spíše zděšen, dneska jsem nadšen. Všechno běhá jak má a hlavně vydrží 10 hodin čisté práce.

Když mám výdrž baterky posledních 15% vím, že ještě s klidem můžu celý den běhat pro meetincích a prezentacích a v klídku vydržím. Když mám na telefonu S Galaxy II posledních 15%, mám asi 7 minut na to ho okamžitě připojit do sítě:-)

Co se týče aplikací, tak používám toto:

– Safari pro běžné brouzdání
– Puffin browser pro Adwords a stahování do Ipadu
– iMindMaps pro myšlenkové mapy (tedy spíše začátky)
– Twitter, Facebook, Facebook Page manager, LinkedIn pro sociální sítě
– Toggl pro měření času na zakázce
– EverNote pro poznámky v cloudu
– Spotify pro poslech hudby … tohle je vážně bomba
– Readdle Calendar pro synchornizaci Google kalendáře¨
– Google Drive a Gmail
– OPlayer HD lite pro přehrávání filmů vč. avi
– Mbank appku a E15 pro ekonomické zprávy

cestování, podnikání

Protože lítat na dovču sám je prostě nuda…

… a já mám asi travel v krvi, tak jsem spustil malou cestovatelskou seznamku spolucestujeme.cz. Ne, že bych neměl s kým na dovolenou létat, ale dlouhé roky jsem v cestovním ruchu dělal, tak k tomu mám prostě blízko a tedy vím, že když je někdo single, má u cestovek celkem problém.

Musí si koupit příplatek za single room, což je otázka několika tisíc navíc, navíc ve stejném pokoji, ve kterém by bydlel, kdyby letěl s někým:-)

A taky proto, že jsem už jeden takový projekt vedl a dělal, tak jsem udělal spolucestujeme.cz. A není to jen taková obyč seznamka, tržiště s inzeráty na téma hledám spolucestující… . Asi nikdo by nechtěl letět s někým, koho a/ nezná a za b/ s někým, s kým nemá společné zájmy. No a tak spolucestujeme.cz propojuje nejen lidi, kteří jsou single a nechtějí lítat na dovču sami, ale hlavně je propojuje podle jejich zájmů.

takže se nestane, že poletí někdo, kdo miluje klídek a čtení knih s někým, kdo oživí až v noci a paří až do rána.
… takže budu rád, když projekt podpoříte … třeba tím, že o něm dáte vědět všem singles:-)

 

coworking, podnikání, PPC, social media

Školení Spravuj FB stránky jako profík – 4 hodiny teorie i praxe

Včera, 11.9. jsem organizoval školení Spravuj FB stránky jako profík. 4 hodiny teorie i praktických cvičení, jak spravovat Facebookové stránky. Je vidět, že o Facebook je velký zájem, školení bylo plné a musel jsem stopnout rezervace.

Prošli jsme vše od úplných základů, přes tvorbu záložek, soutěží, vytváření reklam na stránce i v Power Editoru.
Ale také jsme měli praktické cvičení na vymýšlení obsahu k publikování každého účastníka, atd.

Jestli jste kurz nestihli, určitě jej budu opakovat, sledujte mé stránky🙂

knihy, podnikání

Dočteno: Štěstí doručeno, příběh firmy Zappos.com

Tahle knížka pro mě byla velkým překvapením. Dostala se ke mě také náhodou a to tak, že mi ji věnoval Martin Koňařík, se kterým jsem se setkal na obchodní snídani v Opavě.

Štěstí doručeno, vydáno nakladatelstvím PeopleComm (Tomáš Hajzler) a napsáno Tonym Shiehem, CEO Zappos.com. Tony v ní velmi elegantně a velmi čtivým jazykem vypráví svůj život od dětství až po vrcholný post generálního ředitele v největší online zásilkové firmě, která původně začala s dropshippingem na posílání bot, dostala se přes vlastní sklady se stovkami tisíc položek přes posílání oblečení všeho druhu až k filosofii zasílání štěstí.

Vše začíná tím, jak Tony vypráví o svém dětství, kde se snažil podnikat, až přes opravdové studentské podnikání na vysokoškolských kolejích. Po vystudování se Tony vrhl na podnikání v online branži, společně s kamarády vymysleli reklamní výměnný systém LinkExchange, který fungoval na bázi výměny reklamy, kdy za každé zobrazení reklamy na strákách webmastera se mu v systému načetl kredit a část kreditu se přičetla LinkExchange a tento získaný kredit pak LE prodávali dále velkým firmám. Z prvu studentská zábava se však časem rozrostla do obřích rozměrů. Už první zájemce nedlouho poté, co byl systém spuštěn nabízel za odkup projektu milión dolarů. Asi hádáte správně, že partička kolem Tonyho nabídku odmítla, aby mohla přijít další … a mnohem větší!

Nakonec byl projekt LinkExchange odkoupen Microsoftem za 240.000.000 dolarů. Každý z původních společníků dostal vyplaceno 25 mio a závazek 18 měsíců ve firmě a poté vyplacení dalších 40 mio dolarů.

A zde začíná velmi zajímavá četba a část knihy vůbec, kde Tony vypráví, jak se kultura ve firmě začala rychle měnit. Firma expandovala tak moc, že kolegy z kanceláří už ani neznal a chodit do firmy pro něj začínala být otrava. Uvědomil si, že si již za získané peníze koupil vše, co kdy chtěl a že vlastně těch 40 mio ani nepotřebuje. Prostě že peníze nejsou to, co ho kdy v životě dělalo šťastným.

Proto se rozhodli pro odchod z firmy i při vědomí ztráty 40 miliónů dolarů! Poté v knize vypráví další podnikatelské příhody a další spád začíná kniha mít při popisování dění okolo investorského projektu Venture Frogs, jež společně založili, aby mohli hledat nové nadějné firmy, které jim jejich zisk zněkolikanásobí.

A právě zde začíná příběh společnosti Zappos.com, jedné z nejuznávanějších firem světa. Firmy, kde chce pracovat každý američan a té firmy, která platí 2000 USD za to, že odejdete v průběhu vstupních zaškolování.

V knize se velmi hezky popisuje evoluce celého Zapposu, kdy je velmi hezky vidět vývoj firemních hodnot a vůbec celého myšlení. Myslím, že by se tahle knížka mohla rozdávat zajetým firmám v ČR jako návod na to, jak oživit a vybudovat firemní kulturu a znovu nastartovat ekonomiku přes filosofii svobody zaměstnanců a doručování štěstí zákazníkům.

Štěstí doručeno

Prostě nesoustředit se jen na zisky a falešné claimy v reklamách, ale usilovat o silnou a udržitelnou firemní kulturu a hlavní úsilí věnovat právě zákazníkům. Žádné monitorování délky hovorů, žádné tajnosti před zákazníky i zaměstnanci, ale otevřenost v každém ohledu —> to je dnešní Zappos, firma, která se před pár lety “zasnoubila” s online gigantem Amozon za miliardu dolarů.

Prostě, tahle knížka vás dostane, protože je jiná. Nenabízí klasické business poučky, ale vypráví život jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů dneška rok po roce a myslím, že v mnoha ohledech se v jeho příběhu potkáte také.

Na druhou stranu musím napsat, že se možná kniha snaží ukázat, že se dá vybudovat obří firma z málem. Ale ono to zase tak málo nebylo. Tony a jeho společníci v začátcích vzniku Zapposu nainvestovali do firmy stovky tisích až milióny dolarů, což jsou v naší měně astronomické částky a bez těchto finančních injekcí by Zappos dnes ani neexistoval 🙂

Jasně, že jsem plno věcí v recenzi vynechal, ale doufám, že nadšení z knihy se mi podařilo alespoň trochu předat. Pokud si ji chcete přečíst, koupit ji můžete třeba tady.

knihy, podnikání

Dočteno: Byznys v plné nahotě od Richarda Bransona

Nevěřil jsem, že by někdo mohl napsat více strhující povídání o svém podnikání než můj oblíbenec Donald Trump, ale napsal. Jedná se o knihu Byznys v plné nahotě od majitele skupiny Virgin Group Richarda Bransona a kdybych měl jen jedno slovo na definici jejího obsahu, použil bych WOW!

Richard je mistr slova a vyprávění, o svém obchodní impériu – Virgin group, dokáže mluvit s nesmírnou skromností a láskou, naprosto fantasticky popisuje své začátky a cestu k úspěchu, která nebyla vždy úplně růžová. Branson zde popisuje zcela přesně a do detailu jednotlivé okamžiky svého podnikání a rozvoje Virgin Group.

V dnešní době skupina Virgin patří mezi největší společnost na světě zaměstnávající desítky tisíc lidí na všech kontinentech. Z původně rozesílkové služby na hudební nahrávky se postupně Virgin přetvořila na skupinu objímající jak hudební průmysl, telekomunikace, železnice až po leteckou dopravu a lety do vesmíru Virgin Galactic.

Branson v knize popisuje jednotlivé momenty při vyjednávání s vládou,bankami i leteckými společnostmi i to, jak pečuje o své zaměstnance, které bere pravidelné na svůj ostrov Necker, vypráví o setkáních, která uskutečnil třeba s Dalajlámou nebo Nelsonem Mandelou a stál u vzniku tzv. světové rady stařešin.

Pozor, věděli jste třeba, že právě Virgin Rails nasadila ve velkém vlaky Pendolino a Richard o nich hovoří jako o nejlepších vlacích, které měl možnost poznat?

Prostě tato kniha je strhující od začátku do konce a je v ní tolik inspirace, že podle ní můžete založit firmu a rovnou uspět:-)

Závěr knihy je napsán formou doslovu, který mě naprosto odzbrojil a tak jej zde musím uvést:

“Kdybych si v mládí nezničil koleno,
nejspíš by se ze mě stal sportovec.
Kdybych nebyl dyslektik, neodešel bych ze školy
v šestnácti a nezaložil časopis, což znamená, že by nevznikl
Student, takže by se nezrodila ani Virgin Records, takže by…”
Richard Branson

Knihu můžete koupit třeba tady, nejlepší a nejlevnější online knihkupectví:-).

obecné ze života, online marketing, social media

O čem ten fejsbůk ve skutečnosti je…

Tento příspěvek snad ani nepotřebuje komentář, ale stejně si ho dovolím přidat. Je to vlastně taková malá nápověda, o čem ta komunikace na Facebooku vlastně je a jak by měla být směřována:-)

Zatímco s reklamním sdělením jsem na profilu žádnou díru do světa neudělal…

 

… u čisté osobní záležitosti je to už jiná liga:-) …

… Facebook je prostě o životě, ne o reklamě!

 

webdesign

Dokončeno: eshop pro Bonatrade.cz

Paráda, z tohodle eshopu mám velkou radost. Pro Bonatrade.cz jsem navrhoval kompletní grafickou podobu eshopu vč. návrhu funkcionalit. Eshop běží na standardním krabicovém eshopovém řešení a i když se kodérovi nepovedlo udělat vše přesně dle mého návrhu, myslím, že se design povedl:-)

Adwords, display reklama, online marketing

Dynamický remarketing nasazen i v ČR

Včera, tj. 21. června 2013, nasadil Google dlouho očekávanou novinku ve svém PPC systému Google Adwords pod názvem dynamic remarketing nebo-li dynamický remarketing.

O tom, co je to remarketing a jak to celé funguje jsem psal v tomto speciálně-remarketingovém článku.

Dnes se tedy budu krátce věnovat této novince v podobě dynamického remarketingu.

Remarketing je…

… způsob cílení reklamy v Google Adwords. Cílíte zde jen na ty uživatele, kteří na vašem webu již byli a to na základě tzv. cookies, kterými si vás příslušný web označkuje. Na základě této značky jste přiřazeni do určitého seznamu uživatelů (např. pokud jste surfovali na mém webu po sekci PPC reklama, pak jste v seznamu uživatelů se zájmem o PPC reklamu). A pokud provozovatel webu ví, že máte zájem o ppc reklamu, protože jste na webu v této sekci byli, všude po webu vám bude vyskakovat tématický banner. Tento způsob je extrémně vhodný pro zkrácení konverzního cyklu u budování silného, leč subjektivního brand-buildingu. Toť ve zkratce o klasickém remarketingu.

Ale dynamický remarketing…

… jde ještě dále. Dynamický remarketing funguje tak, že např. pokud si na eshopu vyberete nějaké zboží a to vložíte do košíku -> ale v průběhu nákupního procesu si nákup rozmyslíte a z webu odejdete -> pak se vám v reklamní síti Google bude zobrazovat na bannerech tohoto eshopu pouze zboží, které jste měli v nákupním košíku. No není to dokonalé? 🙂

Princip dynamického remarketingu

Abyste mohli dynamický remarketing využívat, musíte mít eshop. A tento eshop musíte mít propojen s Google Merchant Center. Tedy něco jako zbozi.cz, ale od Google a výsledek je zobrazován přímo ve výsledku vyhledávání (pokud na Google zadáte název nějakého výrobku a ve výsledku hledání se vám objeví obrázky tohoto produktu s cenami a odkazy směřujícími přímo do nějakého eshopu, jedná se o službu Merchant Center).

A právě na základě tohoto propojení pomocí xml feedu umí Google do bannerů vložit odpovídající zboží, které měl zákazník v košíku.

Konfigurace pro dynamický remarketing

Samotná konfigurace pro dynamický remarketing je v podstatě jednoduchá a až na výběr feedu (propojení) s Merchant centrem vašeho eshopu je shodná s klasickou konfigurací remarketingu.

Ukázka aktivace dynamického remarketingu a výběr MC účtu

Nástroj pro vytváření dynamických bannerů

A nebyl by to Google, kdyby nedotáhl novou službu téměř k dokonalosti. K dispozici máte editor pro vytváření dynamických bannerů, kde si můžete navolit libovolný vzhled banneru vč. textů, barvy pozadí, nadpisů, tlačítek, … a samozřejmě je zde možnost uploadu vlastních motivů.

online marketing, podnikání, práce

On-line platby pro váš web s integrací za pár minut – FAPI

Nejsem programátor. Na toto omezení jsem vždy narážel a narážím při vzniku různých mých webových aplikací a projektů. Téměř vše se dnes dá snadno online outsourcovat. Od skvělých newsletterových řešení, různé CMS a blogovací systémy, rezervační systémy, atd. Ale co mi chybělo bylo jednoduché řešení, kterým bych vyřešil nasazení online plateb na webech.

Hledal jsem něco, k čemu nebude potřeba programátor, který napojí můj web na online platební bránu. Hledal jsem nástroj, který snadno vložím do webu a tento nástroj zajistí předávání údajů mezi webem a mechanismem online plateb. No prostě posunu své online aktivity zase trochu dál díky online platbám.

… a po dlouhé době jsem našel. Takovým řešením je fakturační systém FAPI ve spojení s platební bránou GoPay.

Co je to GoPay?

GoPay je unikátní česká platební brána, která v sobě slučuje hned několik způsobů online platebních metod. Nejen že umožňuje úhradu běžným platebním převodem na účty u Komerční banky, RB, mBanky, FIO, ČSOB a GE Money, ale co je zásadní, umožňuje snadnou a okamžitou úhradu pomocí platebních karet Visa, Visa electron, MasterCard a navíc umí obsloužit platby jak v CZK, tak i v EUR.

Důvody proč používat platební bránu od GoPay.cz jsou primárně dva. Zaprvé to, že slučuje několik platebních metod do jedné a tím zásadním je, že je zdarma a hradíte jako provozovatel pouze poplatky za zprostředkování platby v řádu jednotek procent (někde kolem 2%).

Pokud tuto nabídku porovnáte s nějakou platební bránou od klasické banky, přijdete na to, že to je bezesporu to nejvýhodnější, co můžete na trhu dostat. Obvykle jsou sazby u bank mnohem vyšší, ale především zaplatíte implementační poplatek v řádu tisíců korun. A implementační poplatek je v reálu poplatek za nic, dostanete integrační manuál a stejně si programátora za další tisíce musíte najmout.

Platební bránu tedy již máme, ale jak dostat integraci GoPay brány na váš web?

Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem je propojení s fakturačním systémem FAPI!

