online marketing, seo

Jak dělat SEO, aneb reakce na video v SEOškola.cz

Dnes jsem shlédl další ze série info-videí pana Řezníčka a projektu SEOškola.cz a musím uznat, že se mi začínají líbit více a více. Dokonce jsem se rozhodl k němu napsat malý komentář, jelikož dnešní video s tématem Kvalitního obsahu není nikdy dost mi přijde zcela trefné a měly by se nad ním zamyslet jak samotní klienti, tak agentury, které SEO nabízejí a pro klienty realizují.

Setkal jsem se v mé profesní kariéře s několika SEO agenturami (a sám pro některé klienty SEO realizuji), byly to malé i ty velké. Vždy byl scénář stejný. Nejprve nám kliente zaplať několik tisíc korun, abychom se s tebou začali o SEO bavit a udělali ti skvělou studii, tam stanovíme postup a především cenu dalších SEO úprav (základní studie by podle mě placená být ale neměla, slouží především dodavateli). Pokud na to jako klient kývnete, dozvíte se, že musíte investovat min. 5.000 Kč měsíčně, ale ještě lépe 10.000 Kč a více  měsíčně za nákup zpětných odkazů! Samozřejmě se dozvíte i pár důležitých a zajímavých věcí, jako např. co je třeba z pohledu html a on-page faktorů vylepšit, ale v podstatě nic převratného nebo něco navíc, co by Vám neřekl nějaký volně dostupný nástroj na webu. Pak se spustí zase nějaký automatizovaný skript, který upraví nedostatky, nasadí se zpětné odkazy na vlastní weby s malou vypovídající hodnotou a je to.

No a dostávám se k závěru a k pointě celé věci. V drtivé většině získáte manuál co je třeba zlepšit, jaký nadpis otagovat há-jedničkou, jaký há-dvojkou a že do odkazu je třeba dávat i title. Ale co je dle mého mínění to nejpodstatnější je, že v první řadě je třeba změnit obsah, nepsat obsah pro roboty a vyhledávače, ale pro lidi a psát texty takovým způsobem, aby byly psány lidsky a mluvou těch, kteří hledají Vaše služby. Zaměřit se např. na statistiky z Google Analytics a hledání podle klíčových slov a psát články s tématy, které lidi hledají a dobře jim poradit. Předat potenciálním zákazníkům trochu ze svého know-how, to ocení jak oni,  tak Google:-) No prostě psát zajímavě, poutavě  a k věci. Mimo to originálně bez duplicit a také pravidelně. Piště 2x týdně článek nebo novinku na svém webu a za pár týdnů nebo měsíců uvidíte rozdíl, uvidíte, že Vám na web přicházejí noví zákazníci přes cílená long-tail klíčová slova, která prodávají.

Toto je pouze můj pohled na věc a mé zkušenosti z praxe, samozřejmě i zde platí, že k vytouženému cíli vede více cest, ne jen jedna.

 

 

 

One thought on “Jak dělat SEO, aneb reakce na video v SEOškola.cz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *