cestování

Levná dovolená z Vídně

Tak je to již týden, co jsme se vrátili ze super dovolené z Mallorky. Na tom není asi nic objevného, ale letěli jsme z Vídně s německou CK a to by již někoho zajímat mohlo:-) Rozdíl mezi tuzemskými a německými cestovkami je velký, tím prvním rozdílem je samozřejmě cena, která se u mnoha zájezdů liší u německé CK o tisíce korun na osobu ve srovnání s českými CK.

Tím druhým rozdílem je celkový přístup k zákazníkovi. Co se mi líbilo (jako profesionálovi v cestovním ruchu) bylo, že Němci klienty nevodí za ručičku a nikomu to nevadí.  Letenky a vouchery jsme měli v mailu jen pár dní po zaplacení zájezdu a to bylo asi 4 měsíce před odletem! Wow, jak je možné, že české CK dají letenky a odbavení až min. týden před odletem (za to mohou tedy spíše letecké společnosti), ale znám případy cestovek, které odbavení zašlou až na urgence jen den či dva před samotným odletem. Takže to je první velký rozdíl. Co ale musím  zase v tomto směru jako klad přiřknout českým CK je komplexní odbavení na 1 A4, Německé CK mají odbavení na stran 18!

Dále odbavení na letišti ve Vídni probíhá asi klasicky, rozdíl je až po příletu. Nečeká zde žádný delegát, jdete jen ke stánku cestovky a zde Vám sdělí číslo busu, do kterého nastoupit. Poté při výstupu u hotelu opět žádný delegát, klienti kultivovaně vystoupí a jdou se sami ubytovat, tím se tedy doba transferu do hotelu značně zkrátí. A co je důležité, nikdo si na toto nestěžuje a časová úspora (i finanční pro CK), je značná. Jak by to asi vypadalo, kdyby česká cestovka nedala do busu delegáta? To by bylo stížností:-)

Kompletní cestopis a takový malý průvodce Mallorkou s německou CK najdete také na www.spanelskomallorca.cz .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *