online marketing, podnikání, PPC, práce, seo, social media

Internet Marketing 2013 Olomouc, byl jsem tam…

Na odborné konference týkající se marketingu příliš nechodím (hlavně díky přehnaným a neadekvátním cenám!), ale Internet Marketing 2013 pořádáný sdružením JsmeMarketing Jindry Fáborského jsem si nemohl nechat ujít. Skvělé složení řečníků i rozumná vzdálenost z Ostravy bylo neodolatelných tahákem.

Protože nějaké akce také organizuji (bigthinking.cz a školení online marketingu), skládám Jindrovi obrovskou poklonu. Špičková organizace, dodržování časů přednášek i vysoká profesionalita spíkrů. Kdybych měl za sebe hodnotit nebo vyzdvihnout ty nejlepší přednášky, pak jednoznačně Jan Tichý a jeho Vachrlatost Google Analytics mě dostala do kolen. Perfektní prezentace i praktické tipy a použitelné ukázky.  Honza Ambrož mluvící za všechny copywrittery byl také hodně dobrý, hlavně jeho přednáška vycházela z reálné praxe a poodhalující nedostatky při zadávání online projektů co se týče obsahu, Adam Zbiejczuk, který byl mj. také hostem BigThinking-u zopakoval přednášku na téma sociálních médií. Tu by si měli poslechnout všichni zájemci o vstup na sociální sítě, pomůže jim uvědomit si o čem to vlastně je a o čem ne:-) Miroslav Rojek z Centrum Holdings hovořil o dnešní SEO. Přednáška nešla úplně do hloubky, za to nesla jedno zásadní sdělení, které v rámci svých školení také zdůrazňuji a to, že SEO není (a nebylo) jen o úpravě nadpisů a registrací do 200 katalogů (což je ale běžnou praxí některých “SEO agentur”).

SEO je tvrdá dřina, SEO je o obsahu (částečně jsem se tomu věnoval zde na blogu) a o mixu obsahů (soc. sítě, blogy, mikroweby, videa, …) a díky tomu se stává pro mnohé SEO profíky nákladově neudržitelné. Hezké poučení: Pokud nemáte na SEO, dejte se na PPC. Zpětné odkazy z laciných webů a katalogů jsou minulostí a ani SEO nikdy nepředstavovaly.

Kdybych měl zhodnotit přednášky jako celek, ano, bylo to super. Nicméně mi chyběl konkrétní dopad a konkrétní ukázky, jak něco posunout dopředu. Přednášky byly laděny velmi obecně, jako kdyby se hovořilo k neodbornému publiku. Třeba na přednášku o PPC jsem se těšil, ale ta jen ukazovala současné a budoucí trendy, avšak chyběla konkrétní čísla či tipy a triky jak můžeme naše kampaně skutečně zlevnit či zlepšit.

Ale tleskám a děkuji za tuto akci. 

 

Internet Marketing 2013 - MKT2013 Olomouc