FAPI je kouzelný nástroj pro online fakturaci i prodeje

FAPI je přesně to, co jsem hledal. V kostce to funguje tak, že si založíte účet, ten je v několika módech od verze zdarma až po plnou verzi za cca 37 tis. ročně pro opravdu velké online podnikání (1.000 faktur měsíčně) a ze systému si vygenerujete online prodejní formulář napojený na GoPay, který umístíte formou iframu do vašeho webu a můžete začít prodávat.

Mezi tím je ale několik kroků, které bych rád vysvětlil, protože z návodů od GoPay to asi moc nevyčtete.

Ve FAPI adminu začněte tím, že kliknete na své jméno v pravém horním rohu a zde vyberte volbu Nastavení. Nastavte vše, co je třeba. Fakturační údaje, loga, číselnou řadu faktur, atd.

Jak FAPI propojit s GoPay

Až sem je to vše celkem jasné a intuitivní. Trochu jsem ale bojoval s propojením na GoPay, proto bych vám to zde rád přiblížil a postup zestručnil.

Způsob online prodeje ve FAPI probíhá pomocí prodejních formulářů. Prodejní FAPI formulář najdete na pravé straně v sekci NÁSTROJE -> PRODEJNÍ FORMULÁŘE.

Zde vyberte volbu Nový formulář a vyplňte veškeré údaje vztahující se k Vámi preferovanému způsobu prodeje. Toto vše je zcela intuitivní a asi nepotřebuje komentář. Pokud chcete propojit FAPI na GoPay, zaškrtněte v oddílu Způsob platby volbu GOPay kreditní karta (Fio, Ge Money, KB, ČB).

Jakmile toto zaškrtnete, rozbalí se vám dvě políčka: GOID a ŠIFROVACÍ KLÍČ. Zde musíte vepsat stejně pojmenovaná testovací čísla, která vám přišla emailem při registraci na GoPay.

Takto nastavený formulář uložte a v sekci s přehledem formulářů jej editujte. Najděte si údaj nazvaný GOPAY CALLBACK, což je vlastně jakási URL adresa a tuto adresu zašlete na integrační oddělení GoPay. Pokud tak neučiníte, stejně k tomu budete vyzváni.

A to je z nastavení vlastně vše. Správnost nastavení a funkčnost plateb online zkontrolujete tak, že si prodejní formulář zobrazíte a jako zákazník vyplníte vč. provedení testovací platby. Pokud se vám na konci objeví děkovací stránka, je vše v pořádku.

Poté následují nějaké offline kroky, jako je podpis smluv s GoPay a následné zaslání poštou a jakmile vám dorazí ostré klíče, vyměníte je v nastavení formuláře a můžete začít vesele prodávat online:-)

V čem je výhoda FAPI?

FAPI vám nejen umožní online prodávat pomocí prodejních formulářů, ale platbu sám pohlídá a vystaví veškeré faktury, případně po úhradě služby zašle např. ebook formou pdf do mailu klienta. No není to paráda?

Zkusit FAPI zdarma

BIGthinKING, coworking, online marketing, PPC, social media, Uncategorized

Test reklamy na Facebooku: promoted post a reklama vpravo

Často se mě lidé ptají na možnosti propagace na Facebooku, tedy možnosti placené propagace na Facebooku. V minulém týdnu jsem realizoval pro své projekty několik menších kampaní a rozhodl jsem se, že zveřejním výsledky úspěšnosti několika forem reklamy na této největší sociální síti.

Jaké možnosti placené reklamy na Facebooku máme?

Facebook je sociální síť, která umožňuje mimo organického obsahu i propagaci projektů či firem pomocí modelu PPC. PPC je reklama, jež je placená za akci, v tomto případě za proklik. Nezaplatíte tedy dříve, dokud někdo neklikne na váš inzerát. Notoricky známý je určitě systém PPC reklamy od Google – Google Adwords nebo Seznam Sklik. Zde se ale cílí pomocí klíčových slov (primárně, cílená je ale více). Na Facebooku pomocí klíčových slov necílíme, cílení zde probíhá na základě socdem specifikace dle věku, pohlaví, zájmů, bydliště, jazyka, emailů, …

A jako firma se můžete propagovat hned několika způsoby:

– základem je PPC reklama s přesným cílením v pravé části Zdi -> – bannerová slepota + možnost přesné selekce
– pokud máte více než 200 fans na stránce, můžete využít tzv. promovaných příspěvků, které se zobrazí přímo na zdi uživatelů
sponzorované příběhy, kde se u vaší reklamy zobrazí spojitost mezi vaším fanouškem a jeho přáteli
kanál příspěvků stránek

Podívejme se, jak jsou tyto jednotlivé typy propagace úspěšné v praxi.

Tvrdá čísla za Bigthinking:

Projekt Bigthinking – kanál příspěvků a reklama na pravé straně

Pro můj malý ostravský projekt Bigthinking.cz, ve kterém pořádáme Bigthinking Business Inspiration 2013, jsme udělali malou PPC kampaň od 1.6 do 4.6.2013 s velmi nízkým rozpočtem.

Rozpočet byl 20 Kč/den s cílením na Ostravu, věk oslovených lidí 25 let a výše. Potenciální zásah 260.000 lidí.
Obsah reklamy promoval Tomáše Čupra ze Slevomat.cz, který vystoupí jako spíkr na naší akci.

A výsledky?

Dosah kampaně (počet unikátních lidí, jež viděli reklamu): 4.328
Kliknutí na odkaz: 32
To se mi líbí na stránce: 7
Četnost: 1,4
Počet kliknutí: 61
CTR (=míra prokliků, poměr mezi počtem zobrazení a počtem kliknutí): 0,986%
Celkové výdaje: 84 Kč
Cena za 1 proklik: 1,37 Kč

Výsledky dle typu reklamy:

dosah / kliknutí / akce
To se mi líbí reklama: 42/0 / 9
Sponzorované příběhy:  361 / 9 / 5
Kanál příspěvků: 3.695 / 52 / 32
Reklama v pravém sloupci: 421 / 0 / 0

Podotýkám, že u Bigthinking nedosahujeme počtu fanoušků 200 a nemůžeme zatím využít sponzorovaných příspěvků, proto jediná možnost bylo využití výše uvedených promo kanálů.

Tvrdá čísla za Viva Ostrava:

Pro Viva Ostrava vedu Facebook a Twitter. Zatím jsme promovali jen organicky, tzn. že jsme publikovali jen obsah na zeď a ten se zobrazoval uživatelů. Stránky jsem přebral s 800 fans, nyní mají kolem 1200 fans. Zde jsme si tedy mohli dovolit použít Promoted post, tedy sponzorovaný příspěvek, který má tu výhodu, že se zobrazí přímo na zdi uživatelů.

Princip promoted post spočívá v tom, že si určíte, jakou částku chcete do reklamy investovat a vedle této sumy vidíte orientační zásah, tedy např. za 200 Kč 4-8.000 lidí. Výše investice ale nemusí být naplněna ze 100%, u promoted post promujete příspěvek totiž jen 1 den a celá částka nemusí být vždy vyčerpána.

A nyní tedy k tvrdým číslům. Promovali jsme přednášku Jirky Kolbaby, fotografa a cestovatele známého třeba z Rádia Impuls. Reklamní sdělení a fotka.

Dosah kampaně: 13.869
Zájem o stránku: 172
Počet like: 22
Četnost: 1.0
Výdaje: 300 Kč + dph
Cena za klik: 1,7 Kč
průměrná CTR: 1,44%

Závěr

Závěr si udělejte sami. Vítězem je samozřejmě promoted post, ten má ale svá omezení, kterými jsou min. počet fans na stránce (200+) a nejde jej cílit (při promu přímo ze stránky). Cílit dle socdem, jediné, co zde ovlivníte (při nastavení přímo na FB stránce)  je výše investice a od toho se odráží orientační zásah. U promoted post již standardně oslovujete jak fanoušky stránky, tak jejich přátele, což je změna oproti minulosti, kdy šlo zvolit cílení jen na fanoušky nebo fanoušky + přátelé. A nespornou výhodou tohoto formátu je, že je zde eliminována tzv. bannerová slepota, která je u reklam v pravé části Facebooku. Pokud si všimnete rozboru akcí u stránky se socdem cílením, veškerá interakce šla jen z kanálu příspěvků, nikoliv z pravé reklamní lišty. Avšak výhodou tohoto formátu je právě jeho přesné cílení, kdy si zacílíte např. pouze ženy, věk 18-24 let a jen z Ostravy a navíc se zájmem o módu.

Tímto článkem jsem chtěl především poukázat na to, že i s malinkatým reklamním rozpočtem v řádu desítek až stovek korun můžete oslovit celkem značnou skupinu uživatelů. Kdy např. u lokálních obchodních snídaní v rámci Bigthinking jsme oslovili za 80 Kč přes 4.000 opaváků v určité věkové kategorii. Konverze jsme bohužel měřit nemohli kvůli určitému technickému omezení na webu.

 

BIGthinKING, online marketing, podnikání, práce

BBI13: první spíkr odtajněn!

Je červen, i když to venku moc nevypadá. Nicméně na červen jsem se moc těšil. Proč? Nejen že jsme každým dnem v očekávání, ale nesmírně jsem se těšil, až zveřejníme prvního spíkra na BIGTHINKING BUSINESS INSPIRATION 2013. Velkou business událost, kterou děláme v Ostravě a plánujeme ji na 20. září.
Jestli můj blog sledujete nebo sledujete dění kolem Bigthinking.cz víte, o čem je řeč. Pokud ne, jedná se o akci, kde vystoupí tři podnikatelská esa dnešní doby. Podnikatelé, kteří něco dokázali, většinou se pohybují v obrovských číslech a přitom zůstali nad věcí.

S Bigthinking.cz chceme do Ostravy přivézt známé a zajímavé osobnosti z oblasti obchodu, marketingu a osobnostního rozvoje. Prvním počinem byla přednáška social media guru – Adama Zbiejczuka a nyní máme tu čest představit krále start-upů, člověka, jež přivezl do ČR slevovou mánii, aktuálně maká na rozjezdu start-upu s rozvážkou jídel nebo chce konkurovat monopolu České pošty.

O kom je řeč?

Dámy a pánové, odtajňuji prvního z přednášejících na BIGTHINKING BUSINESS INSPIRATION 2013: TOMÁŠE ČUPRA (Slevomat.cz, DámeJídlo.cz, KouzelnáAlmara.cz, …).

Tomáše bylo dost těžké sehnat, ale nakonec jsem to dotáhl do konce a jsem za to, že přijal naše pozvání nesmírně rád a vděčný. Už se těším, co ze svých začátků i aktuálního business života v Ostravě odkryje.

BIGthinKING, knihy, networking, podnikání

Dočteno: Nikdy nejez sám aneb něco málo o síle kontaktů

Nikdy nejez sám je poslední kniha, kterou jsem právě dočetl. Název může ledacos napovědět, ale podtitul Jak budovat a rozvíjet pracovní vztahy již řekne naprosto vše. Jedná se o knihu popisující sílu a principy networkingu. Pro ty z vás, kteří nevědí co networking je si dovolím malé vysvětlení. Networking je moderní disciplína navazování obchodních vztahů založených na osobní bázi a především hluboké reciprocity. Jedná se o navazování nových kontaktů, rozrůstání své osobní i obchodní sítě kontaktů, avšak s cílením na pomoc druhým, která se v budoucnu může obrátit v náš vlastní zisk recipročně. Já pomohu tobě,  ty pomůžeš někdy mě.

Autorem knihy Nikdy nejez sám je Keith Ferrazzi, majitel společnosti FerrazziGreenLight, král networkingu a budování vztahů. Kniha u nás vyšla pod křídly nakladatelství Jan Melvil publishing a na rozdíl od jejich další knihy, kterou jsem četl – Kraď jako úmělec, tuto knihu doporučuji k přečtení všem. Ať již podnikáte nebo jste zaměstnanci. Networking je disciplína, kterou je nutné pěstovat na obou stranách “barikád”, protože i když jste zaměstnanci, tak jako tak kopete vždy především za sebe (tedy firmu můžete měnit, ale vy jste jen jeden).

Zpět ale ke knize samotné. Ta je rozdělena do čtyřech oddílů na celkem 286 stranách. První oddíl je nazván Jak změnit myšlení. Zde se asi nejvíce pokládají základy vašeho nového myšlení – rozvíjení businessu pomocí sítě kontaktů. Asi jedním z nejzásadnějších bodů tohoto oddílu je kapitola Vytvořte si síť dřív, než ji budete potřebovat. Naprosto všeříkající název, netvořte si kontakty až tehdy, když je potřebujete, naopak budujte kontakty ještě dávno před tím. Tyto kontakty opečovávejte, volejte jim, nabízejte svou pomoc a až je jednou skutečně potřebovat budete, budou zde zase oni pro vás.

V dalším oddíle knihy se autor věnuje znalostem a dovednostem, které vedou k navazování úspěšných kontaktů – Co je třeba umět a znát. Popisuje zde, jak si sám píše jména lidí, které každodenně potkává a řadí si je do různých kategorií a subkategorií podle jejich důležitosti a oborů. Popisuje zde tzv. zahřívací telefonáty, jak si domluvit schůzku s člověkem, kterého jste dříve nikdy neviděli nebo naopak protistrana nemá tušení, kdo jste vy. Dozvíte se zde také, jak je důležité správně komunikovat s tzv. strážcem brány. Tím může být třeba osobní asistentka vysoce postaveného manažera, kterému tento strážce brány přepošle jen ty nejlepší a nejdůležitější vzkazy a kontakty. Když si budete strážce brány předbíhat, máte napůl vyhráno. Dočtete se zde také o důležitosti společných zájmů, které slouží jako ledoborec mezi hromadou komunikačních ker.

Jednou z nejlepších kapitol, která mne zde oslovila byla Staňte se jednotkou rychlého nasazení, ta popisuje jak se prosadit na velkých konferencích, mezi hromadou zajímavých lidí, jak prostě vyniknout.

Třetím oddílem knihy je část nazvaná Jak proměnit známost v přátelství.  Alfou-omegou této sekce je podle mě kapitola s názvem Ťukejte – znovu a znovu. Stručně jde o to, že byste měli pamatovat na své kontakty a např. jim přát k narozeninám či významných událostem. Osobní gratulace k úspěchu nebo jubileu zapůsobí obrovským dojmem naopak od tradičních zasílaných a unifikovaných blahopřání.

A konečně poslední sekce je věnována velkému tématu Jak dávat i brát ke vzájemné spokojenosti. zde autor vypráví o budování značky a její propagaci, o psaní, o tom,  jak důležité je mít učitele i žáky a jak vytěžit z tohoto vztahu oboustranně co nejvíce.

Jako bonusy a zpestření jsou celou knihou protkány příběhy slavných a jejich postoj k networkingu., tzv. dvorana slávy.
Zazní zde jména jako Bill Clinton a jeho žena, Kathrine Grahamová, Paul Revere, Dale Carnegie, Vernon Jordan, Dalajláma, Bejamin Franklin a Eleanor Roosveltová.

Z výše jmenovaných na mě nejvíce zapůsobil Bill Clinton a jeho žena Hillary Clintonová. Bill Clinton je podle Ferrazziho mistrem navazování kontaktů a na tom měl založenu svou prezidentskou kampaň. Je to člověk, který během pár vteřin dokázal svými postoji a chováním hluboce zasáhnout člověka, se kterým si právě třásl rukou a to především díky jeho lidskému přístupu. Jeho žena Hillary si zase dokázala po celém dni vzpomenout na obličej a jména těch, se kterými se ten den setkala a v jejím podání to představuje stovky i více lidí.

Mé zhodnocení na závěr je asi jasné. Kniha jako taková se mi líbila, ale může to být dáno tím, že mám podobné smýšlení. Když jsem ve firmách působil jako zaměstnanec, člověk, který má na starost online komunikaci a propagaci těchto společností, měl jsem za to, že to je to, co dokáže firmu prosadit. Postupem času a tím, jak jsem začal působit na volné noze jsem přišel na to, že být vidět online je pěkné, ale to nejpodstatnější u podnikání jsou kontakty. Takové kontakty o které se můžete opřít, pomůžete jim dosáhnout jejich cílů a oni zase těch vašich.

Pokud přemýšlíte, kde v budování sítě kontaktů začít, pak existuje několik spolků, které jsou na tyto účely jako dělané. Např. my v rámci projektu Bigthinking pořádáme pravidelné 1x za měsíc obchodní snídaně v Opavě v hotelu Iberia. Zde se scházejí podnikavci a lidé na volné noze, aby zde prezentovali své podnikání a seznámili se navzájem. Dalším takovým klubem je Business for Breakfast, do jehož řad také patřím. Profesionální klub po celé ČR s členským poplatkem a stálými návštěvníky s oborovou exkluzivitou a celá řada dalších klubů. I když se Ferrazzi v této knize o těchto profesionálních networkingových klubech nevyjadřuje příliš kladně, mohou pro vás být dobrým odrazovým můstkem k pochopení fenoménu zvaném networking a klíčem k novým kontaktům.

Takže nikdy nejezte sami:-)

 

 

 

online marketing, podnikání, PPC, práce, seo, social media, webdesign

Přednáška Začátky podnikání a tipy pro online marketing ve VIVA Ostrava

Ve čtvrtek 18. dubna jsem měl možnost společně s Terezou Thérovou z MyBoom (guerilla marketing) přednášek začínajícím a budoucím podnikatelkám v rámci workshopu Hledáček Hlídáček o záludnostech začátků podnikání ale hlavně bylo mým úkolem předat pár tipů k jejich online marketingovému růstu.

Účast byla asi 20 lidí s různými podnikatelskými záměry a mé téma byl online marketing inhouse a za pár kaček (blogování, komunikace na sociálních sítích, email marketing, PPC, …).

Podařilo se mi ukořistit pár fotek, tak je hned postuju na blog:-)

P.S.: A děkuji za hojnou účast a milé schůzky z workshopu vzešlé.

 

BIGthinKING, podnikání, práce, social media

Tak line-up je hotový : velká akce Bigthinking.cz se už blíží

Dnešní ráno bylo pro mě obzvláště příjemné. Zatímco každé ráno promazávám desítky spamů, dnešek byl jiný.

Na pátek 20. září připravujeme ve VIVA Ostrava v rámci projektu bigthinking.cz větší akci, přednášku s hned několika známými a významnými podnikateli, investory, startupisty.

No a právě dnes ráno nám svou účast potvrdili dva spíkři, zástupci česko-světového startupu, což ve spojení s dalším hodně hodně zajímavým jménem dává dohromady příslib velmi slušné přednášky.

Společně s mým společníkem Honzou Černým chceme, aby i v Ostravě byly zajímavé přednášky. Jasně, můžete namítnout, že takových akcí je v Ostravě dost, ale osobně ten pocit nemáme. Když něco takového je, tak na ostravské VŠ, takže jenom pro studenty (a většinou jsou zdarma, takže tím zcela davalvují hodnotu těchto akcí). My chceme dělat akce pro lidi na volné noze, podnikatele, motivovat zaměstnance, atd.

Takže těšte se na září dvacátého! 

P.S. Jestli se chcete zapojit, budeme rádi. Můžeme se domluvit na nějaké spolupráci, na prezentaci vašeho projektu a hlavně hledáme dobrého moderátora pro následnou after-diskusi.

Držte palce a zůstaňte naladěni.

online marketing, podnikání, práce, webdesign

Kovářova kobyla už (snad) bosa nechodí aneb mám nový web

Konečně. Dělám weby pro jiné, ale svůj vlastní web jsem dost zanedbával. Každopádně tenhle neduh jsem již odstranil a před dvěma dny jsem spustil zbrusu nový web vč. redakčního systému na jiri-kratochvil.cz . Asi není třeba se o tom dlouze rozepisovat a rovnou design titulky přidávám i na svůj blog. Live verze na www.jiri-kratochvil.cz .

 

Jiri-kratochvil.cz

podnikání, práce

První obchodní Bigthinking snídaně v Opavě se více než vydařila…

Tak první a zakládající obchodní snídaně, kterou jsme v rámci projektu Bigthinking.cz v Opavě pořádali dopadla více než dobře. Z 10 nahlášených podnikatelů dorazilo 8, což je velmi slušný bounce rate:-) a atmosféra byla úžasná.

Řekl bych, že každý ze zúčastněných si plně uvědomoval přínosy těchto networkingových akcí a účastníci se opravdu snažili ostatním účastníkům snídaně pomoci s business problémy, které zrovna řeší.

Padlo zde i plno zajímavých tipů na knihy i vylepšení našich akcí.

Další snídaně se bude opět konat v hotelu Iberia a to v pátek 3.5.2013. Registrace zde: www.bigthinking.cz/obchodni-snidane

Chcete přijít na snídani také? Budeme rádi, připravte si dopředu dvouminutové představení svého podnikání a dvouminutové povídání o tom, co nebo koho hledáte, s čím potřebujete poradit nebo s čím poradit můžete a nebo můžete dát tip ostatním posluchačům. Po těchto dvou představovacích kolech přijdou na řadu dva vybraní účastníci k 10 minutovým náhledům do jejich oboru podnikání (takovému, které posluchače něčím obohatí) a organizovaná část obchodní snídaně je poté zakončena networkingovou půlhodinkou nad dobrou snídaním, kterou je možné využít třeba k diskusi nad vyřčenými tématy z představovacích kol.

 

 

 

 

online marketing, podnikání, seo, social media

Školení základů email marketingu za námi

Ve středu 20. března jsem školil základy email marketingu pro začátečníky a posluchače, kteří chtějí email marketing zařadit do svého marketing mixu, ale neví jak a přitom nemají tak velký rozpočet na externí správu online marketingových aktivit.

Školení bylo druhým dílem z komplexního cyklu školení online marketingu inhouse (Od webu po nákup bannerových kampaní) v rámci projektu Podpora podnikání ve Viva Ostrava.

Posluchači se dozvěděli naprosté začátky při tvrobě emailingových kampaní, jakými jsou třeba jaká je maximální doporučená šířka emailu, jaké formy emailu existuje, jaké jsou úspěšné mailingové kampaně a proč, ale hovořili jsme také o pokročilejších tématech, jakými může být monitorování prokliků z emailu vedoucích na web v rámci Google Analytics.

Rovněž jsem představil skvělý online nástroj pro správu a rozsev emailových kampaní Mailchimp, jako výtečný nástroj, který je do určitého objemu zdarma. V Mailchimp-u jsme si ukázali kompletní konfiguraci emailové kampaně od založení seznamů, přes konfiguraci kampaně samotné a různá nastavení jakými jsou personalizace emailů, volba grafických šablon i import vlastního html kódu, přes sledování prokliků v Analytics. Mailchimp je skvělý nástroj pro následné monitorování úspěšnosti emailové kampaně, je možné zde sledovat, kdo email otevřel a kdo ne, ale tato metrika má svá omezení, takže jsme si vysvětlili, jak to ve skutečnosti je a celé funguje.

Dalším dílem ze zmíněného seriálu budou základy správy sociálních sítí se zaměřením na to, jakým stylem je dobré komunikaci vést, kdo je a kdo není na sociálních sítích konkurence, jak je měřit a samozřejmě nebudou chybět ukázky úspěšných i neúspěšných stránek v akci. Termín dalšího školení je 17. dubna od 18.00 hod. ve Vivě (event akce: https://www.facebook.com/events/417423001684337/).

podnikání

Obchodní snídaně nově i v Opavě

Aby náš projekt Bigthinking nebyl vázaný jen na nepravidelné akce a přednášky, které v rámci něj pořádáme, rozhodli jsme se vytvořit pravidelný seriál obchodních snídaní v Opavě. Takovéto snídaně mají za cíl navazování a utužování obchodních vztahů na osobní bázi při pravidelném setkávání se u dobré snídaně v přátelském a pohodovém prostředí.

Pro koho jsou tyto snídaně určeny? Pro všechny podnikavé lidi, pro lidi na volné noze a podnikatele, kteří hledají nové obchodní spojence a partnerství ne na bázi reklamy, ale na bázi osobních referencí.

První Bigthinking snídaně se koná už 3. dubna 2013 od 08:00 hod. v hotelu Iberia v centru Opavy.

Pokud podnikáte v Opavě nebo okolí, přijďte si vyzkoušet u nás poměrně nový, leč ve světe zaběhnutý model podnikání. S sebou jen 200 Kč jako vstupné (protiváhou budou nové obchodní kontakty a výborná snídaně formou švédských stolů), vizitky a přátelskou náladu.

Kompletní informace o obchodních snídaních v rámci Bigthinking projektu najdete na webu www.bigthinking.cz.

Těším se na vás:-)

online marketing, práce

Zjistěte, kam vám na webu lidé klikají

Dnešní článek nebude moc dlouhý, zato si myslím, že vám může dosti pomoci. Tedy především těm, kteří spravují svůj web nebo web někomu cizímu a chcete jej posunout dále.

Určitě používáte známe analytické programy typu Google Analytics nebo Toplist, ale co třeba heat mapy?

Teplotní mapy nebo-li heat mapy

Pomocí teplotních map můžete jednoduše zjistit, kam vám na webu lidé klikají. Jasně, kam lidé klikají lze zjistit i z Analytics, ale ne tak přesně jako pomocí heat map. Zatímco v Analytics najdete jakousi statistiku kliknutí, problémem může být, že monitorujete jen kliknutí na odkazy, ale ne již na neaktivní místa. Tedy pomocí teplotních map zjistíte, kam vám uživatelé klikají, ale vy přitom na tomto místě nemáte vůbec odkaz. Nebo můžete vizuálně velmi snadno ověřit, který z bannerů více láká ke kliknutí, apod.

Velmi vhodným je tento nástroj např. při redesignu webu, přičemž můžete web logicky poskládat dle “klikacích” referencí uživatelů.

Click heat, nástroj teplotních map zdarma

Jádrem tohoto článku není ani tak samotné vysvětlování toho, jak teplotní heat mapy fungují, ale spíše dát tip na jednoduché teplotní mapy, které jsou zdarma. Já osobně používám ClickHeat. Ty možná nejsou tak sofistikované jako třeba český nástroj MyX, za to jsou zdarma a jejich instalace je velmi jednoduchá. Ve zkratce prostě nahrajete obsah zipu do libovolného adresáře na ftp a spustíte konfiguraci, která se sestává z pár úkonů a jejich výstupem je pak vygenerování javascript kódu, který umístíte na stránku, kterou chcete sledovat.

Click Heat teplotní mapy v praxi

coworking, online marketing, podnikání, práce, seo, Uncategorized

Školení Posilujeme web svépomocí za námi

A je to za námi. Včera proběhla první ze série přednášek na téma online marketingu inhouse ve spolupráci s coworkingem VIVA Ostrava. Přednášky mají za cíl seznámit laiky a neodbornou veřejnost přívětivou a ne příliš technickou formou s tím,  jakým způsobem se mohou v rámci online světa zviditelnit.

Řada firem investuje do nesmyslných a ve výsledku nákladných forem propagace, které jim nic nepřinesou. Již se ale nevěnují obsahu webu, poslední zprávu, kterou mají uvedenou na webu je z doby pět let nazpět. To je chyba, přitom to nestojí víc než čas a práci.

Jako první přednášku jsme zařadili ten absolutní základ, tedy budování vlastního webu, resp. posilování webu ve výsledcích hledání z pohledu obsahu. Cílem bylo seznámit a inspirovat publikum (složené celkem z 11 posluchačů) s problematikou optimalizace webových stránek přes obsah, vysvětlení základních vztahů a terminologie přes inspiraci pro psaní obsahu, který uživatele skutečně hledají z Google Analytics, různých statistik z Google nebo Seznamu přes nástroje v Adwords. Hlavním sdělením přednášky mělo být především to, že webu je třeba se v první řadě věnovat na úrovni obsahu a tomu dát veškerou prioritu, nespoléhat se na jednorázové optimalizace, webové i jiné SEO analýzy, ale psát, psát a publikovat:-) Přece jen, kde nic není, ani smrt nebere a to platí i u webů…

Další přednáška z tohoto cyklu (Od webu po nákup online kampaně) se bude konat 20. března opět ve VIVA Ostrava. Téma bude email marketing, především zaměřeno na praktické využití (nástroje, měření, styl, …).

Pro koho jsou přednášky určeny? Přednášky jsou koncipovány pro laiky v oboru nebo pro lidi, kteří jsou nuceni s webem a online marketingem pracovat, ale není to jejich hlavní živobytí, prostě to řešit musí, ale jejich práce je úplně něco jiného (typicky asistentka, která dostala přidělen firemní Facebook, protože tam má profil,  …).

Délka přednášky 60-90 min.

online marketing, podnikání, social media

Komunikace na sociálních sítích a jak na ni

Dnes bych se chtěl věnovat mezi klienty stále oblíbenému tématu sociálních sítí. Kamkoliv na schůzku přijdu nebo se zmíním o tom, že sociální sítě vedu, vzbudí to poměrně velký zájem. Každý sociální sítě chce a většinou proto, že je má i konkurence, ale neví, jak na nich komunikovat, jaký styl komunikace funguje a co je vlastně cílem toho, proč být na sociálních sítích.

Ten poslední jmenovaný bod si myslím, že je velmi významný a tak začnu rovnou jím. Největší problém, který vidím je, že zájemci z řad klientů si pletou sociální sítě s reklamním médiem, přirovnávají je k PPC systémům, apod.  A to je velký omyl a kámen úrazu většiny firem, které zde působí. Sociální sítě nejsou nástrojem přímého marketingu, nejsou reklamním médiem a ani za tímto účelem nebyly stvořeny.

Poslání sociálních sítí je prosté, sbližovat a propojovat lidi, to že se na to nabalila reklama je věc jiná. Cílem firmy, která působí na sociálních sítích (nebo konkrétně Facebooku) by neměl být motiv spamovat fanouška neustálými obchodními nabídkami a už vůbec ne honba za co největším počtem fans. Tím posláním o kterém mluvím je propojení potenciálního zákazníka s firmou tak, aby s ní navázal fanoušek bližší vztah přes různé neobchodní sdělení typu: jsme také lidi, podívejte, byli jsme na teambuildingu, toto je naše kolegyně, která se stará o úklid vašeho pokoje, často se nás ptáte, proto jsme pro vás sestavili tento seznam, … nebo prostě jen Krásné ráno:-)

Tedy ukažte lidem, že i vy jste lidi, ne jen korporace lačnící po jejich penězích. A dalším mylným cílem je honba za fanoušky. A proč? Protože konkurence má 5000 fans, tak my musíme mít 15000? Ale to je přeci hloupost! Počtem fanoušků se nedá vyjádřit úspěšnost firmy na sociálních sítích. Je třeba si uvědomit, kdo je vaší reálnou konkurencí na Facebooku nebo kdekoliv jinde. A není to vaše reálná konkurence z praxe. Konkurence pro vaše vzkazy nejsou jiné firemní vzkazy, ale fotky z dovolených, fotky psích mazlíčků, vtípky, kdo se s kým rozešel a kdo sešel, apod. A tomu je třeba přizpůsobit obsah vašich vzkazů.

Bavte lidi, vzdělávejte je a informujte o dění ve firmě. Nemažte příspěvky, snad jen ty vulgární. Vždy se vám to vrátí jako bumerang zpět a co bude horší, už ne na FB, kde to snadno smažete, ale na nějakém diskusním fóru. Trpělivě odpovídejte na dotazy fanoušků, prostě dávejte jim tu nejlepší zákaznickou podporu a tím si třeba nové zákazníky získáte.

Jak tedy na sociálních sítích komunikovat?

Já obecně radím, vymyslete si nějaké pravidelné seriály, které budete doplňovat aktuálními novinkami nebo posty. Seriály vám zajistí to, že budete mít jasně dané schéma a nebudete muset každý den složitě vymýšlet, co právě dnes publikujete. Komunikujte pomocí obrázků, ideálně s doprovodným textem. Tedy do příspěvku napište klasicky obsah sdělení, ale připojte obrázek, ve kterém třeba otázku zopakujete. Proč? Protože si odchytíte pozornost lidí. Obrázek je zaujme, text už tolik nemusí a tím, že použijete text i v obrázku, neztratí se smysl vašeho postu.

Pár slov na závěr

Je to jednoduché a právě proto je to možná pro firmy tak složité. Bavte své fanoušky, vzdělávejte je, ukazujte jim svou lidskou tvář, nesnažte se prodávat výrobek na přímo  místo toho o něm napište něco zajímavého (jeho příběh, způsob výroby, …???). Nehoňte se za co nejvyšším číslem v poli fanoušci, spíše by vás mělo zajímat, zda s vámi ti fanoušci komunikují (tedy sledovat celkovou interakci, číslo Mluví o tom, viralitu, …).

Zkuste si porovnat, je podle vás lepší stránka s 15000 fans a 30 Mluví o tom nebo stránka s 400 fans a 170 Mluví o tom? Nebo cílová skupina stránky 13-17 let u bankovních produktů nebo 24-35 let ženy? Odvažte se, odpoutejte se od klasické korporátní mluvy,  buďte kreativní. Vzkazem Dobrý den vážení fanoušci, rádi bychom Vám oznámili … asi nikoho na Facebooku nezaujmete:-)

 

knihy, podnikání

Dočteno: Úmění udělat dohodu a tím uzavírám kapitolu jménem Trump

O víkendu jsem dočetl v pořadí 4. knihu od Donalda Trumpa – Úmění udělat dohodu. Poslední dobou jsem četl jen jeho, uchvátil mě jeho styl psaní i popisu jednotlivých obchodů, které jsou opravdu grandiciózní. Protože jsem o knihách Donalda Trumpa psal již několikrát a vesměs se obsah knih opakuje, nebudu se příliš rozepisovat. Kdo si chce něco z jeho tvorby přečíst, odkazuji na vůbec první knihu, kterou jsem od něj četl a to Myslete na velké cíle a dobře se bavte, kterou sepsal společně s Billem Zankerem. Tato kniha mě dost oslovila a to natolik, že jsem se po jejím přečtení rozhodl společně s Honzou Černým založit ostravský projekt BigThinking, v němž se snažíme pořádat přednášky a různé akce (aktuálně třeba přechod přes oheň nebo-li firewalking).

Zpět ale k této knize, jak jsem se zmínil výše, vesměs se vyprávění ve všech knihách opakuje, takže po přečtení této mé 4. publikace znám jeho obchody téměř zpaměti:-) O čem se ale musím zmínit, co mě pobavilo a zároveň to ukazuji obrovskou neefektivitu práce státu a státních úřadů je vyprávění o výstavbě Wollmanovo kluziště v New Yorku. Stát NY se roku tuším 1980 rozhodl rekonstruovat Wollmanovo kluziště s tím, že ohlásil termín dostavby do 4 let. Jak tomu bývá, ani po šesti letech práce a miliónech dolarů vynaložených na tuto stavbu nebylo kluziště dokončeno. Po šesti letech, v roce 1986 se stavby ujal Trump a do 4 měsíců byla ledová plocha hotova a ještě k tomu 750tis. USD pod plánovaným rozpočtem. Je vidět, že státní chování je stejné nejen v ČR, ale i všude jinde po světě a nezáleží na na tom, zda je tomu tak nyní nebo před třiceti lety:-) Poznámka na konec, stavba Trump Tower (obřího mrakodrapu) trvala 2,5 roku.

Zajímáte-li se o svět businessu, hledáte-li motivační knihy, sáhněte určitě po knihách od Donalda Trumpa, vřele to doporučuji. Nejsou to jen bezduché universální plky. Trump celkem podrobně popisuje všechny okamžiky jednotlivých obchodů, co jim předcházelo, s kým a jak jednal, co musel udělat, různé kličky, atd. Najdete zde konkrétní postupy, které on aplikoval, ale i tak je třeba vše brát s rezervou, protože od začátku se Trump pohyboval v rozpočtech stovek tisíc dolarů a výše…

 

Úmění udělat dohodu Donald Trump

online marketing, podnikání, PPC, práce, seo, social media

Internet Marketing 2013 Olomouc, byl jsem tam…

Na odborné konference týkající se marketingu příliš nechodím (hlavně díky přehnaným a neadekvátním cenám!), ale Internet Marketing 2013 pořádáný sdružením JsmeMarketing Jindry Fáborského jsem si nemohl nechat ujít. Skvělé složení řečníků i rozumná vzdálenost z Ostravy bylo neodolatelných tahákem.

Protože nějaké akce také organizuji (bigthinking.cz a školení online marketingu), skládám Jindrovi obrovskou poklonu. Špičková organizace, dodržování časů přednášek i vysoká profesionalita spíkrů. Kdybych měl za sebe hodnotit nebo vyzdvihnout ty nejlepší přednášky, pak jednoznačně Jan Tichý a jeho Vachrlatost Google Analytics mě dostala do kolen. Perfektní prezentace i praktické tipy a použitelné ukázky.  Honza Ambrož mluvící za všechny copywrittery byl také hodně dobrý, hlavně jeho přednáška vycházela z reálné praxe a poodhalující nedostatky při zadávání online projektů co se týče obsahu, Adam Zbiejczuk, který byl mj. také hostem BigThinking-u zopakoval přednášku na téma sociálních médií. Tu by si měli poslechnout všichni zájemci o vstup na sociální sítě, pomůže jim uvědomit si o čem to vlastně je a o čem ne:-) Miroslav Rojek z Centrum Holdings hovořil o dnešní SEO. Přednáška nešla úplně do hloubky, za to nesla jedno zásadní sdělení, které v rámci svých školení také zdůrazňuji a to, že SEO není (a nebylo) jen o úpravě nadpisů a registrací do 200 katalogů (což je ale běžnou praxí některých “SEO agentur”).

SEO je tvrdá dřina, SEO je o obsahu (částečně jsem se tomu věnoval zde na blogu) a o mixu obsahů (soc. sítě, blogy, mikroweby, videa, …) a díky tomu se stává pro mnohé SEO profíky nákladově neudržitelné. Hezké poučení: Pokud nemáte na SEO, dejte se na PPC. Zpětné odkazy z laciných webů a katalogů jsou minulostí a ani SEO nikdy nepředstavovaly.

Kdybych měl zhodnotit přednášky jako celek, ano, bylo to super. Nicméně mi chyběl konkrétní dopad a konkrétní ukázky, jak něco posunout dopředu. Přednášky byly laděny velmi obecně, jako kdyby se hovořilo k neodbornému publiku. Třeba na přednášku o PPC jsem se těšil, ale ta jen ukazovala současné a budoucí trendy, avšak chyběla konkrétní čísla či tipy a triky jak můžeme naše kampaně skutečně zlevnit či zlepšit.

Ale tleskám a děkuji za tuto akci. 

 

Internet Marketing 2013 - MKT2013 Olomouc

podnikání, práce

Osoba identifikovaná k dani: skvělá novinka pro malé podnikatele ze světa účetnictví

Nejsem účetní, ale protože si vedu daňovou evidenci sám, trochu se v tom vyznám. Dnešní článek jsem se rozhodl věnovat právě oblasti účetnictví, přesněji daním. Jako živnostník nejsem plátce DPH, což mi někdy, jako člověku, který podniká v online businessu, komplikuje život. Do konce roku 2012 totiž neplátce DPH, pokud by přijal jakoukoliv službu ze zahraničí, byť jen za symbolickou 1 Kč, se tímto automaticky stal plátcem DPH.  To mi dělalo celkem zásadní problémy při sestavování nabídek na různé správy PPC kampaní na Google, Facebooku, …

Osoba identifikovaná k dani přináší velké zjednodušení pro drobné podnikatele

Nově, od roku 2013 se ale vše změnilo. Odpadá povinnost se při přijetí faktury/služby ze zahraničí nebo fakturaci do zahraničí, se stát plátcem DPH. Nově je systém nastaven tak, že např. přijmete službu ze zahraničí, do 15 dní se registrujete na finančním úřadu jako osoba identifikovaná k dani a měsíc následující po měsíci, kdy jste službu čerpali odvedete státu DPH (jen z té jedné služby, faktury). Na konci roku poté společně s daňovým přiznáním odevzdáte ještě jakési souhrnné hlášení a je to. Rozdílem tedy ještě mezi plátcem DPH a osobou identifikovanou k dani je v tom, že osoba identifikovaná k dani DPH odvede, ale již nemá nárok si jej poté nárokovat zpět.

Toto hodnotím jako velký pokrok a zjednodušení podnikání menším živnostníkům a podnikatelům. Už tedy není žádný problém čerpat výhody z Google Adsense, nakupovat PPC kampaně na Facebooku nebo nakupovat zboží pro další prodej ze zahraničí.

Pozn.: informace čerpány z konzultací z FÚ.

coworking, online marketing, PPC, práce, seo, social media

Rozhovor pro VIVA news o…

Jestli občas čtete můj blog, možná víte, že často pracuji z coworku VIVA v Ostravě. No a dnes se mnou vyšel menší rozhovor v coworkingových novinách VIVA news. O čem? O on-line marketingu a životě:-) S Vivou jsme se dohodli na sérii přednášek pro začínající podnikatele na téma internetového marketingu s názem Od webu po nákup on-line kampaně.

Náplní přednášek bude třeba to, jak zlepšit pozice ve vyhledávačích pomocí obsahu, jak vůbec zlepšit a zpřehlednit svůj web, projdeme si i základy sociálních sítí, PPC kampaní, email marketingu a další témata.

Cena je 150 Kč za osobu, začínáme 20. února 2013 od 18.00 hod. v coworkingu VIVA Ostrava, kde je možné se také k účasti přihlásit.

Přepis rozhovoru je zde, VIVA NEWS ke stažení zde .

Rozhovor: Jiří Kratochvíl o Online marketingu, VIVA news


1) Ahoj Jirko, jak si dospěl k tomu, co děláš? A co vlastně děláš?

 

Ahoj Reni, zaprvé bych chtěl poděkovat, že jsi mě vybrala jako vhodného člověka na rozhovor, toho si velmi vážím. Já se zabývám webdesignem, tedy grafickým návrhem webů i návrhem celé další funkčnosti webu a dále on-line marketingem se zaměřením na nízkorozpočtovou propagaci, především rozvoj vlastního webu z pohledu obsahu
pro zlepšení pozice ve vyhledávačích, PPC kampaně a sociální sítě. Jak jsem se k tomu dostal? Už na základce jsem si hrál s jazykem Pascal, pak někdy na střední se výrazně začal rozšiřovat internet v ČR a s tím přišel rozmach webových stránek. Takže jsem se chytil tohoto směru. Po škole jsem nastoupil na marketingové oddělení jedné velké cestovní kanceláře, kde jsem měl na starost správu online aktivit od nákupu po výrobu kampaní a v cestovním ruchu a marketingu pro tento obor jsem pak zůstal dalších 8 let a za tu dobu jsem měl to štěstí se setkat s řadou zajímavých projektů a nasbírat velmi cenné zkušenosti. Mimo to jsem začal provozovat i vlastní sportovní eshop a dělal marketingové poradenství, malou chvilku jsem také působil v oblasti prodeje reklamy, ale to byla krátká epizodka, která mě příliš nenaplňovala a dnes jsem na volné noze:-)

2) Mám zvláštní pachuť v puse, když slyším marketing nebo reklama. Cítím, že
jsou tím lidi unavení, a vlastně je to tvá náplň práce. Děláš rád, co děláš? Jaké je v marketingu tvé místo?

Na jednu stranu máš pravdu, dnes je reklama všude a dost se to s ní přehání, ale reklama je pouze součástí oboru marketing. To co nabízím v online marketingu já, je snaha o získání si přirozeného publika, šíření vlastního know-how například pomocí webu, blogu nebo sociálních sítí, které dá podnikání přidanou hodnotu oproti firmám, které toto nedělají. Pomáhám také firmám využívat nízkorozpočtové formy propagace s celkem výrazným zásahem. Koupit si banner umí každý, není na tom nic těžkého, ale dělat marketing z pohledu obsahu je mnohem těžší, nepřivede to tisícovky návštěvníků na web denně, ale za to je tento způsob dlouhodobý a udržitelný, získáte si tak posluchače, kteří firmě budou naslouchat a přitom za ně mimo práce nic platit nemusíte a tato aktivita má i velmi pozitivní efekt ve vyhledávačích. V podstatě potenciálním klientům poradíte, nevnucujete se jim a tím si můžete získat jejich loajalitu. Jinak svou práci miluji, což si myslím, že je základ vykonávání každého řemesla.

3) Čím se liší tvůj způsob marketingu?

Snažím se lidem nabízet jiný pohled na vlastní propagaci. Firmy chtěji vše instantní, vidí, že konkurence je na tom dobře ve vyhledávačích, tak to chtějí také, ale bez práce. Chtějí mít tisícovky fanoušků na sociálních sítích, pokud možno okamžitě, ale bez nějaké hlubší analytiky, chtějí skvělý web, ale neumí přesně definovat svou představu, atd. Já se snažím jim ukázat pohled takový, že se musejí aktivně zapojit do tohoto procesu, aktivně komunikovat, nechávat
nahlédnout pod pokličku vlastního podnikání a nezaměřovat se vždy jen na prodej a nenechávat 100% činnosti jen na marketingové firmě. Přeci jen klient sám nejvíce rozumí svému podnikání. Marketingová firma může nabídnout nějaké technické řešení nebo proces k dosažení cíle, ale těžko napíše přirozený a autentický obsah, který bude řešit např. nějaký problém zákazníka. Tedy můj způsob se liší v tom, že se snažím dělat věci poctivě a klientům skutečně radit a pomáhat, nikoliv jen prodávat své služby.

4) Jirko, budeš mít cyklus přednášek ve Vivě. O čem budou?

Ano, tento cyklus bude vycházet z toho, o čem jsme se doteď bavili. Bude to série asi 10 přednášek s volnou diskusí, kde se budu snažit probrat vše od správy a práce s vlastním webem po nákup velké bannerové kampaně, zásady komunikace na sociálních sítích, základy měření návštěvnosti, PPC, atd. Výsledkem by tedy mělo být, že posluchač si některé věci bude umět udělat sám nebo bude umět dobře zadat požadavek k jeho marketingové firmě či číst výsledky.

5) Pozveš si i nějaké hosty?


Ano, mám to v plánu, ale zatím to není nikdo konkrétní.

6) Máš za manželku Alžířanku, pracuješ jako coworker ve Vivě, jsi náš člen, živíš se na volné noze. Vedeš zvláštní život.
Jak to snášíš? 🙂 Jak si se k tomu dopracoval?

A ještě k tomu jsem se přestěhoval z Čech do Ostravy (smích). Ne, nemyslím že vedu zvláštní život:-) Žiju úplně normálně a snáším to celkem dobře:-) No, s ženou jsme se poznali na pracovní cestě v Egyptě u firmy, u které jsme oba pracovali, já v Praze, ona v Ostravě. K tomu být na volné noze jsem se propracoval. Na začátku mé kariéry mi plně vyhovovalo být zaměstnancem, mít pevnou jistotu, postupně se to ale začalo měnit, v roce 2008 jsem si založil
e-shop a od té doby byl asi můj cíl jasnější a jasnější. Ještě jsem pak pár let jako zaměstnanec působil, ale být svázaný interními směrnicemi, nařízeními, restrikcemi a poradami mi přestalo vyhovovat. Být na volné noze je někdy dost těžké, ale je to velmi efektivní.

7) Jak ti vyhovuje sdílená kancelář ve Vivě?

Mě vyhovuje naprosto a velmi jsem uvítal, když se cowork v Ostravě objevil. Zapadá to do mého minimalistického smýšlení v “podnikání”. Snažím se mít vše jen online tak, abych to měl kdykoliv a odkudkoliv k dispozici a coworking mi do tohoto modelu zapadá. Nepotřebuji mít kancelář, jediné co potřebuji je mít ntb, Adobe a internet. Navíc mi na Vivě vyhovuje, že si jednou sednu do kavárny, jednou k pracovnímu stolku a někdy pohodlně do gauče. Potřebuji
přijít, odpracovat a jít…

8) Pozvi nás na jednu z tvého cyklu přednášek- co bude nejzajímavější?

To je těžké, záleží, co kdo aktuálně řeší za otázky v marketingu. Každá lekce bude něčím zajímavá, ale pokud bych měl být konkrétní, tak dnes asi nejvíce všechny zajímají sociální sítě, ale zajímavá bude i lekce Obsah je král.

9) Pro koho tyhle přednášky jsou? Koho pozveme?

Celý cyklus přednášek bude primárně zacílen na pracovníky nebo živnostníky, kteří mají ve firmách na starosti správu webu nebo nějakých online aktivit, ale není to jejich hlavní náplň práce a jsou spíše laiky v oboru. Přednášky budou laděny tak, aby byl výklad pochopitelný pro naprosté začátečníky s konkrétními ukázkami z praxe a posluchači si tak mohli některé aktivity dělat tzv. in-house.

Přihlásit se na cyklus přednášek k Jirkovi, nebo na jednotlivé přednášky můžete na
ahoj@vivaostrava.cz.

online marketing, práce

Jak se rodil webdesign pro stroll-obuv.cz

Napadlo mě, že by mohlo být zajímavé postnout, jak tvořím design pro web. Vždy když odcházím ze schůzky, vím přesně, jak bude layout a celý design webu +- vypadat. Hned mi bleskne hlavou, jaký typ grafiky by se k webu a klientovi hodil.

Pak přichází na řadu náčrt, vlastně moderně řečeno nákres wireframe, kde si navrhnu (velmi stroze:-) jednotlivé části webu a naznačím různé grafické elementy, napíšu poznámky o barevnosti, atd. a jakmile je ruční wireframe hotov, jde se na věc:-)

Zde uvádím jeden z čerstvých návrhů, který je v té době ještě pod rukami programátorů.

Náčrt / výsledek:

Náčrt:

Výsledek:

online marketing, PPC, práce, seo, social media

Cyklus seminářů in-house online marketingu ve VIVA Ostrava

Mám radost. Po mé mikroprezentaci tzv. inhouse marketingu pro jednotlivce a malé firmy v coworking centru VIVA Ostrava, jsme se dohodli na spuštění ročního cyklu kratších přednášek (cca 60-90 min.) pro začínající podnikatele, zaměstnance, kteří musejí řešit online marketing, ale není to jeji profese a vůbec laickou veřejnost.

Celý seriál bude startovat v únoru a první hodina bude zaměřena na budování obsahu, jak sledovat, co lidé hledají, jak psát články, aby pomohly ve vyhledávačích, jak sledovat konkurenci, atd. V dalších přednáškách pak představím třeba základy emailingu, správy sociálních sítí nebo nákup a sledování bannerových kampaní.

Další info také na VIVA Ostrava nebo v mém coworkérském profilu🙂

BIGthinKING, obecné ze života

Bigthinking s novou akcí – přechod přes oheň

V rámci našeho ostravského projektu BIGthinKING jsme rozjeli další akci. Tentokrát bude zaměřena ne na oblast marketingu, ale na osobnostní rozvoj a překonávání vlastních hranic a mysli. Budeme přecházet oheň, zbouráme zaběhlé hranice myšlení a překročíme vlastní stín. Přijeďte si vyzkoušet, že dokážete cokoliv, musíte jen chtít.

Seminář Přechod přes oheň bude pod taktovkou zkušeného lektora Mgr. Bc. Jiřího Dvořáka, který provozuje lektorskou činnost od roku 1991, vystudoval UK a je uznávanou kapacitou v oboru.

Chcete-li se někam posunout, zkuste přechod přes žhavé uhlí, 20. dubna od 10:00 do 24:00 hod.

Kompletní informace najdete na www.bigthinking.cz . Budu se těšit na viděnou a těšit se na opravdu velký zážitek…

online marketing, práce, social media

Moderní vizitka má jméno LinkedIn

Sociální sítě nejsou jen Facebook nebo Twitter, do této škatulky spadá i úzce profilovaná, profesionály všech oborů prošpikovaná síť LinkedIn. Jste-li zaměstnanec nebo podnikáte, nesmíte zde chybět. LinkedIn je sociální síť pro sdílení pracovních zkušeností, praxe a profesních dovedností, je to takový networking ve virtuálním prostředí, kde rozhodně nesmíte chybět.

V posledních dvou letech zažívá LinkedIn velký boom i u nás v ČR, přičemž meziroční nárůst (2011-2012) používání této sítě je přes 100.000 nových uživatelů na dnešních 233.526 (dle údajů socialbakers.com). Tímto počtem se ČR řadí v porovnání s ostatními zeměmi světa na 55. místo a trend růstu bude neustále sílit. LinkedIn je nová podoba papírové vizitky, ale mnohem více komplexnější, přičemž se domnívám, že za pár let ji tato síť nahradí zcela.

Jak na LinkedIn působit?

Tou úplně nejzákladnější aktivitou je navazování profesních přítelství. Funguje to prostě, při založení účtu na LinkedIn si můžete své přátele buďto vyhledat manuálně nebo si nechat prohledat účet, kdy LinkedIn spáruje vaše emailové kontakty s emaily současných uživatelů a hůrá, máte nové přátele:-) Každý nový kontakt na LinkedIn pak vidí vaši stávající přátelé v tzv. newsfeedu, tedy prostoru pro zobrazování novinek a informací o aktivitách vašich kontaktů. Pokud budete tedy aktivně vyhledávat nové a nové kontakty, pak budete neustále vidět v newsfeedu, což se počítá.

Navazováním nových kontaktů to teprve začíná. LinkedIn je nekonečná a bohatá pokladnice profesních vědomostí a to díky tomu, že se zde lze snadno zapojit do spousty diskusních skupin, které nejen že obohatí Vaše profesní rozhledy, ale tím, že zde budete aktivní, budete sdílet třeba nové trendy ve vašem oboru, komentovat nebo lajkovat komentáře ostatních diskutujících, opět se tato vaše aktivita zobrazí v newsfeedu všech vašich kontaktů a navíc např. správným a zajímavým komentářem si můžete získat nové přátele a pozitivní hodnocení.

Správně vyplněný profil je alfou-omegou

Vraťme se ale k tomu základu, tedy k Vám a Vašemu profilu. Ten je v základní verzi zdarma a můžete zde vyplnit téměř cokoliv, co se týká Vaší profesní kariéry. Tedy mimo jména a základních údajů je to kariéra, kontaktní údaje, webové stránky, projekty, dobročinnost, popis činnosti, vzdělání, odkazy na portfolio včetně možnosti vložení přímo grafických ukázek prací, jazyková vybavenost a v neposlední řadě tzv. štítky. Štítky slouží pro stručnou specifikaci vašich znalostí a dovedností, zadávejte je tedy stručně a výstižně. Štítky také plní svou funkci při vyhledávání, kdy např. někdo (jako head hunter) hledá vhodného kandidáta na určitou pozici právě na LinkedInu a díky kompletně vyplněnému profilu najde zrovna Vás nebo Vaši společnost.

Mluvíte více jazyky?

Pak to na LinkedIn prodejte! Mluvite-li více jazyky, vyplňte profil v těchto jazycích nebo minimálně vyplňte štítky vašich znalostí ve všech těchto jazycích. Vyplatí se to…

Sledujte, kdo Vás sleduje

Na LinkedIn lze celkem snadno zjistit, kdo si prohlížel Váš profil, toho můžete využít třeba ku svému prospěchu a pokud dotyčného znáte, nabídněte mu přítelství. Tento údaj najdete v bočním pravém panelu, zde rovněž najdete číselný údaj o tom, kolikrát se Váš LinkedIn profil objevil ve výsledcích hledání.

Firemní stránky na LinkedIn

Na LinkedIn je také možné založit si stránky společnosti, kde lze editovat pár základních karet jako je popis firmy, nové pracovní pozice, pokud někoho hledáte či stránku s produkty. Osobně si myslím, že právě tato část čeká na své vylepšení. Popravdě v tuto chvíli není příliš propracovaná a uměl bych si představit rozsáhlejší funkce, na druhou stranu, je-li tato funkcionalita k dispozici, byla by opět škoda ji aktivně nevyužít.

Jak si zajistit na LinkedIn úspěch?

Je to prosté. Buďte aktivní, vyhledávejte nové kontakty, zapojte se do zajímavých skupin, které Vás mohou obohatit a kde máte co říci. Máte-li co říci, řekněte to zde, komentujte příspěvky ostatních, sdílejte své novinky a úspěchy.

Ještě nejste na LinkedIn? Já ano, můj profil můžete najít zde.

 

Update 11. ledna: LinkedIn s 200 milióny uživatelů, nejvíce z oblasti IT. Podívejte se také na infografiku.

knihy, práce

Dočteno: podnikatelský minimalismus v podání knihy Restart

Ježíšek mi tento rok udělal velkou radost, přinesl mi přesně to, co jsem chtěl:-) Tedy knihu RestartUmění dohody od D. Trumpa.

Protože jsem četl za sebou již 3 knihy od Trumpa, dal jsem Donaldovi trochu pauzu a pustil jsem se s chutí do čtení všemi opěvované knihy o podnikatelském minimalismu Restart z dílny softwarové společnosti 37signals.

S kýmkoliv se bavím o knihách a podniká nebo se zajímá o osobnostní rozvoj a podobnou problematiku, vždy na tuto knihu narazíme, nebylo a každý ji vřele doporučuje. Proto jsem se na její četbu těšil a nemohl jsem se dočkat, až u stromečku zazvoní zvoneček:-)

Kniha Restart má zhruba 280 stran, z čehož je textová tak polovina, díky čemuž jsem Restart přelouskal asi tak za 4 dny. Restart popisuje minimalismus v podnikání, tedy jak podnikat (i ve velkém), ale s nízkými náklady a přitom maximálně efektivně. Myslím, že to je trend dnešní doby, který ale zdaleka ne všichni praktikují. V knize se názorně popisuje, jak lze pracovat s využitím moderních IT technologií, nezaměstnávat zástupy zaměstnanců, nerealizovat zbytečně a v knize velmi trefně nazvané toxické porady, kde se stejně nikdy nic nevyřeší a jen se plodí nové a nové umělé úkoly a jak nezapomínat na to, že naši zákazníci jsou v první řadě lidé, ať již podnikáme v čemkoliv a proto je nesmírně důležitý osobní přístup ke každému zákazníkovi.

Kdybych měl knihu Restart nějak zhodnotit, určitě bych řekl, že je to velmi povedené a čtivá kniha. Mě osobně ale tak příliš nenadchla nebo spíše nepřekvapila, vůbec ne proto, že by byla špatná, ale snad proto, že ve svém podnikání se snažím a snažil jsem se jít cestou podnikatelského minimalismu, aniž bych o tomto směru někdy něco četl. Nicméně pokud hledáte směr, jakým se v podnikání vydat a změnit jej, přečtěte si knihu Restart, určitě zde naleznete cenné rady a informace, kterých když se budete držet, úspěch Vás nemine:-)

V průběhu četby jsem si udělal pár poznáme, zde je jejich přepis a mé glosy k nim.

– Pokud hledáte produkt, který byste uvedli na trh, dělejte něco, co tvoříte pro sebe, tedy něco co sami používáte a pro svou práci a fungování potřebujete. Jedině tak vytvoříte produkt, který budou lidé vyhledávat. Nedělejte produkt na objednávku trhu, kdy o fungování toho moc nevíte. Vyřešte v první řadě svůj problém.

Pokud máte nápad, začněte na něm pracovat. I kdyby to nevyšlo, je to pořád lepší, než zůstávat jen u nápadů. Tedy realizujte své nápady.

– Kapitola nazvaná Začněte podnikání, ne jenom startup, která začíná slovy Ach, ty startupy se mě pobavila. Přijde mi, že dnes je cokoliv nového startupem, nikdo nezačne pracovat na projektu, nezaloží si živnost, neudělá jen web, ale udělá/začne/založí startup:-) To je český fenomén, pokud něco funguje, dělají to všichni, najednou jsou všude kolem jen startupy, slevomaty, porovnávače, aukční portály, …

– při svém podnikání si “udržujte  štíhlou linii“, zbytečně nerozšiřujte svou firmu, pokud to není třeba. Až bude třeba změnit směr podnikání, nabubřelé a velké firmě to půjde vždy mnohem hůře, než-li někomu, kdo se rozhoduje sám za sebe nebo za pár zaměstnanců

– “Prodávejte vedlejší produkty” – velmi pěkná kapitola popisující fakt, že není možné se v podnikání zaměřit na jednu úzkou specializaci, protože dnes je doba trendů a navíc v IT pro nabízení jedné věci (zaměření) je třeba znát další tři obory, proč je tedy také nezobchodovat? Úzká specializace může být někdy výhodná (především z pohledů současných trendů), ale z dlouhodobého hlediska o tom přesvědčený nejsem.

– “Pracujete-li do večera nebo o víkendech, neznamená to, že byste toho měli na práci tolik. Je to proto, že dostatečné množství práce nezvládnete v běžné pracovní době.”  Tato věta se mi velmi líbila, proto ji musím okomentovat. Pracoval jsem pár let v jedné firmě, kde pracovat přes čas znamenalo  skutečně pracovat a stihnout všechny úkoly ve stanovený a tomu vyměřený čas znamenalo nepracovat (asi klasika u zaměstnaneckých poměrů). Tedy měřítkem kvality práce nebyla dobře a včas odvedená práce, ale co nejvíce odpracovaných hodin na daném úkolu bez ohledu na efektivitu. Některé kolegyně si v pracovní době hrály hry, kafíčkovaly, atd. a na poradách naříkaly, jak toho mají hodně, že nestíhají, kolegům ukazovaly, jak musejí zůstávat nad rámec pracovní doby, makat o víkendech, no hrůza. Asi to znáte z vlastní zaměstnanecké kariéry, že?

– “Porady jsou toxické” … s čímž se plně ztotožňuji. Chodíval jsem na porady dvou, tří i více hodinové, kde jediný jejich smysl asi bylo pilování monologu mluvčího. Nikdy se na nich nic nevyřešilo, jen tyto porady plodily další pseudoúkoly pro další porady:-) Dělejte tedy porady krátké a nejlépe přímo tam, kde je jádro problému

– “Každá firma má své zákazníky. Ty šťastné mají i fanoušky. Ale ty nejšťastnější firmy mají publikum.” … “Máte-li publikum, nemusíte si pozornost ostatních kupovat – dají vám ji sami.” … tato kapitola se přesně věnuje tomu, čemu já učím své klienty. Piště blogy, novinky na svých webech, publikujte. Má to obrovskou sílu, dělte se o své znalosti a získáte si publikum, oslovíte ty pravé zákazníky a nemusíte si je kupovat v drahých kampaních.

– velmi pěkná kapitola je věnována marketingu, píše se zde, že marketing není jen oddělení, marketing musí být prorostlý celou firmou. Marketing je pozdrav v telefonu, marketing je vystupování na akcích, společenský rozhovor, …

Atd. atd., pokud vás něco z mých postřehů zaujalo, kupte si knihu Restart. Určitě by neměla chybět ve vaší knihovně.

 

display reklama, online marketing, PPC, social media

Analytika sociálních sítí: měření úspěšnosti odkazů

Pokud spravujete firemní Facebook (Facebook stránku), pak jistě sledujete úspěšnost Vašeho počínání nejen počtem like a mluví o tom, ale používáte k analytice i Facebook Přehledy (Facebook Inside). Zde se dozvíte cenné informace o svých fanoušcích, viralitě, nárustu nebo poklesu interakce fanoušků, aj. zajímavé informace, které jsou nezbytné pro správu firemního profilu.

Věděli jste ale, že můžete měřit i úspěšnost odkazů, které vložíte do příspěvku? Příspěvek nemusí zaznamenat žádný like nebo sdílení, ale i přes to fanoušci nějakou aktivitu s tímto sdělením vykonali. Cest k monitorování prokliků odkazu na Facebooku (ale i Twitteru aj. sociálních sítích) je hned několik a dnes si ukážeme, jaké způsoby existují.

1/ Google Analytics pro měření prokliků na vlastní web

Pokud odkazujete na vlastní web, kde používáte analytický nástroj Google Analytics, pak po4et kliknutí na odkaz v postu můžete měřit, pokud vložíte měřící kód Google Analytics přímo do URL a pomocí něj pak měřit několik úrovní.

Ukážeme si to na příkladu, kdy na sociální síti např. promujeme vlastní článek a do příspěvku vložíme URL adresu na článek. Standardně byste napsali text příspěvku a na konec vložili adresu ve tvaru www.vlastniweb.cz/nazev-clanku, že? Ale nově použijte URL adresu ve tvaru: www.vlastniweb.cz/nazev-clanku/?utm_source=facebook&utm_medium=odkaz&utm_campaign=fb-odkaz-clanek123 .

Všimněte si nové části adresy začínající ?utm_ , nyní si ji trochu vysvětlíme:

utm_source= … zde označíte zdroj, odkud k vám na web návštěvník přišel, záleží jen na vás, jak jej pojmenujete

utm_medium= … parametr medium označuje typ odkazu, např. banner, článek, post, feed, opět záleží jen na vás, jak je pojmenujete

utm_campaign= … toto je ten nejdůležitější parametr, který označuje název tzv. kampaně, ze které proklik/návštěvník přišel. Kampaň si můžete pojmenovat libovolně, tedy např. pro odkaz na konkrétní článek z Facebooku fb-odkaz-clanek123.

Kterýkolik parametr výše popsaný můžete také vynechat, tedy můžete použít jen jeden parametr, záleží pouze na vás, co vlastně chcete sledovat, ale pro účely měření prokliků z nějaké kampaně je nejužitečnější parametr utm_campaign= . A samozřejmě pokud budete tento měřící kód používat, vždy musí začínat znakem ?, resp. /? . Ostatně doporučuji tuto formu url používat u jakékoliv kampaně, abyste měli mimo statistik dodávaných poskytovatelem kampaně další ověření počtu prokliků. Doporučuji využívat např. u bannerových kampaní.

Kde uvidíte výsledky?

Výsledky můžete sledovat přímo v Google Analytics v sekci Zdroje návštěvnosti / Kampaně .

2/ Zkracovače URL pro měření prokliků na cizí web

Pokud vložíte do příspěvku internetovou adresu na cizí web, který nemáte možnost měřit, můžete počet prokliků na tento web tzv. přehnat přes zkracovač URL jakým je např. bitly.com. Bitly se nevyužívá jen za účelem zkrácení dlouhé URL (hlavně pro Twitter), ale má v sobě i mechanismus monitorování počtu kliknutí na tento odkaz a ne jen to.

Pokud se na bitly.com zaregistrujete, tak ji podlehnete:-) Ano a to doslova, pokud máte webovou analytiku rádi. Jednoduše vložíte vaši URL do zkracovače, ten vám vrátí novou url např. ve tvaru bitly.com/ghf2313dg. Tuto zkrácenou URL pak vložíte do vašeho sociálního příspěvku a je to, můžete začít sledovat kolik lidí na odkaz kliklo.

Zmínil jsem se, že bitly.com neslouží jen pro zkrácení adresy, ale dělá celou další analytiku. Takže pokud do prohlížeče zadáte tuto  zkrácenou adresu a na konec dáte znak + (v našem případě bitly.com/ghf2313dg+), dostanete se k datům, jako např. kolik lidí a kdy na odkaz kliklo, z jakého zdroje přišli a z jaké země.

Věřím, že vám tento článek pomohl a budete tak mít lepší přehled o interakci fanoušků na sociálních sítích, kterou nevyčtete z interních statistik.

knihy

Dočteno: Dotek Midase od dua Trump & Kiyosaki

Pokud sledujete můj blog pravidelně, asi jste si všimli, že rád čtu a mezi oblíbené autory řadím na první místo autora Donalda Trumpa. Minulý týden jsem dočetl další z jeho báječných knih a tato, o které je dnes řeč, je o to báječnější a vyjímečnější, že spoluautor Donalda nebyl nikdo jiný, než Robert Kiyosaki. Jedná se o knihu s názvem Dotek Midase a mohu ji vřele doporučit všem zájemcům o knihy obou autorů i o zájemce o oblast podnikání a osobnostního rozvoje.

Kniha se věnuje pěti základním podnikatelským dovednostem, nebo přesněji řečeno povahovým rysům, které nesmí chybět žádnému velkému podnikateli. Dotek Midase je zde definován a přirovnán k pěti prstům na ruce, přičemž kniha začíná popisem palce, jakožto opory ruky. Ten představuje rys zvaný síla charakteru, další kapitolou je ukazováček znázorňující koncentraci, prostředníček definující obchodní značku (mj. velmi dobrá a čtivá kapitola), prsteníček popisuje vztahy jako klíč k úspěchu v podnikání a poslední kapitolou je malíček, který znázorňuje ty malé věci, detaily, které jsou ale velmi důležité a není radno je přehlížet.

Osobně mi je bližší styl psaní Donalda Trumpa než Roberta Kiyosakiho, rozdíl mezi jednotlivými slohy je zde velmi patrný. Vždy každou kapitolu začíná vyprávět Robert a Trump na ni pak navazuje a vypráví svou verzi příběhu. Nicméně porovnání Robert x Donald pro mě vede Donald a to z důvodu jeho strhujícího vypravěčského umění  styl psaní Kiyosakiho je pro mě dost roztahaný, hodně se vrací do dětství a nevím proč, ale při jeho četbě mi myšlenky prostě ulétávají, kdežto když čtu část od Trumpa, hltám každé slovo. Trump obecně mluví naprosto k věci, stručně, rychle a bez servítek. Každou myšlenku doloží reálným příběhem z jeho dlouholeté praxe, dokáže nenafoukaně vyprávět o tom, jak kupoval mrakodrapy, jak je stavěl, jak vyjednával s městem a jak provedl nákup stavby na Wall Street téměř bez peněz.

Nicméně udělal jsem si pár poznámek, které mě v průběhu četby knihy Dotek Midase zaujaly a zde jsou:

– síla Oprah: Kiyosaki přiznává, že pozvánka do talkshow Oprah mu změnila život, díky vystoupení v jejím pořadu prodal přes 22 miliónů výtisků své knihy Chudý táta, bohatý táta

– ze 100 kontaktů vyjde 10 záchytných bodů (lidí, kteří mohou být prospěšní) a z nich se stane investorem vašeho businessu jen 1!

– postav se ke svým chybám čelem a přiznej si je, chyby jsou vaše cesta k doteku Midase

– “Pokud je duše podnikatele nečestná a nepoctivá a jediný jeho zájem spočívá v zisku a penězích, bez upřímného zájmu o klienta, tak byznys takového podnikatele nikdy nepřeroste v osobní vztah a zůstane pouze obchodní transakcí. A transakce je pouhým zbožím.” Kiyosaki

– Podnikatelé se většinou soustředí na vybudování businessu, ale jen málo je takových, kteří budují svou značku. Obchodní jméno = všechno!

– problémem podnikatelů z kvadrantu S (soukromník, OSVČ) je to, že se soustředí jen na svůj obor, ale nemají přehled o spoustě jiných věcí, které jsou třeba k řízení většího projektu/businessu. A to je rozdíl mezi lidmi z kvadrantu S a kvadrantu B (business) a I (investor) -> je třeba se učit obchod, vědět z každého něco, aby člověk uměl mluvit s lidmi z různých odvětví jejich jazykem

– oba dva v knize radí Staňte se celoživotním studentem obchodu a budete úspěšnější než většina podnikatelů

– Nepracujte pro peníze, ale pro aktiva -> toto je ostatně základní myšlenka knihy Bohatý táta, chudý táta a velmi ji zdůrazňuje i Trump v každé z jeho knih. Člověk musí svou práci milovat a dělat ji špičkově, aby něčeho dosáhl a ne pracovat pro peníze.

– Myslete ve velkém

Myšlenek v této knize je celá spousta, ale ne všechny jsem si poznačil. Tuto knihu hodnotím velmi vysoko a měl by si ji pozorně přečíst každý, kdo již podniká v sektoru S nebo se podnikat chystá (tedy je v sektoru Z, zaměstnanec). Pomůže mu ujasnit si plno věcí na co je dobré se při podnikání soustředit.

 

Adwords, online marketing, PPC

Remarketing: skvělý způsob, jak udělat ze ztraceného návštěvníka zákazníka

Určitě se každý den setkáváte s pojmem marketing, setkali jste se ale již s pojmem a oborem remarketing? Ne? Tak si tento pojem trochu blíže rozebereme.

Remarketing je poměrně nová funkce v rámci reklamního PPC (pey-per-click, platba za proklik) systému Google Adwords.  Ten je založen na principu zobrazování vaší reklamy uživatelům, který hledají nějaký výraz na vyhledávači Google formou textové reklamy nebo grafického banneru na partnerských webech v rámci reklamní sítě Google Adsense.

Principem a motivem pro využívání Google Adwords je získávání nových návštěvníků na Váš web.

Remarketing v rámci Adwords se však soustředí na přetavení ztraceného návštěvníka Vašeho webu v zákazníka.

Jak funguje remarketing?

Remarketing funguje jednoduchým způsobem. Vy jakožto majitel webu si dáte za cíl, že chcete podpořit prodej nějakého výrobku nebo celého segmentu. Na web sice zákazníci chodí, ale jen malé procento jich skutečně nakoupí. Ti ostatní odcházejí z různých důvodů a právě tyto návštěvníky můžete díky remarketingu znovu získat, aby nakoupili.

Celý systém funguje tak, že si z Google Adwords z remarketingové kampaně vygenerujete javascript kód, který vložíte do příslušné sekce, kterou chcete podpořit. V Adwords, ještě před vygenerováním kódu nastavíte, že chcete oslovit uživatele, kteří prohlíželi část webu, která má v URL nějaký parametr např. sekci www.url.cz/tablety-google/ (zjednodušeně řečeno, v nastavení si můžete navolit různé parametry shody, tedy např. = tablety-google… .

Příklad:

Jedná se tedy o uživatele se zájmem o tablety od Google. Vytvoříte si reklamu (textovou nebo grafickou), kterou poté do této kampaně na Adwords nahrajete a reklama s motivem tabletů Google se bude zobrazovat napříč internetem a partnerskou sítí Google Adsense právě těm uživatelům Vašeho webu, kteří již Váš web navštívili a prohlíželi sekci o tabletech Google. A protože Vaše reklama bude zaměřena jen na tablety Google, budete tak mít mnohem větší šanci návštěvníka získat a to z důvodu:

návštěvník již na Vašem webu byl, zní jej, návštěvník se díval na tablety Google, návštěvník vidí napříč internetem Vaši reklamu na tablety Google.

Těchto remarketingových kódů si můžete vygenerovat více podle primárního cílení, takže můžete zvlášť oslovit zájemce o tablet Google a zájemce o tablet Samsung.

Princip

Princip fungování remarketingových kampaní spočívá v tom, že ve Vaší stránce je vložen javascript kód pro remarketing, který po vstupu uživatele na stránku vygeneruje tzv. cookies soubor a uloží jej do počítače návštěvníka. V Adwords si pak nastavíte, jak dlouho se má tento identifikační soubor uchovat (standard je 30 dní) a pak je již práce na Google, kdy pohyb návštěvníka s uloženým identifikačním souborem je anonymně sledován v rámci reklamní sítě Google tak, aby mu mohla být zobrazena ta správná remarketingová reklama🙂

Skvělým příkladem takovéto remarketingové kampaně může být např. kampaň portálu hodinky.cz, kde jsem si prohlížel hodinky zn. Festina a po celém internetu nyní nevidím jinou reklamu, než na Festiny.

 

 

cestování, online marketing, práce, seo

Portál Novinky.cz použil můj web jako zdroj informací … yeaah

Při kontrole statistik návštěvnosti mého asi 5 let starého webu, resp. spíše microsite dubaj-emiraty.cz, mě zarazila asi 20x skokově zvýšená návštěvnost v průběhu dvou dnů. Při zkoumání, co to zapříčinilo jsem přišel na to, že novinky.cz  použili můj web jako zdroj informací pro článek o emirátu Dubaj a pod článkem uvedlo odkaz na web.

Je fajn vidět, že informace které jsem dával pracně dohromady mají ohlas i u takovýchto médií:-)

práce, social media

První Bigthinking za námi

Tak a je to, v úterý 4/12/2012 proběhla naše první bigthinking.cz akce věnovaná sociálním médiím a jejich vývoji. Přednášejícím byl Adam Zbiejczuk, výrazná osobnost světa sociálních médií v ČR ale i v zahraničí. Adam je odborníkem na slovo vzatým, vede svůj projekt babelguide.com, který se věnuje sociálním médiím ve Střední Evropě, působil v Ataxo, H1 a aktuálně je na volné noze.

Přednáška byla narvaná informacemi o celkovém vývoji sociálních sítí od jejich vzniku po současnost a na závěr proběhla cca hodinová diskuse účastníků.

Akce se povedla, řekl bych, že se dokonce velmi povedla. Naplnili jsme celý salónek pro 40 osob, přičemž přišli i posluchači, kteří se předem neregistrovali.

Jak jsme akci promovali? Jak jinak, než pomocí sociálních sítí Facebook a Twitter, mimo to běžel a stále běží vlastní web bigthinking.cz a celý mix doplňovala bannerová Adwords kampaň na tématicky zaměřených portálech s cílením na Ostravu.

Rád bych poděkoval Honzovi Černému, jakožto mému společníkovi a spoluorganizátorovi akce a projektu bigthinking.cz. V současné době připravujeme akci další a neméně zajímavou.

Připomínám jen, že cílem projektu bigthinking je pořádání workshopů a přednášek s lidmi co mají co říci z oblasti obchodu, marketingu a osobního rozvoje.

Bigthinking s Adamem Zbiejczukem

Kdo je kdo (z levé strany): Jan Černý – Adam Zbiejczuk – já:-)

online marketing, práce, social media

Ostravský veletrh hraček dokončen…

… ano, je to tedy již téměř měsíc, co proběhl Ostravský veletrh hraček v Ostravě, kterému jsem spravoval Facebook stránku. Dnes, po ukončení tzv. kampaně si můžeme spolupráci shrnout. Za prvé patří velké díky panu Václavkovi i panu Juříčkovi z realizačního týmu za dobrou vizi i tvorbu kvalitních grafických podkladů, které mi ušetřili při správě dost času a pomohly tak získat i nějaký ten lajk navíc:-)

Stránku jsem přebíral se 148 fanoušky a v rámci správy byla pouze správa stránky a aktivní komunikace s fans. Nebyla žádná podpora v podobě PPC, aj. Výsledek dopadl velmi dobře, alespoň myslím. Finální stav fanoušků cca 480 a 270 Mluví o tom s nejsilnější sílovkou 25-34 let ženy. Interakce byla tedy myslím velmi dobrá a to byl cíl. Co pomohlo k tomuto výsledku?

Určitě držení se prostých zásad, které jsem shrnul na fbpropagace.cz, jednoduché vzkazy vždy doplněné o designově čitelné a shodné bannery, které doplňovaly graficky obsah sdělení a pomáhaly zachytit zrak fanoušků, kteří texty nečtou. Z této spolupráce jsem měl (a mám) velkou radost a těším se na další ročník.

A abych si nehřál jen svou polívčičku, obrovský respekt patří pořadatelskému týmu za zorganizování takto monstrózní akce, která se v Ostravě koná a svou kvalitou (jak organizace, vystavujících, propagací) absolutně převyšuje veletrhy konané městem.

online marketing, práce, social media

jiri-kratochvil.cz je zabezpečený:-)

Pokud se zajímáte o Facebook a alespoň z části o vývoj pro něj víte, že při přechodu z FBML, kterým bylo možné vkládat html a vytvořit tak záložku na Facebook stránce, nově se toto řeší přes iframe. Úskalí tohoto je, že musíte zadat jak adresu na cílovou html stránku s http i s https. Většině uživatelů se záložka zobrazila správně, ale byli tací, kterým se záložka nezobrazila, jelikož si FB sahal na verzi s https. Uživateli se tak zobrazilo varování, že vstupuje na nedůvěryhodný zdroj dat a tím to skončilo.

Tímto nelogickým krokem jsou tedy správci FB stránek a tvůrci záložek na Facebooku nuceni nakoupit SSL certifikát a vyčlenit k tomu pevnou IP adresu pro doménu. Má doména jiri-kratochvil.cz je od včerejšího dne plně s certifikátem SSL a dostanete se na ní i s protokolem https:-)

Záložky umístěné na mém serveru tedy budou 100% funkční a pokud byste potřebovali hosting pro FB záložku a nechtěli investovat několik tisíc korun do nákupu vlastního SSL certifikátu, jsem k dispozici.

online marketing, práce

Nový web: katowice-airport.cz

Mám velkou radost. Po asi 2 měsíční intenzivní práci jsme dnes spustili projekt www.katowice-airport.cz. Jedná se o on-line rezervační systém na bookování místa v pravidelných linkách mezi Ostravou a letištěm Katowice.

Tento projekt byl, resp. je moje srdcovka. 8 let jsem v cestovním ruchu dělal a navíc velmi rád cestuji, z Ostravy je to díky téměř mrtvému tzv. mezinárodnímu letišti, nemožné a tak musíme létat z Katowic, Prahy nebo Vídně. Tato služba klientům velmi usnadní cestování z Katowic, stačí si jen rezervovat místo v 8-mi místném autě, dostavit se včas na stanoviště a řidič Vás vysadí až přímo před dveřmi terminálu.

Jestli rádi cestujete, mrkněte se na odlety z letiště Katowice a využijte k odletu transferu od týmu katowice-airport.cz.

Uncategorized

přednáška SOCIÁLNÍ MÉDIA: buzzword nebo revoluce?

Pořádáme společně s kolegou z projektu bigthinking.cz velmi zajímavou přednášku na téma sociálních médií. Přednášet bude sám Adam Zbiejczuk (působení např. mBank, BMW, Ataxo, …). Více informací a možnost zakoupení vstupenek na www.bigthinking.cz.

Doplnění:

Spustili jsme konečně i Facebook page na facebook.com/bigthinkingcz a také Twitter na twitter.com/bigthinkingcz + @bigthinkingcz .

Budeme rádi, když si nás spřátelíte:-)

 

knihy, obecné ze života, práce

Dočteno: Zbohatněte jako já od Donalda Trumpa

Před nedávnem jsem dočetl další knihu od Donalda Trumpa, tato měla název Zbohatněte jako já. Koupil jsem si ji na základě mé první knihy od Donalda, Myslete na velké cíle…, která je dlé mého názoru úžasná a velmi inspirující. Nebudu se dlouze rozepisovat o obsahu, samotný název dává tušit, o čem kniha asi je. V knize popisuje Donald svůj pracovní den, svůj každodenní rytmus, popisuje např. i to, jak probíhal konkurz do jeho veleúspěšné reality show The Apprentince, která trhala rekordy sledovanosti, popisuje zde, jak a dle čeho vybírá svůj tým, nové nemovitosti, lidi se kterými se stýká. Tato kniha mě nezaujala až tak jako právě Myslete na velké cíle, je to asi proto, že v ní bylo hodně obsahu z předešlé knihy, nicméně určitě stojí za to si ji přečíst.

Knihy od D. Trumpa jsou pro mě velmi inspirující, ne proto, že by v nich bylo spousta pouček a frází, ale proto, že zde autor popisuje jen to, jak to dělá on, jak on došel k úspěchu a jak si jej udržet. Většinou to jsou jednoduché postupy a logické myšlení, Donald si na nic nehraje (alespoň v knihách ne:-) a proto Vám rád tuto knihu doporučuji.

 

Koupit si ji můžete třeba zde: nakladatelství Pragma .

online marketing, práce, social media

Zářiový newsletter: Jak vést komunikaci v sociálních sítích

V létě jsem se rozhodl zasílat svým klientům takové edukativní emaily, které by jim měly pomoci se více orientovat v online marketingu a začal jsem hned s komunikací na sociálních sítích.  První info mail zveřejňuji i zde, další NL bude na téma SEO. Pokud Vás to zaujalo, budu rád, když mi napíšete. A nyní již jak na sociální sítě ve zkratce.

 

Vážení obchodní přátelé,

dovoluji si Vám zaslat v pořadí první newsletter zaměřený na online marketing, kde bych chtěl směrem ke svým významným klientům šířit osvětu, jak účinně a levně propagovat svou firmu nebo podnikání na internetu. Tyto informační e-maily mám v plánu zasílat 1x za měsíc, proto věřím, že Vás nebudou příliš obtěžovat a doufám, že Vám přinesou i trochu užitku:-)

Dnešní infomail jsem se rozhodl krátce zaměřit na to, na sociální sítě, především pak na v ČR nejrozšířenější Facebook, maličko si povíme i o TwitteruGoogle plus a v neposlední řadě o You Tube.

Začněme You tube, asi si říkáte, že You tube je spíše platforma na sdílení video a foto obsahu, což je pravda, ale marketing se zde dá dělat poměrně snadno a zdarma. Výhodou je, že video- resp. vizuální obsah je více úspěšnější než obsah čistě textový, proto se Vaše promo-videa na You tube budou šířit více virálně. Jak na to? Je to snadné, založte si účet a vlastní Youtube channel, který lze pěkně personalizovat, měnit pozadí, barevnost fontů, apod. Přidávejte zde videa a zadejte cílení dle klíčových slov a oboru, umisťujte videa i na Facebook nebo na web a získáte tak min. pár tisíc shlédnutí a tím tedy i pár tisíc nových potenciálních klientů. Že nemáte videa? Nevadí, udělejte si je z fotek pomocí některého z foto-video editorů.
Takovým příkladem Youtube channel, který pro klienta provozuji můžete shlédnout zde.

Sociální sítě jsou v ČR velmi oblíbené, nejoblíbenější sítí je u nás Facebook, který využívá něco přes 3,5 mio českých uživatelů. Jistě máte na Facebooku profil, firmu ale můžete propagovat i speciální Facebook stránkou, věděli jste to? Získáte pak zajímavou url adresu (např. www.facebook.com/ostravskyveletrhhracek, ale především mocný nástroj, jak komunikovat svou firmu či produkty. Na FB stránce lze měnit dle svého uvážení logo, hlavní obrázek a základní informace o firmě.
Možná máte i svou FB stránku, ale nevíte, jak vést komunikaci směrem ke klientům a jak přirozeně fanoušky získávat. Pamatujte, počet fanošků neznamená vůbec nic, není to žádná známka úspěšnosti stránky. Fanoušky si lze dnes snadno koupit, toto však vlbec nedoporučuji. Zaprvé ve většině případů kupujete tzv. mrtvé duše a za druhé v nedávné době se Facebook rozhodl tyto mrtvé duše mazat. S fanoušky aktivně komunikujte, doporučuji 2x-3x týdně, ale pozor. Na FB nekomunikujte klasickým obchodním stylem, fanoušci se chodí na Facebook bavit, ne konzumovat reklamu! Pokud dostanete od fanouška palec nahoru, přirozeně se tak šíří povědomí o Vaší značce k dalším přátelům tohoto fanouška, tak proč si o tzv. like neřící?
Rovněž nezapomínejte na to, že nejdůležitější je komunikace, proto komunikujte s každým, kdo Vám položí dotaz, i když je negativní. Smazaný negativní feed může mít fatální následky.
Snažte se také dávat ke každému vzkazu obrázek nebo video, uvidíte, že úspěch se dostaví. A také nezapomeňte propojit svou FB page přes sociální pluginy do svého webu!

A jak jsou na tom sítě jako Twitter nebo G+? Obecně v ČR příliš rozšířeny nejsou, Twitter využívá v ČR dle dohadů cca 100 tis. uživatelů, přičemž ti jsou především z řad marketérů a profesionálů. A Google plus se dle mého názoru celosvětově potýká s nezájmem, avšak dá se říci, že tato síť je vhodná např. pro IT obory, apod.

Rádi byste vstoupili pro své podnikání využili Facebook? Rád Vám poradím,můžete mě kontaktovat. Chcete se dozvědět více o komunikaci na Facebooku? Navštivte www.fbpropagace.cz .

Úspěšný den Vám přeje…

Jiří Kratochvíl
www.jiri-kratochvil.cz

práce

Kam za obchodem? No přece na snídani:-)

A je to tady, tento týden jsem trochu zainvestoval a stal se řádným členem B for B, nebo-li Business for Breakfast v Ostravě na Landeku.

O co se jedná? B-for-B jsou podnikatelské kluby, kde se pravidelně jednou za 14 dní schází členové klubu – podnikatelé nebo vedoucí pracovníci k navázání nových nebo utužení stávajících obchodních vztahů. Módně se tomu dnes říká networking. Sám jsem se s tím setkal před asi 4 měsíci, kdy jsem byl pozván na jeden z B-for-B večírků, tehdá ve stylu Las Vegas. To bylo mé první oficiální setkání s tímto druhem navazování obchodních přátelství a již tehdy mě tato možnost velmi oslovila.

Každý zájemce má možnost se přijít 2x podívat na snídani do nejbližšího B-for-B klubu, za to zaplatí jen poplatek za snídani, který se pohybuje cca od 200-250 Kč a po 2. snídani by se měl rozhodnout, zda se členem stane také.

Mě osobně přesvědčilo stát se členem množství nových kontaktů a lidí, se kterými jsem měl tu čest se potkat při kávě nebo na obchodní schůzce. Rovněž je výhodou to, že v každém klubu je striktní zákaz konkurence, takže se nemůže stát, že např. v mém oboru – online marketing a webdesign, bude ještě někdo jiný. Každý obor je zastoupen v jednom klubu jen jednou. To dává členům možnost vyniknout a zároveň si rozšířit obzory do jiných oblastí podnikání.

Jak probíhá B-for-B snídaně?

Je organizovaná. Každý klub má svůj výkonný výbor, ten snídani moderuje a dohlíží na správný průběh. Mimo to má každý člen možnost prezentovat svůj obor, podnikání, v 60 vteřinách a dále jeden 2 členové klubu mají možnost představit svůj obor nebo firmu ve větším časovém prostoru. Navíc každý člen může přivést hosta, což velmi obohacuje celý průběh snídaně. V neposlední řadě se zde můžete také nasnídat, ale to není to hlavní:-)

<b>Pokud hledáte další příležitosti k růstu, ať již osobnostnímu či obchodnímu, vyzkoušejte to.</b> Můj klub je http://www.obchodnisnidane.cz/kluby/ostrava-business-for-breakfast-landek.html .

online marketing, seo

Jak dělat SEO, aneb reakce na video v SEOškola.cz

Dnes jsem shlédl další ze série info-videí pana Řezníčka a projektu SEOškola.cz a musím uznat, že se mi začínají líbit více a více. Dokonce jsem se rozhodl k němu napsat malý komentář, jelikož dnešní video s tématem Kvalitního obsahu není nikdy dost mi přijde zcela trefné a měly by se nad ním zamyslet jak samotní klienti, tak agentury, které SEO nabízejí a pro klienty realizují.

Setkal jsem se v mé profesní kariéře s několika SEO agenturami (a sám pro některé klienty SEO realizuji), byly to malé i ty velké. Vždy byl scénář stejný. Nejprve nám kliente zaplať několik tisíc korun, abychom se s tebou začali o SEO bavit a udělali ti skvělou studii, tam stanovíme postup a především cenu dalších SEO úprav (základní studie by podle mě placená být ale neměla, slouží především dodavateli). Pokud na to jako klient kývnete, dozvíte se, že musíte investovat min. 5.000 Kč měsíčně, ale ještě lépe 10.000 Kč a více  měsíčně za nákup zpětných odkazů! Samozřejmě se dozvíte i pár důležitých a zajímavých věcí, jako např. co je třeba z pohledu html a on-page faktorů vylepšit, ale v podstatě nic převratného nebo něco navíc, co by Vám neřekl nějaký volně dostupný nástroj na webu. Pak se spustí zase nějaký automatizovaný skript, který upraví nedostatky, nasadí se zpětné odkazy na vlastní weby s malou vypovídající hodnotou a je to.

No a dostávám se k závěru a k pointě celé věci. V drtivé většině získáte manuál co je třeba zlepšit, jaký nadpis otagovat há-jedničkou, jaký há-dvojkou a že do odkazu je třeba dávat i title. Ale co je dle mého mínění to nejpodstatnější je, že v první řadě je třeba změnit obsah, nepsat obsah pro roboty a vyhledávače, ale pro lidi a psát texty takovým způsobem, aby byly psány lidsky a mluvou těch, kteří hledají Vaše služby. Zaměřit se např. na statistiky z Google Analytics a hledání podle klíčových slov a psát články s tématy, které lidi hledají a dobře jim poradit. Předat potenciálním zákazníkům trochu ze svého know-how, to ocení jak oni,  tak Google:-) No prostě psát zajímavě, poutavě  a k věci. Mimo to originálně bez duplicit a také pravidelně. Piště 2x týdně článek nebo novinku na svém webu a za pár týdnů nebo měsíců uvidíte rozdíl, uvidíte, že Vám na web přicházejí noví zákazníci přes cílená long-tail klíčová slova, která prodávají.

Toto je pouze můj pohled na věc a mé zkušenosti z praxe, samozřejmě i zde platí, že k vytouženému cíli vede více cest, ne jen jedna.

 

 

 

knihy, práce

Dočteno: Myslete na velké cíle od D. Trumpa

Je to asi měsíc, co jsem si koupil a přinesl domů novou knihu do mé sbírky business knih, tentokráte od Donalda Trumpa a Billa Zankera: Myslete na velké cíle a dobře se bavte v obchodě i životě. Musím přiznat, že tato kniha mě úplně pohltila a je to dle mého názoru nejlepší kniha zaměřená na osobnostní rozvoj a business, kterou jsem kdy četl. Není to jen takovéto prázdné a přešťastné tlachání od virtuálních guruů, které můžeme poslední dobou všude vidět a se kterými se roztrhl pytel, ale jedná se o knihu ze života, z korporace čítající 20.000 lidí. V knize jak Trump, tak Zanker zde popisují svůj postoj, který reprezentují v obchodě i životě a ukazují jej na názorných ukázkách z praxe popisují, jak se jim dařilo uzavřít konkrétní obchod, čemu se vyhnout a jak se naopak chovat a co to přináší.

Navíc na konci každé kapitoly je pěkné a výstižné shrnutí v bodech, které se Vám vryje pěkně do paměti a shrne předešlé stránky. Původně jsem byl vůči knihám od Donalda Trumpa skeptický, ale nyní jsem již objednal další a těším se na její čtení. Pokud hledáte kvalitní knihu s hmatetelnými návody, pak určitě kupte knihu Myslete na velké cíle

Pokud bych měl stručně shrnout obsah této fantastické knihy, pak je to bezesporu:

myslete ve velkém a úspěch přijde sám, myslet ve velkém je jednodušší než myslet v malém

nedívejte se na problém jako na problém, ale jako na výzvu, která Vás posune dále

vždy dbejte na to, jak vypadáte, na schůzky choďte vždy v kvalitním oblečení, to je jedním z klíčů úspěchu

milujte to, co děláte. Pokud budete milovat svou práci, odrazí se to na výsledcích ve všech směrech

neztraťte svou hnací sílu, která Vás žene dopředu. Neustále si hledejte nové a nové cíle, vyšší a vyšší, jedině tak půjdete pořád vpřed

celoživotně se vzdělávejte

– když trh padá, kupujte

– jděte proti proudu

Chcete si knihu koupit?

Knihu Myslete na velké cíle a dobře se bavte můžete zakoupit např. zde.

online marketing, práce, social media

Marketing v sociálních sítích pro Ostravský veletrh hraček

V minulém týdnu jsem se dohodl s pořadetelem Ostravského veletrhu hraček, spol. EXAGE, na vedení facebookových stránek tohoto na ostravsku známého veletrhu. Profil můžete vidět zde: http://www.facebook.com/Ostravskyveletrhhracek a neváhejte se přidat, jsou připraveny zajímavé soutěže, ale i informace, které byste o veletrhu jinak nevěděli.

Navíc, nejedná se o prodejní veletrh hraček, ale spíše o zajímavý festival volnočasových aktivit jak pro děti, tak pro dospělé. Bude připravena celá řada her soutěží, malování na obličej, nejnovější hifi trendy, vystoupení aj.

Tak neváhejte a honem na http://www.facebook.com/Ostravskyveletrhhracek dát palec nahoru:-)

Vedení facebook stránky od 22.08.2012.

online marketing, práce, seo

Realexfinance.cz – nový přírustek do mého portfolia

Dnes jsme po několikatýdenní práci spustili nový web realitní a finanční skupiny REALEX FINANCE s.r.o. na doméně www.realexfinance.cz, kde jsem projekt vedl, vytvořil webdesign a návrh CRM.

Web má poměrně zajímavou a rozsáhlou administraci vč. napojení na interní CRM, kde budou moci makléři této společnosti pracovat s dokumenty a úkoly. Velkou výhodou webu je plná editovatelnost textů a využití textových prvků i do bannerových pozic, což bude mít velký vliv na SEO.

Skupina REALEX FINANCE s.r.o. je dynamicky se rozvíjející společností se zaměřením na netradiční, ale fungující a efektivní aktivní prodej nemovitostí a navíc s hlubokou znalostí finanční problematiky, přičemž makléři této společnosti jsou zároveň profesionálními poradci spol. Fincentrum.

knihy, práce

Dočteno: Nejbohatší muž v Babyloně

Pokud hledáte zajímavou knihu na čtení na téma podnikání a osobnostní rozvoj, vřele doporučuji právě dočtenou knihu Nejbohatší muž v Babyloně od spisovatele Georga S. Clasona.

Kniha je krátká (cca 140 stran) a je psána velmi čtivou formou. Vypráví nadčasové příběhy ze starého Babylonu s tématikou obchodování, podnikání a osobnostního rozvoje. Knihu by určitě neměl vynechat ten, který se o tyto obory zajímá. Nejen, že je Nejbohatší muž v Babyloně zajímavý už jen tím, že se dozvíte více o bájném Babyloně a jeho historii, ale velmi poutavě Vás autor provede základními pilíři k získání financí a majetku k dalším investicím a vůbec Vás naučí tomu, čemu se dnes říká základní finanční gramotnost.

Knihu Nejbohatší muž v Babylonu můžete koupit zde:

Nejbohatší muž v Babyloně

Další zajímavé tipy na knihy na téma podnikání:

online marketing, práce, seo

Nový web FLEXI REALITY s.r.o.

Po dlouhých měsících příprav a vývoje jsme dnes spustili nový web realitní kanceláře FLEXI REALITY s.ro. na adrese www.flexireality.cz .

Na tomto projektu jsem se podílel jako tvůrce webdesignu a grafiky (ilustrace MARF). Web je napojen na interní informační systém online a umožňuje jak vyhledání pronájmů či nemovitostí k prodeji, tak i zadání individuální poptávky. Realitní kancelář FLEXI REALITY s.r.o. je také provozovatelem zajímavého projektu na poli realitního trhu s názvem flexinájmy.cz .

Tento projekt umožňuje majitelům nemovitostí věnovat se svému businessu a starosti s pronájmem bytů či domů přenechat profesionálům z divize Flexi nájmy.

nový web flexireality.cz

online marketing, práce

Zákazník jako rukojmí IT firem

Aktuálně dokončujeme projekt s jedním mým klientem, celkem významnou společností v MS kraji a narazili jsme na téměř neskutečný přístup jejich dodavatele IT služeb a programování a musím se o něj podělit.

Můj klient využívá nejen webové služby této IT firmy, ale i interní systém, na kterém je de facto závislá. Přístup této IT firmy je takový, že za veškeré úpravy nad rámec specifikace, a to i úpravy, které jsou absolutně banální a samozřejmé, si chce nechat firma od klienta platit a chová se velmi arogantně. Problém je, že na začátku dostala firma poměrně detailní zadání s popisem funkcionality, bohužel ve firmě tento manuál dostane někdo jako projektový manažer, který manuál a popis přepíše jako zadání a nechá klienta podepsat. Jenže, tento jejich popis je značně osekaný, jinak formulovaný, vytržený z kontextů a již velmi těžko se hledá to, zda skutečně v plné míře odpovídá zadání (a IT firma odmítá nechat původní zadání jako oficiální zadávací dokumentaci). Když se v průběhu vývoje přijde na odlišnost nebo na něco, s čím není klient spokojený, je problém – okamžitě platba za vícepráce, atd.  IT firma se zde staví jen do pozice prostého tvůrce – programátorů, kteří absolutně nepřemýšlejí nad použitou funkcionalitou, ignorují zcela základní principy funkčnosti, které dnes mají zcela běžně open source free redakční systémy. Oni prostě programují rychle a levně, dle jejich slov, bohužel bez návaznosti na použitelnost a praxi.

Vedl jsem několik velkých webových projektů a bohužel vždy jsem se setkal s podobným přístupem, kdy IT společnosti, které jsou do firmy klienta navázány např. tak, že jim mimo web dělají i informační systémy se chovají tak, že dobře vědí, že drží klienta pod krkem právě tím, že klient využívá interní informační systémy těchto IT firem. Tyto firmy dobře vědí, že odejít od nich je téměř nemožné nebo velmi velmi náročné a tak klienta vydírají různými platbami za vícepráce, vysokým zpoplatněním víceprací, dlouhou reakční dobou a vůbec přenášejí svou odpovědnost a kompetence na klienta.

Z tohoto vztahu se vytratila úcta ke klientovi, rčení Náš zákazník, náš pán zde neplatí, nebo platí naopak: Náš dodavatel, náš pán.

Já razím, někdy pro mě možná nevýhodné, ale pro klienta 100% poctivé pravidlo a sice, nacenění mých služeb na začátku spolupráce platí až do konce (pokud jde projekt jedním směrem, kterým jsme si určili) a chybné nacenění zakázky jde za mnou jao má chyba. Není myslitelné, aby to odnesl klient v podobě vyšší faktury. Tímto si držím dlouhodobé a spokojené pracovní svazky a nerozumím přístupu firem, kteří klienta ždímou za každou hloupost, která představuje pár minut práce.

Uncategorized

Život je lezení po žebříku

“Kolik lidí šplhá celý život usilovně po žebříku?  …aby po dvaceti nebo čtyřiceti letech zjistili, že je opřený o špatnou zeď?!”

… Mark Džirasa

Tento příspěvek věhlasného speakera Marka Džirasy mě natolik fascinoval a nadchl, že jsem nemohl jej nezveřejnit na svém blogu. Dle mě obsahuje tolik pravdy, až mrazí a každý si v životě  musí tuto pravdu uvědomit a především si ji přiznat (což je asi to nejtěžší), aby dokázal změnit svůj život. Já osobně jsem si tuto pravdu uvědomil poměrně nedávno a zjištění to bylo celkem bolestivé, ale o to více posilující a osvobozující. Hodně štěstí při zjišťování a přiznávání si, že i ten Váš žebřík je opřen o špatnou zeď (a nebo naopak o tu správnou).

A pokračování citace z úvodu této glosy najdete na Markově Facebooku zde.

cestování

Jak cestovky nereflektují situaci ve světe…

Včera, tj. 18.07.2012, byl spáchán otřesný teroristický atentát v Bulharsku. Hned na letišti v Burgasu, kam létají i české cestovní kanceláře. Při tomto útoku zemřelo podle všech informací 6-8 lidí a dalších 30 bylo zraněno. Útok byl spáchán na autobus plný izraelských turistů, nicméně to nemění nic na faktu, že žádná z větších českých cestovních kanceláří (vyjma cestovní kanceláře KARMA TOURS, která informuje dnes 19/7/12) nevydala k této situaci nějaké stanovisko. Jsem přesvědčen, že by tomu tak být mělo, pokud má tato CK v této zemi obchod v podobě výjezdové turistiky a má zde své klienty, mělo by být její povinností informovat na svých stránkách o tom, že k této situaci došlo, ale nikomu z klientů se nic nestalo a např. pro klienty, kteří mají těsně před odletem je připraveno takové a takové opatření.

online marketing, práce, social media

FBpropagace.cz – můj nový web o Facebook propagaci

Tak konečně. Včera, cca po třech týdnech, jsem se konečně dostal k sepsání textů pro můj nový web FBpropagace.cz věnující se propagaci a marketingu na Facebooku, ale nabízím zde samozřejmě i další sociální sítě. Web je zaměřen na segment menších a středních firem, které potřebují poradit a vést firemní profil na Facebooku či jiné sociální síti, ale určitě se zde dozvíte i pár rad a informací, jakým směrem je možné Facebook stránky vést.

Pokud tedy plánujete vstup na sociální sítě nebo s jejich vedením potřebujete pomoci, jsme zde a můžete si mě najmout🙂

A v dalších dnech plánuji spustit další minisite na téma SEO.

online marketing, práce, social media

Jak na záložku na Facebooku

Protože jsem potřeboval rychle udělat záložku na Facebooku a poslední jsem tvořil ještě za starých pravidel, kdy bylo možné v rámci FBML vkládat html kód rovnou na Facebook, rozhodl jsem se podělit se o tento postup. Třeba se někomu bude také hodit.

1/ Vytvoření obsahu stránky v html

Na úvod si nejprve vytvořte vlastní html stránku, kterou chcete na facebooku vložit jako aplikaci. Šířka stránky může být buďto  520px nebo 810px. Stránku tvořte klasicky tak, jak jste zvyklí, tedy vč. css stylů, apod.

2/ Vytvoření facebook aplikace

Jakmile budete mít html stránku vytvořenou, nahrajte ji na vaše ftp. Poté zavolejte adresu https://developers.facebook.com/apps. Zde, za předpokladu, že již máte developer účet, vytvořit novou aplikaci kliknutím na tlačítko Vytvořit novou aplikaci, v pravém horním rohu. Poté se Vám zobrazí formulář pro nastavení nové aplikace.

Zde vyplňte:

Základní informace asi není třeba popisovat, jedná se o obecná nastavení aplikace.

Dále jděte na oddělení: Vyberte způsob, jakým se bude aplikace integrovat do Facebooku. Zde Aplikace na Facebooku -> Canvas URL a secure Canvas URL: zde vyplňte url, kde je vaše html stránka uložena (secure použijte https://)

Dále Panel aplikace: Page Tab Name: jméno aplikace, Page Tab URL a secure Page Tab URL vyplňte shodně jako Canvas URL. Pokud chcete, aby na Vaší Facebook stránce nebyl vidět jako odkaz jen zástupný symbol, ale logo, obrázek, apod., zde si jej právě zvolíte a pod touto možností zvolte šířku stránky. A Facebook aplikaci máte hotovou.

3/ Přidání aplikace na Facebook stránku

V prohlížeči zadejte tuto URL: https://www.facebook.com/dialog/pagetab?app_id=YOUR_APP_ID&next=YOUR_URL  .

Místo YOUR_APP_ID vložte id Vaší nové aplikace (najdete jej v nastavení aplikace) a dále na konce zadejte místo YOUR_URL url adresu, kde je uložena html stránka.

Potvrďte a nyní se zobrazí výběrový box, kde si můžete zvolit, na jaké stránce se má nová záložka s aplikací objevit.

A je to:-)

Doufám, že Vám bude tento stručný postup k užitku.

Ukázka takovéto jednoduché záložky je např. zde: http://www.facebook.com/vitkovicetours/app_503314093018011

Potřebujete také vytvořit vlastní unikátní záložku na Facebook stránce? Kontaktujte mě.

Upozornění: Záložka vyžaduje, aby html stránka byla umístěna na doméně s SSL certifikátem. Nebude-li tomu tak, některým fanouškům se záložka vůbec nezobrazí! Má doména SSL certifikát má a mohu tedy garantovat plnou funkčnost záložek. V případě potřeby pronájmu je možné se na mě obrátit.

obecné ze života

Musíme si pomáhat…

Dnešní příspěvek bych rád věnoval tématu příspěvků a pomoci pro lidi, kteří neměli štěstí jako máme my, pro lidi bez domova, bez sociálního zázemí a nebo především neměli to štěstí mít dar zdraví, jako máme my.

Již řadu let jsem členem klubu Člověk v tísni, při katastrofách posílám peníze do Adra, kde jsem veden i jako dobrovolník, ale čekám na přidělení a nebo asi nejznámější organizace Unicef. Poslední roky, především ty, kde se mi na můj vkus dařilo, jsem měl pocit, že bych měl nějak pomáhat lidem které jsem zmínil výše a to nejjednodušší je posílat finanční dary, ať již převodem nebo DMS (dárcovská sms).

Jak píši, je to asi to nejjednodušší, co může člověk udělat. Po čase (přispívám i s manželkou cca 6 a více let) jsem však i z těchto darů měl pocit, že je to jen neadresná pomoc kamsi, bez nějakého hlubšího pocitu uspokojení, že jsem skutečně někomu pomohl. V posledních měsících jsem si však začal všímat reklam na služby Dobrý anděl, která se od ostatních organizací podobného typu liší. Liší se právě v distribuci této pomoci. Primární zaměření je na děti a rodiny postižené rakovinou a proto, že i já mám syna, mě takováto pomoc významně oslovuje, jsem se rozhodl přejít právě sem. Co však hodnotím velmi pozitivně je právě adresnost darů a průhlednost, kterou tento systém disponuje. Již na začátku, a nebo v průběhu, se můžete rozhodnout, zda Vaše dary půjdou k jedné konkrétní rodině a nebo se nějak přerozdělí. Omlouvám se za výraz nějak, zní to divně, ale není to nějak, nýbrž vždy pomoc dojde tam, kam má a Vy máte možnost se ve Vašem online účtu podívat, kam měsíční příspěvek odešel. Pouze finance Vámi zaslané putují vždy k někomu jinému.

Na webu v uživatelské sekci máte možnost si přečíst životní příběh lidí, kteří pomoc čerpají, zjistit adresu, fotky i telefon pro případná setkání. A to vše online na webu. Vaše pomoc tedy nejde prostě někam asi do Afriky, asi do Asie nebo třeba obětem povodní, jde konkrétním lidem s příběhem, s tváří a telefonním číslem.

Každý, kdo se má alespoň trošku dobře by měl pomáhat. Mnohdy vyhodíme 50 nebo 100 Kč úplně zbytečně za věc, kterou ani nepotřebujeme a přitom v součtu to může zachránit život nebo alespoň pomoci ke zkvalitnění života jiných.

Nebuďme lhostejní, jednou budeme potřebovat pomoc třeba i my.

obecné ze života

Finále Hotel Paradise, aneb že by odraz dnešní společnosti?

Sledovali jste televizní exotickou reality show Hotel Paradise? Já ano, tedy vlastně jen pasivně, byl jsem k tomu nucen mou drahou polovičkou:-) Původně jsem tento článek chtěl napsat hned po skončení trapného a nízkého  finálového večera této tzv. show, pak jsem si to rozmyslel a nyní s odstupem času se k tomu opět vracím.

Nechci se nijak dlouhosáhle rozepisovat, ale rád bych naznačil jednu myšlenku, která mě provází posledních pár let čím dál tím častěji. Když necháme stranou to, že celá reality show nebyla divácky příliš úspěšná (dle  ATO-Mediaresearch to bylo zhruba od 150 – 200.000 diváků v cílové skupině 15+) a show byla nepovedená, nepromyšlená a s nestálými pravidly, vyplul napovrch jeden zásadní faktor, který platí pro dnešní dobu.

Jaký faktor?

Faktor osobnostní. Tedy, kdo Hotel Paradise vyhrál? … Vítězkou se stala Nela.  Blonďatá slečna, zákeřná, pomlouvačná, sobecká, hloupá (myšleno jen se základním vzděláním) a ochotná jít přes mrtvoly jen proto, aby dosáhla svého cíle. Ta Nela, která by již v show bez pomoci svých spoluhráčů – partnerů (a i protivníků) v reality show nebyla a ta stejná Nela, která ve finále prohlásí, že by se o výhru asi nepodělila (přičemž ta hra byla o párech a i její partner to pěkně popsal).

Nedávno jsem četl knihu od pana Ivo Tomana: O úspěchu, kde poměrně pěkně popisuje právě tento jev. Tedy že pouze lidé bez charakteru, bez těch tzv. dobrých vlastností se mohou někam dostat a něčeho dosáhnout a popisuje to v knize i na konkrétních příkladech z historie. Osobně si myslím, že je to pravda, ale je to trochu smutné, nemyslíte?